szczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka do wysmarowania formy 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi 16 łyżeczek- jagody + 8 szczypt cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru(...)pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 70g masła lub margaryny, 25g świeżych drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, jajko, 3 łyżki cukru, szczypta soli(...)swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła. Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek. Kruszonka: 120g mąki pszennej, 60g cukru
Z miłości do słodkościściereczką, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję z podanych składników na kruszonkę. Rozcieram mąkę z masłem i cukrem na "wilgotny piasek", a następnie zagniatam kulkę i wstawiam na około 30 minut do lodówki (nie musi być dokładnie tyle, ważne by nieco stwardniała). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam. Blaszkę 21x30 (duża prostokątna - wymiary mogą się różnić), wysmarowuję masłem(...)mąką. Wykładam ciasto tak, by pokryło całą powierzchnię dna blachy. Zostawiam na jakieś 20 minut, by jeszcze trochę podrosło. Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach. Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru(...)dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie
Kulinarny PamiętnikPyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka gęstej śmietany1 duże opakowani cukru waniliowego2 łyżki kakaoDodatkowo: 5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie
Praktyczna plłyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około 30 min. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia
Kolorowy Przepisownikciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy w malakserze) . Następnie dodać jajo, krótko zmiksować (tylko tak, aby jajo rozprowadziło się w reszcie składników) i dodać łyżeczkę(...)mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku
Moja Delicjaczubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Spód: Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy(...)wykładamy wydrylowane śliwki, rozcięciem do góry. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość dużo
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła 600 g śliwek (u mnie mrożone) 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki cukru trzcinowego 200 g powideł śliwkowych kruszonka: 50 g masła 4 łyżki mąki(...)szybko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami
Dzieje kuchennej Wiewiórywykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym, kto lubi :)8 sztuk:Drożdżówki:* mąka pszenna- 300 g* drożdże suszone- 7 g (1 saszetka)* cukier- 1/2 szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda(...)stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki
Kraina Miodem Płynącałyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj
Walijskie Pichceniedrożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajmy pokrojone w kostkę masło, cukier i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Przygotowujemy kruszonkę. Masło(...)momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około
Mania Gotowaniacukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinów posypujemy przygotowaną kruszonką
Słodkie Przyjemnościłyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na kruszonkę 100 g masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Dodatkowo 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczony i schłodzony tłuszcz, ciepłe mleko, jajko, żółtko, obydwa cukry, sól oraz drożdże. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto ( powinno odchodzić o ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu(...)pieczenia, strucle wtedy się nie zrosną się ze sobą podczas pieczenia. Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę; Z masła mąki i cukru pudru zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotowe, wyrośnięte strucle posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut
Na słodko lub wytrawniełyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut
Walijskie Pichcenie