przepis. 4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis 5. Paluchy serowe z sezamem - Kliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis(...)Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli
W kuchni u Monikimój mąż przepada za krokietami, ja tez z resztą . Ten zapach suszonego grzybka, cudo.Na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć, do tego czerwony barszczyk. Po prostu pyszota. Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty(...)kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz Dodatkowo: jajka 2 szt bułka tarta jako panierka Wykonanie ciasta naleśnikowego : Do miski wlewamy wodę, mleko dodajemy jaja,proszek do pieczenia. Miksujemy( ciasto ma być lejące ). Smażymy naleśniki dosyć cieniutkie. Wykonanie farszu: Kapustkę wymoczoną kroimy drobno i przekładamy na patelnie. Dusimy do miękkości
Różowa kuchniaDorsza umyć, osuszyć, pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Doprawić sola i pieprzem. W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia i mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać
Moja Galeria Smakubarszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe: m ą ka pszenna 3 szklanki, m ą ka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda szklanki, sol 1/4 łyżeczki, olej rzepakowy 50 ml, Farsz: kapusta biała(...)kapusty. Kiszon ą kapustę odcedzić i drobno pokroić. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju na zloty kolor. Wszystkie składniki farszu połączyć i przyprawić do smaku. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu. Na gotowe naleśniki
kulinarne odsłony patiSkładniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml 1 szklanka wody o pojemności 200 ml 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (może być mrożony) kostka sera feta 100 g sera żółtego w kawałku 2 ząbki czosnku oliwa pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy(...)patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej. Z przepisu wychodzi
Przepisy kulinarne babci Antoninywodę. Mleko zostawiamy na później. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze. Mieszamy drucianą trzepaczką lub miksujemy mikserem. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Jeśli zdecydujemy się na mikser trzeba upewnić się wcześniej, że miska jest odpowiednio wysoka, inaczej ciasto może nam się wychlapać podczas miksowania. Gotowe ciasto naleśnikowe może wydawać się za rzadkie(...)sekund, przewracamy kiedy całe ciasto się zetnie. Smażenie na drugiej stronie trwa krócej niż na pierwszej. Czekoladowy wzorek – jak to zrobić? Przygotowane wcześniej czekoladowe ciasto wyciskamy na patelnię bezpośrednio z woreczka. Ja zdecydowałam się na prosty wzór buzi misia. Kiedy ciasto się zetnie wylewamy na nie jasne ciasto naleśnikowe i smażymy jak wcześniej. Moje dzisiejsze naleśniki podawałam ze słodkim
Ciastkozercymielonego siemienia lnianegookoło 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soliPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru.Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie(...)lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto
głodny alergikprzepysznie! Mąż zachwycony, a jak on zachwycony, to i ja zachwycona :). Składniki: 500 g polędwiczek z indyka sól pieprz słodka papryka 1/2 łyżeczki curry oliwa z oliwek składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mleka sól pieprz ulubione przyprawy składniki na sałatkę: garść sałaty lodowej 10 pomidorków koktajlowych 2/3 papryki czerwonej 3/4 puszki kukurydzy(...)sosy, np. sos Mexicana Develey Wykonanie: Mięso pokroić w drobne paski lub kostkę - wg uznania, skropić oliwą dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować (konsystencja powinna być gęsta). Kawałki indyka wrzucić do ciasta, wymieszać, odstawić. Przygotować warzywa: sałatę porwać na mniejsze kawałki do miski, pomidorki przepołowić, paprykę, suszone pomidory
Trufelkowowięcej pomysłów niż mocy przerobowych, więc dopiero teraz ten pomysł doczekał się realizacji. Teraz już wiem, że to będzie moja ulubiona wersja naleśników z serem. Oto przepis: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej tortowej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody niegazowanej szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz: ok. 600g białego(...)sera półtłustego 1 duży cukier waniliowy 1 płaska łyżka cukru pudru 3 kropelki olejku śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa śmietanowa: 200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1 jajko Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko zmiksowałam do połączenia na jednolite ciasto bez grudek
Waniliowe Improwizacjeplacki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)Smacznego! Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić idealne Pancakes? Ciasta na pancakes nie należy zbyt długo mieszać(najlepiej użyć rózgę kuchenną, a nie mikser, gdyż zbyt długie
Kulinarne Przebojeporze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama nie wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany(...)ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia, dodatkowo: olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce, następnie miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka ani za gęsta. W związku z tym, że do ciasta
kulinarne odsłony patisłono. Dobre na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Absolutna dowolność w doborze dodatków do cieniuteńkich placuszków :) Bardzo ułatwiły mi tego ranka zmierzenie się z PROJEKTEM ŚNIADANIE. Swoje naleśnikowe ciasto, którego po usmażeniu użyłam w kombinacji na słodko- na śniadanie , wzbogaciłam masłem orzechowym. Co tu dużo pisać....poranne zadanie zaliczone i zakończone solidnym mlaśnięciem. Trzepaczki w dłonie! Czas podać naleśniki wraz(...)smażenia Nadzienie: 160g mrożonych ( lub świeżych) malin 200g serka mascarpone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego: cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj wszystkie ( oprócz oleju! ) na jednolitą, aksamitną masę. 2. Odstaw ciasto na 5- 10min. 3. Mascarpone ubij z jogurtem i cukrem. 4. Do serowej masy dodaj maliny i wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię chce. W ten upalny dzień polecam delikatne kokosowe naleśniki. Podane z owocem mango i gęstym jogurtem. Do tego nutka syropu klonowego i sprawa kolacji załatwiona. Składniki : przepisu na ciasto naleśnikowe szukajcie TU w przepisie na naleśniki w syropie pomarańczowym do ciasta pół szklanki wiórków kokosowych dojrzały owoc mango (ewentualnie inny ulubiony sezonowy) naturalny, gęsty jogurt grecki(...)serek waniliowy syrop klonowy Do tradycyjnego i wymieszanego ciasta naleśnikowego wsypałam wiórki kokosowe. Usmażyłam naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam jogurt, kawałki mango i polałam wszystko syropem klonowym. Temu komu za mało kokosa w plackach, może posypać nimi danie. Kochani cóż więcej mogę powiedzieć oprócz tego, że było pysznie! Zapach kokosu
potrawyregionalneinnej ryby) Zalewa 2 szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego
Kuchenne aromaty