ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:45/155)

Krokiety z tuńczykiem 242

tuńczyka w oleju roślinnym 20 dag żółtego sera 2 małe ogórki kiszone Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia           Zmiksować jajko przeznaczone na ciasto naleśnikowe, Dodać pozostałe składniki, przyprawić niewielką ilością soli, pieprzu i Vegety. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody

Praktyczna pl
Pikantny kurczak w cieście kokosowym. 135

Było ciasto naleśnikowe, paprykowe, czosnkowe, czas na mojego ulubieńca, czyli kokos. Większości osób, kokos kojarzy się z ciastami i deserami. A warto go użyć do potraw słonych, znakomicie komponuje się z pomidorami. Tak całymi jak i wszelakimi sosami z ich dodatkiem. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mąki 3 jajka 1/2 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki

Dieta moja pasja
Zapiekane naleśniki z twarogiem w polewie śmietanowo-truskawkowej 255

łyżki oleju 180 -200 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Truskawkowa polewa 4 łyżeczki (wedle smaku) dżemu truskawkowego firmy Jamar 200 ml śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem aż połączą się wszystkie składniki i nie pozostanie nam żadna grudka. Jeżeli ciasto okaże się za gęste warto dodać jeszcze nieco mleka. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości

W Moim Magicznym Domu
KETO NALEŚNIKI BOUNTY BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 450

kokosowego 10 g kakao opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Jajka, mleko kokosowe oraz wanilię zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę gdy widać, że ciasto jest ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz

Ola la LCHF
CHRUPIĄCE STRIPSY Z KURCZAKA JAK KFC, z sosem curry + FILMIK 921

doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy.  Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze.  Do miski wsypujemy mąkę do panierowania. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące. Układamy je na desce i rozgrzewamy ojej. Kiedy olej

Kulinarne Fantazje Marioli
cukiniowy torcik 176

jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut. Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie

6niebo
naleśniki z serem 355

łyżki cukru  1 żółtko śmietana (opcjonalnie, w przypadku gdy ser biały jest za sypki) 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 133

sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem.Ciasto naleśnikowe robię "na oko":2 szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie :)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki(...)jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się.Foremkę żaroodporną natłuściłam lekko. Na dno nalałam trochę sosu beszamelowego, a następnie ułożyłam pokrojone ślimaczki naleśnikowe. Całość zalałam resztą sosu i posypałam drobno utartym serem.Na sos beszamelowy potrzebujemy:3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąkiokoło 1,5 - 2 szklanki mleka,sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
samo zdrowie=naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 119

Hortex 2 opakowania , ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnia naleśnikarka 22 cm, dno patelni  posmarować raz olejem i mocno rozgrzać

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 490

minut. Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. płaskiej łyżeczce lub według uznania). Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 109

sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki

W Mojej Kuchni Lubię
Środa: Placki z jarmużu i cukinii 103

skręcamy luźne końce aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci. Siekamy dość drobno zioła. Krok 2 Teraz baza do placków. Mieszamy jajko i mleko, dodajemy mąkę pszenną, dzięki czemu powstaje ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego cukinię, jarmuż i siekane zioła. Zawsze w tej kolejności, tzn. najpierw robimy ciasto i zanurzamy w nim składniki. Jeśli odwrócicie proces, czyli wsypiecie mąkę, wbijecie jajko

Niedzielny kucharz
Naleśniki z porem 15303

media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki z porem – Składniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 200g mąki pszennej 200ml wody 200ml mleka szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 500 g pora (waga tylko białych

Kulinarne Przeboje
Placuszki z malinami i serkiem mascarpone 177

mascarpone lub ricotty masło klarowane Przygotowanie: Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie cały czas roztrzepując, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie dość gęste ciasto naleśnikowe. Piekarnik rozgrzewamy do 120 st.C. Na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Nakładamy 4 porcje ciasta (mniej więcej po łyżce) i smażymy dość cienkie placuszki przez

Moja Mama Gotuje
zdrowe i smaczne pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem... 109

sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyzka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski "grani" 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste

W Mojej Kuchni Lubię
IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM 145

łyżeczka soku z cytryny  skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego    Wszystkie składniki miksujemy na gładko. PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę ( konsystencja ma być dość płynna i powinna "spływać z łyżki ") . Gotowe ciasto schładzamy ok. 30 min w lodówce ( dzięki temu naleśniki lepiej się smażą ) . Rozgrzewamy patelnie

Marcepanowa kuchnia
Kakaowe naleśniki z serkiem mascarpone 132

zadowoleni. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli, kakao i wlać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste. Konsystencja jak każde ciasto naleśnikowe, lekko lejące. Wlewając na patelnię musi się powoli rozlać. Na patelni rozgrzać olej i wlać ciasto. Podnieść patelnię i rozlać ciasto na całej powierzchni. Smażyć tak długo, aż będzie

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z Białym Serem i Jagodami 120

połączeniu z jag odami tworzą przepyszn e, letni e danie. Dodatek serka homogenizowane go do twarogu nadaje mu jeszcze większej delikatności, a razem z aromatycznymi jagodami i puszystym ciastem naleśnikowym stanowi ą interesującą wersj e smakowitych naleśni czków .   Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej

Słodka Strona
Naleśniki pomarańczowe. 155

około 150 - 200 ml mąki pszennej Wykonanie: Połączyć jajko, maślankę, kremówkę, sok i skórkę pomarańczową w misce. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Mąki dać tyle by uzyskać typową konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać, ale nie przesadnie - grudki są pożądane. Smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

zadanie-gotowanie
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 116

czosnkowy Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy

Kolizje Smaków
Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem 348

odparowania ewentualnej wody. Następnie d odajemy po szczypcie przypraw. Studzimy. Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
Naleśniki orzechowo-miodowe z cynamonem 143

łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju

Pychotkaaa
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 172

Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie

sierotka maRysia w kuchni
Brzoskwinie w cieście. 91

brzoskwiń, Składniki na ciasto: 2 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki, ok. 3/4 szklanki mleka - Powinno wyjść troszkę bardziej gęste od ciasta naleśnikowego. olej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Brzoskwinie przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron ( najpierw górką do góry

W kuchni u Moniki
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 219

dodajemy je do ciasta, ciągle ubijając. Teraz można dodać olej lub rozpuszczone masło i dalej całość ubić, aż ciasto będzie w pełni połączone i idealnie gładkie.   Jak każde ciasto naleśnikowe tak i to możecie odstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień

Karo in the Kitchen
957. Jesienne rozpoczęcie maja. 125

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym;  z sosem karmelowym Dziurek w środku nie ma jak chciałam, ale za to mam więcej ciasta :D Zawsze trzeba widzieć jakieś plusy ;) Jakieś plany na majówkę? U mnie zwyczajnie, trochę lenistwa, trochę pracy. Bez żadnych specjalnych planów. Choć możliwe, że przyjedzie do mnie rodzina ;) Aaa, tym czasem modle się o ładną pogodę

More food, love and dreams
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 133

dodaję mleko i tyle mąki by można było smażyć naleśniki. Na końcu dolewam olej, mieszam dokładnie i odstawiam na ok 30 min. Na rozgrzaną patelnię wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.  Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 162

pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju

Smakowy Raj
23. Ryby po japońsku 170

japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. 1 kg filetów mintaja pokroić w kostkę (ok. 3x3) posypać obficie vegetą Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju 3 duże cebule,  5 dużych ogórków konserwowych

Jadło i czytadło
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1016

całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 289

momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona