ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:32/67)

Tarta czekoladowa 126

mleka zagęszczonego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 0,5 kostki masła niesolonego 2 łyżki gęstej śmietany 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej Przygotowanie: Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą  i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość

Luźna Kuchnia
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 222

folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 263

folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam

W kuchni Karmel-itki
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 206

folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z kakao, budyniem (proszek) i 1/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
rabarbarowiec z kokosową kruszonką... 132

być gęste - do rozsmarowania tortownica 24 cm - na dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie rozsmarować ciasto na cieście rozsypać rabarbar z podanych składników zagnieść kruszonkę kokosową i rozsypać ją na rabarbarze piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczkazimne ciasto posypać cukrem pudremciasto jest lekkie, puszyste i szybko się zjada.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 211

PLACKA (10 min) Na ciasto wykładamy masę z czekoladą, dorzucamy skarmelizowane owoce i ozdabiamy kratką z pozostałej 1/3 części ciasta (jeśli jesteście leniwi, to możecie zetrzeć ciasto na tarce nad owocami, wtedy uzyskacie kruszonkę – jest to znacznie szybszy sposób niż zabawa z kratką). 6. PIECZENIE (1h) Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 1h. Jeśli wierzch

Nerds Kitchen
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 157

zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem  500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka: 60 g cukru 60 g mąki 50 g masła Dodatkowo(...)ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić

Gosia gotuje
Szarlotka z kruszonką i bezą 158

bezę.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.inspirował blog Myszka piecze

Grahamka, weka i kajzerka
Tarta z jabłkami i kruszonką 173

czas żebym zamieściła post z przepisem na tartę. Składniki:1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki imbiru 125 g masła łyżka śmietany 2. Nadzienie 5 jabłek skórka otarta z 1 cytryny ew. sok z 0,5 cytryny 3. Kruszonka 4 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 8 łyżek mąki(...)lekko kwaskowe, dlatego jeśli po uduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki

Taste Of My Day
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem 150

Niestety ten  weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco(...)soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie.Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć.Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować

Mix smaku
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 137

wersje z owocami, które można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 213

ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze w okruchach) na kawałek

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 127

owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Przygotować kruszonkę: Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać mąkę i wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć(...)ciasto ręką. Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem. Posmarowane bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-)) Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tarta bananowo wiśniowa 164

torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce

Wyprawy kulinarne
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 153

mocnym blenderze, w trybie smoothie lub w młynku do kawy. Dodaje się ją do ciasta przeznaczonego na pieczywo, ciasteczek, muffinek, do mokrych ciast jak brownies, gofrów i ciast kruchych. Wprost stworzona na kruszonkę.   Mąka gryczana – powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek(...)smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz – w zawiesinie nie tworzy grudek. Nadaje się do pancakes, deserów, legumin i sufletów a także lekkich ciast drożdżowych.   Kupowana w sklepach mąka jaglana jest gorzka. Zawsze. Wszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała

Karo in the Kitchen