ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:21/67)

Miniszarlotki z malinami. 245

pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki, nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką,    piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min.   posypać cukrem pudrem i gotowe !   Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka(...)duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy kruszonką i do piekarnika

Kuchnia Beaty
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 242

dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki. Składniki : Ciasto : 3 duże jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych  Kruszonka : 1/4 kostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka utrzeć na puszystą(...)końcu wlać olej  i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto. Składniki na kruszonką umieścić w misce i połączyć rozcierając pacami , aż powstanie grudkowata struktura,  Posypać śliwki . Piec ok 45 min w 170'C Smacznego :) Przepis pochodzi z broszurki "Ciasta na stół

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 132

jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ ich w tym cieście nie ma.   Zaczynamy od przygotowania kruszonki.Wszystkie jej składniki ścieramy palcami, aż powstanie kruszonka.Następnie obieramy i kroimy(...)rabarbar oraz myjemy i osuszamy truskawki.   Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość luźne ciasto.Wykładamy nim blaszkę.   Na cieście dowolnie układamy truskawki i rabarbar.   Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 45 minut.Gotowe:   Wyjmujemy z blaszki, studzimy i możemy kroić na porcje.Smacznego

Maminek kulinarny
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 153

zalać połową mleka, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła(...)ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h 164

Jest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)Składniki:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski(...)miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto drożdżowe z borówkami

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasto z budyniem, z białą czekoladą i borówką amerykańską/jagodami 104

szklanki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady *  kruszonka: - 110 g mąki pszennej - 100g masła (schłodzonego) - 3 łyżeczki cukru pudru - 50g białej czekolady (startej na grubych oczkach) - 500g borówki lub jagód Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem(...)czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Ze składników przygotować kruszonkę. Masło rozetrzeć z mąka i cukrem na kruszonkę. Następnie wymieszać z czekoladą. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć borówkę/jagody (jeśli będą kwaśne - oprószyć cukrem pudrem), następnie budyń i kruszonkę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Ciasto ostudzić

CookYourself
Kruche z jagodami i kruszonką 139

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką .                Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia(...)folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.    Rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki . Na ciasto wyłożyć umyte jagody i posypać cukrem. Z podanych składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i pokruszyć na jagody . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut , ciasto ma być złociste. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 199

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał Składniki:600 g rabarbaru (około 5 łodyg)2 czubate szklanki mąki tortowej150 ml mleka40 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru100 g masła2 jajkaKruszonka:1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru125

Oryginalny smak
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 192

szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników ciasta wkładamy do pojemnika robota kuchennego, dodajemy wodę z szafranem i miksujemy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnistą kruszonkę. Jeśli trzeba, dodajemy trochę wody. Ciasto przekładamy do miski i dłońmi formujemy kulę. Wykładamy na blat posypany mąką i zagniatamy, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i kleiste

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką 151

podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i spróbowałam jeszcze ciepłego - delikatne , mięciutkie, puszyste , rozpływające się w ustach. Przepis podpatrzony u Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe: 2 ,5  szklanki mąki pszennej 5 żółtek  3/4 szklanki mleka 30 gramów drożdży 4 kopiaste łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżka masła lub margaryny szczypta(...)lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta. Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 427

dokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor.Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.Kruszonka:Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki(...)masę serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut aż masa serowa się zetnie.Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180*C.Na podpieczonej masie serowej rozprowadzić dokładnie masę truskawkową i całość posypać schłodzoną kruszonką.Podpiec jeszcze ok.35 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 712

margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około

Wołowina od rekina
Jabłka pod kruszonką z płatkami owsianymi i cynamonem 314

średnim ogniu do momentu jak jabłka zmiękną a sok, który się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje.Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie palcami rozdrabniamy masę, żeby nie powstało zbite ciasto, a sypka kruszonka.Jabłka wykładamy do formy (ja użyłam formy silikonowej), a na to wysypujemy kruszonkę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C

Anielska Kuchnia Ani
Muffinki z truskawkami i kruszonką 169

wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć

wyzwania kuchenne
śliwki z lukrem na drożdżówce... 140

opisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem(...)ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię