ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:46/155)

samo zdrowie=naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 136

Hortex 2 opakowania , ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnia naleśnikarka 22 cm, dno patelni  posmarować raz olejem i mocno rozgrzać

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 496

minut. Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. płaskiej łyżeczce lub według uznania). Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 122

sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki

W Mojej Kuchni Lubię
Środa: Placki z jarmużu i cukinii 117

skręcamy luźne końce aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci. Siekamy dość drobno zioła. Krok 2 Teraz baza do placków. Mieszamy jajko i mleko, dodajemy mąkę pszenną, dzięki czemu powstaje ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego cukinię, jarmuż i siekane zioła. Zawsze w tej kolejności, tzn. najpierw robimy ciasto i zanurzamy w nim składniki. Jeśli odwrócicie proces, czyli wsypiecie mąkę, wbijecie jajko

Niedzielny kucharz
Naleśniki z porem 15337

media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki z porem – Składniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 200g mąki pszennej 200ml wody 200ml mleka szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 500 g pora (waga tylko białych

Kulinarne Przeboje
Placuszki z malinami i serkiem mascarpone 187

mascarpone lub ricotty masło klarowane Przygotowanie: Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie cały czas roztrzepując, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie dość gęste ciasto naleśnikowe. Piekarnik rozgrzewamy do 120 st.C. Na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Nakładamy 4 porcje ciasta (mniej więcej po łyżce) i smażymy dość cienkie placuszki przez

Moja Mama Gotuje
zdrowe i smaczne pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem... 129

sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyzka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski "grani" 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste

W Mojej Kuchni Lubię
IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM 156

łyżeczka soku z cytryny  skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego    Wszystkie składniki miksujemy na gładko. PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . Rozgrzewamy patelnie

Marcepanowa kuchnia
Kakaowe naleśniki z serkiem mascarpone 142

zadowoleni. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli, kakao i wlać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste. Konsystencja jak każde ciasto naleśnikowe, lekko lejące. Wlewając na patelnię musi się powoli rozlać. Na patelni rozgrzać olej i wlać ciasto. Podnieść patelnię i rozlać ciasto na całej powierzchni. Smażyć tak długo, aż będzie

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z Białym Serem i Jagodami 135

połączeniu z jag odami tworzą przepyszn e, letni e danie. Dodatek serka homogenizowane go do twarogu nadaje mu jeszcze większej delikatności, a razem z aromatycznymi jagodami i puszystym ciastem naleśnikowym stanowi ą interesującą wersj e smakowitych naleśni czków .   Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej

Słodka Strona
Naleśniki pomarańczowe. 172

około 150 - 200 ml mąki pszennej Wykonanie: Połączyć jajko, maślankę, kremówkę, sok i skórkę pomarańczową w misce. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Mąki dać tyle by uzyskać typową konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać, ale nie przesadnie - grudki są pożądane. Smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

zadanie-gotowanie
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 133

czosnkowy Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy

Kolizje Smaków
Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem 365

odparowania ewentualnej wody. Następnie d odajemy po szczypcie przypraw. Studzimy. Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
Naleśniki orzechowo-miodowe z cynamonem 156

łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju

Pychotkaaa
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 197

Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie

sierotka maRysia w kuchni
Brzoskwinie w cieście. 138

brzoskwiń, Składniki na ciasto: 2 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki, ok. 3/4 szklanki mleka - Powinno wyjść troszkę bardziej gęste od ciasta naleśnikowego. olej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Brzoskwinie przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron ( najpierw górką do góry

W kuchni u Moniki
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 249

dodajemy je do ciasta, ciągle ubijając. Teraz można dodać olej lub rozpuszczone masło i dalej całość ubić, aż ciasto będzie w pełni połączone i idealnie gładkie.   Jak każde ciasto naleśnikowe tak i to możecie odstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień

Karo in the Kitchen
957. Jesienne rozpoczęcie maja. 138

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym;  z sosem karmelowym Dziurek w środku nie ma jak chciałam, ale za to mam więcej ciasta :D Zawsze trzeba widzieć jakieś plusy ;) Jakieś plany na majówkę? U mnie zwyczajnie, trochę lenistwa, trochę pracy. Bez żadnych specjalnych planów. Choć możliwe, że przyjedzie do mnie rodzina ;) Aaa, tym czasem modle się o ładną pogodę

More food, love and dreams
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 149

dodaję mleko i tyle mąki by można było smażyć naleśniki. Na końcu dolewam olej, mieszam dokładnie i odstawiam na ok 30 min. Na rozgrzaną patelnię wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.  Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 177

pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju

Smakowy Raj
23. Ryby po japońsku 183

japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. 1 kg filetów mintaja pokroić w kostkę (ok. 3x3) posypać obficie vegetą Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju 3 duże cebule,  5 dużych ogórków konserwowych

Jadło i czytadło
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1030

całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 301

momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
Boczniaki w panierce a'la schabowe 115

płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki. W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody,  dodać jajko i przyprawy ponownie wymieszać.Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.. Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce. Boczniaki panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej

Andzia Pichci
Naleśniki z łososiem wędzonym 92

naleśniki wyglądały wyjątkowo, ozdób je zielonymi ziołami, takimi jak posiekany koperek lub natka pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto na naleśniki 480g mleka 250g mąki 10g cukru 3 jaja 30g masła 1 szczypta soli Naleśniki z łososiem Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto

Naleśniki
Naleśniki z duszonym mięsem 154

obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek

O kuchni z uczuciem
Fuczki z prawdziwkami 186

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone.  Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam.  Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam.  Powiem

Moniki Smakołyki
Naleśniki z pieczarkami 138

Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego żółtego sera 1 łyżka masła 1 cebula natka z pietruszki sól, pieprz do smaku   Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się

Naleśniki
Placuszki kokosowo-ryżowe z melonem i dodatkiem budyniu (bezglutenowe) 126

musi być idealnie rozdrobniony, ale ważne, aby powstało z niego dużo soku.) W większej miseczce wymieszać pozostałe składniki i połączyć z melonem. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe. Jeśli masa jest za gęsta - należy dodać mleka.) Całość odstawić do lodówki - na 5-10 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni

Di gotuje
Świat kapusty -zaproszenie do akcji 100

ugotować w osolonej wodzie na pół twardo . Po wyciągnięciu z wody trochę ją odsączyć i  pokroić w plastry o grubości ok, 1 cm . Z  reszty składników zrobić ciasto naleśnikowe o gęstości  jogurtu greckiego . Na patelnię wlać oliwę i porządnie ją rozgrzać . Wkładać kawałki kapusty do ciasta zamoczyć z obydwu stron i smażyć na złoty kolor z każdej

Eli Gotowanie
Pyszne i delikatne naleśniki 93

rana miałam straszną ochotę na naleśniki z malinami. Chciałam jednak, żeby ciasto było inny niż zwykle. Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki na   http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki  :) Przepis pochodzi z  ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym

The Sweet Damsel
Naleśniki z pieczarkami 224

Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego żółtego sera 1 łyżka masła 1 cebula natka z pietruszki sól, pieprz do smaku   Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się

Naleśniki
Naleśniki z serem 384

Farsz z sera białego 500g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka cynamonu Naleśniki z serem Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się

Naleśniki
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 139

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę (ja używam blendera – jest szybciej i nie ma grudek). Wlewaj ciasto na patelnię małymi strumieniami i smaż cienkie naleśniki aż do wyczerpania masy

Qlinarnie i Qlinarnie