Gruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta! SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na dużych oczkach masę marcepanową, gruszki(...)jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni
Kuchnia Beatymąka) ½ szklanki płatków owsianych 20 g roztopionego masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Jeśli będzie zbyt mało „krusząca się” możecie dodać więcej płatków owsianych lub mąkę. Polecam przygotowanie kruszonki w malakserze lub roztopienie masła przed zagniataniem. Ułatwi Wam to na pewno jej przygotowanie. Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, roztopione masło i roztrzepane jajko i ekstrakt.W drugim(...)tylko do połączenia się składników. zwilgotnienia składników Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do foremek, do połowy wysokości. Następnie nakładamy owoce i zakrywamy ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut. Lub bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni
Mania Gotowanialitr jogurtu brzoskwiniowego-0,5 szklanki cukru-1 budyń śmietankowy-20 dkg wiórków kokosowych-4 białka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka. Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek(...)kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odpocząć ok. 10 minut a następnie musimy je przełożyćna tacę, aby spodnia kruszonka nie zawilgotniała w blaszce.Smacznego
Maminek kulinarnytyle halo? A o to, ze tego ciasta nie trzeba wyrabiać, po prostu wsypuje się składniki, zostawia się je na jakiś czas pod przykryciem, a później wystarczy je zamieszać łyżką. Zainspirowało mnie to do zrobienia swojej wersji. Jak wyszło? Zapraszam na Sypaną drożdżówkę z czarną porzeczką i kruszonką."Składniki:45 g świeżych drożdży3/4 szklnaki cukru3 jajka1/2 szklnki rozpuszczonego masła/oleju1/2(...)minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków.Na ciasto wysypujemy umyte i osuszone czarne porzeczki i wcześniej przygotowaną kruszonkę.Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzepisów było konieczne. To szybkie ciasto z owocami jest naprawdę szybkie do przygotowania a jest wilgotne i puszyste i wspaniale smakuje z owocami…. i ewentualnie z kruszonką Przetestujcie bo warto :)!Szybkie ciasto z owocamiSkładniki: (szklanka o pojemności 250 ml)3 szklanki przesianej mąki1 szklanka cukru1 szklanka mleka1 szklanka oleju2 jajka3 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:sezonowe owoce -u mnie śliwkiWszystkie(...)osuszone, wypestkowane i ułożone rozcięciem do góry. Można na wierzch posypać kruszonkę (50g miękkiego masła + 50g cukru +100g mąki, wszystko rozetrzeć w palcach aż zrobi się piasek…) Piec w temperaturze 180 stopni (wkładamy do nagrzanego piekarnika) około 40-45 minut, do suchego patyczka. Smacznego Post Szybkie ciasto z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plObowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100(...)jagód2 łyżki bułki tartej6 łyżek cukruJagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.Kruszonka:2 łyżki masła3 łyżki cukru6 łyżek mąkiZ podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.Przygotowanie:Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki
Food Squareszybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie(...)wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję
Kuchnia z widokiem na ogródprzepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa? Składniki : 8 żółtek 150 g cukru(...)średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej). Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto. Obie formy wstawiamy do nagrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Aby uzyskać równe ciasto, zaraz po upieczeniu możemy
Słodkie Przyjemnościgęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmąki, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować nie za długo na dość gęste ciasto, tortownica 24cm, wysmarować masłem i tartą bułką, wyłożyć ciasto do blaszki na cieście rozłożyć mrożone truskawki /nie rozmrażać wcześniej/ KRUSZONKA: 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki tortowej, 10 dag cukru i miękkiej palmy - mikserem zrobić kruszonkę kruszonkę wysypać na truskawki, piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięsoli 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem aż powstanie coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem
Pełny talerzwymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę piec w 200C około 40 minut
W Mojej Kuchni Lubięmin.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Składniki na kruszonkę włożyć do miski i szybko połączyć ze sobą tak aby powstała sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto(...)wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni, ok. 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem
Mix smakusól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać łącząc składniki (najlepiej specjalnym narzędziem z kilkoma ostrzami do siekania składników na kruche ciasto). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodać jajko i wanilię. Całość szybko wyrobić, podzielić na 2 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce (na początek można na 10 minut
Trzeci talerzSezon rabarbarowy już od paru dni jest otwarty- więc przyłączam się I ja :). Zapraszam na delikatne mufiny z kruszonka- przydadzą się do sobotniej kawy I
Smaki Edyty