Pałki kurczaka w kokosowym cieście ze słodkim sosem chili Dziś dzielę się z Wami pysznym przepisem na pałki z kurczaka w kokosowym cieście podane w towarzystwie słodkiego sosu chili. Coś cudownego. Delikatnie kokosowe ciasto i ten sos… Musicie spróbować. Dla nas połączenie trafione w 10. Przepis powstał pod wpływem chwili. Taka odrobina Azji na talerzu Uwaga! To nie jest(...)Wyjmujemy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy słodką czerwoną paprykę, sól i pieprz. Mieszamy składniki. Ciasto powinno być jednolite i gęstsze od ciasta naleśnikowego. Jeśli wyda się wam za gęste można dodać więcej mleka kokosowego, jeśli za rzadkie ciut więcej mąki. Rozgrzewamy olej. Pałki maczamy w cieście i smażmy na złoto
Słodkie okruszkiMops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam... Składniki: 3 duże filety z mintaja lub morszczuka sól, pieprz skórka starta z cytryny koperek Ciasto: 1 jajko 1 łyżka oleju
Czerwień i błękitłyżki rodzynek Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym
VioletoweKucharzenieprzepisem na pyszne naleśniki z serkiem mascarpone, borówką amerykańską i maliną. Pyszne wyszły, na pewno posmakują dorosłym i dzieciom. Mój syn wcinał tylko uszy mu się trzęsły :-) Ja do ciasta naleśnikowego nigdy nie dodaję cukru, bo potem i tak są słodkie dodatki, więc jak Wy robicie je na słodko, to pamiętajcie o posłodzeniu ciasta. Miłego poniedziałku :-) Przepis naleśniki - klik
kruche babeczkimąki 2 jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach[ja połowę starłam na tarce, a połowę pokroiłam w cienkie plasterki].Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać
Moje domowe kucharzenieNaleśniki .... dziś na słodko. Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki wody mineralnej łyżka roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Ciasto: Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli
potrawyregionalneuczki, które w Bieszczadach dobrze są znane, gęstsze ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta z odpowiednimi przyprawami razem zmieszane. To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy
Moniki Smakołykiprzygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski. Dodanie do ciasta wody gazowanej spowoduje, że będą
Zasmakuj Kuchniciekawego ale od czasu do czasu po nie sięgam. Zazwyczaj nie podaję ich samych tylko staram się je jakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz
Kuchnia w opałachsłodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka.Wykonanie naleśników:Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego
Walijskie Pichcenieciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką, kurkami i czarnuszką bardzo pikantne. Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej. Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki ( orkiszowa jasna lub gryczana) szklanka wody 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 1 płaska łyżeczka kurkumy Farsz: szklanka pomarańczowej soczewicy 2 listki curry ( opcjonalnie) 2 garście
AZgotuj!łyżki cukru Sos: około 90g miękkiego masła 100 g brązowego cukru (można spróbować zmielić go na puder?) 4 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki rumu Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze
Smaki Na Talerzuciasta dodaję cukier i cynamon. Można smażyć je bez dodatków, albo na przykład faszerować. Ja, do smażenia używam masła klarowanego, masło nadaje kwiatom lekko orzechowy posmak. Składniki: na ciasto naleśnikowe: mąka -ok 3/4 szklanki woda-1/2szklanki mleko- 1/2 szklanki 1-2 jajka, szczypta soli, pieprz masło klarowane Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki do ciasta możemy dodać suszonych płatków papryki
Kasia i jej kobiecy światmleka bądź mąki. Kiedy ciasto będzie „odpoczywało” zajmij się jabłkami. Owoce umyj, osusz i obierz. Usuń z nich także gniazda nasienne, a miąższ pokrój na plasterki. Jabłka przełóż do ciasta naleśnikowego i całość dobrze wymieszaj. Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, np. nabitym na widelec kawałkiem słoniny. Gorącą patelnię zdejmij z ognia, wyłóż na nią porcję ciasta, starając się, aby każdy
blog.moje-pasje.infoPUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 2 jaja - 1/2 szklanki gazowanej wody - 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Ciasto na naleśniki nie powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj maki, jeśli za gęste mleka. Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu
ClauditteMissCookingkoniec robimy lane kluseczki. W garnuszku mieszamy mąkę, sól i jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję ale dobrze lejącą się (trochę gęstsze niż ciasto naleśnikowe). Wody możemy zużyć mniej lub więcej w zależności od rodzaju mąki. W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Z garnuszka lejemy małym strumieniem ciasto mieszając w garnku. Kluseczki można
Kuchenne Wariacjeminut dla 1 osoby Składniki: * mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder Przyrządzamy ciasto ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki, następnie na połowę każdego naleśnika nakładamy owoce (brzoskwinia obrana i pokrojona), posypujemy je cukrem pudrem i składamy na pół. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem
sierotka maRysia w kuchniPszenno-żytni naleśnik szpinakowy z sosem pomidorowym Składniki: Na cisto naleśnikowe: szklanka mąki pszennej pół szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz(...)czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą. Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj
AZgotuj!cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy
Kuchenne aromatysera o obniżonej zawartości tłuszczu) Ząbek czosnku Imbir w korzeniu ok 2 cm. Sól Pieprz Curry Zioła prowansalskie Przygotowanie ciasta Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłam robota kuchennego, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka. Do miski wbijam jajka i zaczynam miksować. Następnie dodaję mąkę i wlewam mleko, tak aby ciasto
Zdrowo i kolorowo