Odchudzone ciasto naleśnikowe - bez jajek, bez mleka, bez cukru! Były już Dietetyczne naleśniki bez jajek . Smażyłam także Dietetyczne naleśniki na kefirze . Wychodzę z założenia, że naleśników nigdy w życiu za wiele, więc tym razem przedstawiam naleśniki z serem, wanilią i bananem . Nadal dietetyczne - bez jaj, bez tłustego mleka, bez cukru . Przygotowywane głównie z mąki żytniej razowej z dodatkiem mąki owsianej(...)kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji luźnej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką wody czy maślanki . Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąki nasiąkną i całość lekko spęcznieje . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto
Grunt to przepis!Pierś z kurczaka przepyszna , ciasto naleśnikowe z piwem idealnie pasuje do drobiu . Mamy smaczny obiad . Składniki: pierś z kurczaka 1 kg sól pieprz mielony biały papryka mielona czerwona łagodna 2 łyżeczki piwo 1 szklanka mąką pszenna typ 500 ( tyle aby zagęścić piwo jak na ciasto naleśnikowe) Dodatkowo: ziemniaki 1 kg buraczki marynowane 4 łyżki Wykonanie: Ziemniaki obieramy
Różowa kuchniaNaleśniki to danie, które mogę jeść codziennie! Ta wersja jest nieco inna niż pozostałe. Idealne na zbliżający się sezon zimowy! Składniki: Ciasto naleśnikowe 2 jaja 6 łyżek mąki pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia 120ml wody Nadzienie: 1 grejpfrut 3 tabletki słodzika 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe Do miski wbić jaja. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodę
Truskawkowa Fiestasera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw
codojedzeniaPodstawa każdego ciasta – naleśnikowego, pierogowego, biszkoptów, tortu. Dodatek w wielu innych przepisach. Mąka. Czy na pewno wiecie, jakiej mąki używać do poszczególnych wypieków i która da najlepsze rezultaty? Czym się od siebie różnią? Co to jest gluten i o co ta cała afera? MĄKA CIEMNA I MĄKA JASNA Mąka to efekt zmielenia ziaren zbóż (i innych roślin). Zmielone mechanicznie ziarno(...)Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi. —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE— TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się
Karo in the Kitchenserka Philadelphia i Nutelli, więc naprawdę Dzieciaki miały wyżerkę - wystarczy wymieszać oba składniki i powstaje naprawdę przepyszny, aksamitny krem czekoladowy 😋 Naleśniki smaży się dziecinnie łatwo. Otóż ciasto naleśnikowe podzieliłam na dwie części, mniejszą, do której dodałam ciemnego kakao i przelałam ją do butelki po jakimś soczku któregoś z Dzieci. Zrobiłam nożem w nakrętce sporą dziurkę, żeby ciasto(...)wylewałam wzór z ciemnego ciasta, czekałam parę sekund i na to nakładałam chochelką porcję ciasta jasnego, rozprowadzając go już normalnie jak naleśnik. Możecie też zrobić odwrotnie i wylewać najpierw ciasto jasne jak zwykły naleśnik, a na to rozprowadzić wzór z ciemnego ciasta. Spróbujcie jak będzie Wam łatwiej. Ważne jest, żeby nie dawać zbyt dużo ciasta na patelnię, aby placki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: FARSZ: - 500g mięsa - 300-400g kiszonej kapusty - pół cebuli - przyprawy - sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) CIASTO NALEŚNIKOWE: - 2 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ok. szklanki wody - sól PANIERKA: - 2 jajka - 2 łyżki wody - bułka tarta - przyprawy - sól, pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy, kapustę płukamy i drobno szatkujemy, cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy mięso i po kilku minutach kapustę. Dusimy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku. CIASTO NALEŚNIKOWE: Mleko wlewamy do miski, dodajemy tłuszcz, jajka, sól, wodę i stopniowo mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać (ja używam miksera). Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, kolejne już bez tłuszczu. Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki
Kulinarne blogowaniealternatywą na obiad. U nas zazwyczaj były na słodko lub tradycyjnie z serem. Ale postanowiłam dzisiaj zrobić coś zupełnie innego. Jak wyszło?? Sami oceńcie i dajcie znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki(...)kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach i przykrywam folia aluminiową, żeby nie wysechł. Teraz przepis na ciasto naleśnikowe: Składniki: - 5 czubatych łyżek mąki ( ok.200 g) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - 1 szklanka mleka ( 250 ml) Wszystkie składniki mieszam ze sobą trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach
Tanio smacznie i prostopodstawa udanego dnia. My mamy na nie pyszny i niedrogi pomysł! Kto zaczyna podobnie każdego poranka? 🥪 😋 Jak przygotować domowe naleśniki z jabłkami - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: Na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej 2 jajka 1 łyżka cukru pudru sól tłuszcz do smarowania patelni * zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać(...)łyżka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję) * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki z jednej strony, odkładamy. Krok 2. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pozostałe składniki farszu - chwilę podsmażamy. Krok 3. Naleśniki
Moja Książka Kucharskaoliwa, mozzarella. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni. Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego
paapilotkaaoliwa. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni. Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego
paapilotkaadomówkę ze znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 2 pełne talerze: 1 kg piersi z kurczaka 1,5 szklanki mąki Ok. ¾ szklanki mleka(...)kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem. Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki
Fabryka pomysłówpenne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko w postaci schabu w pikantnym gęstym cieście naleśnikowym, smażonego w głębokim oleju rzepakowym. Mamy również lekkie brokuły gotowane na parze i jeszcze kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To co? Robimy sałatkę? PRZEPIS NA: SAŁATKĘ(...)BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka mozzarelli - świeże zioła tj. macierzanka, oregano, bazylia lub polski tymianek cytrynowy - garść orzechów włoskich lub migdałów SOS CZOSNKOWY
SMYKWKUCHNIrównież jako propozycja śniadaniowa np. na weekend, gdy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. P.S. Najlepiej smakuje na świeżo lekko ciepły, bo na drugi dzień maliny puszczają sok 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie(...)mąki pszennej 3 jajek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 120 g malin cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli
Kuchnia MagdaLenyrównież jako propozycja śniadaniowa np. na weekend, gdy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. P.S. Najlepiej smakuje na świeżo lekko ciepły, bo na drugi dzień maliny puszczają sok 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie(...)mąki pszennej 3 jajek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 120 g malin cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli
Kuchnia MagdaLeny