trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy Na początek(...)szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy
Maminek kulinarnymasła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki 0,5 szklanki mleka2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać(...)więc należy zostawić margines nie mniejszy niż 4 cm. Placek delikatnie zrolować, zaklejając brzegi i włożyć "szwem" do dołu na spodzie keksówki lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez ok godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość i być rumiane. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówoprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki. Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto(...)truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe truskawki to mogą być w całości. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (czyli te 40%) Piec w temperaturze 190 C przez ok. 30-40 min (kruszonka musi być rumiana). Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem... zajadać ze smakiem:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUrozchorował mi się piesek, więc musiałam zostać w domu. Dopiero w niedzielę wieczorem gdy upał trochę odpuścił zdecydowałam się coś upiec. Wybór padł na ciasto ucierane z porzeczkami. Połączenie kwaskowatych owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki(...)mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę: z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru zagnieść ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotową kruszonką przykryć owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Na słodko lub wytrawniełyżki mąki i wyrobiłam ponownie Pieczemy około 50 min. w temp. 190 * C W przepisie była informacja, że po dodaniu mąki i cukru do pozostawionej 1/3 części ciasta powstanie kruszonka, mnie się jednak nie udała. Ale ciasto i tak było smaczne :) Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć
Proste PotrawyUbić pianę z dwóch białek.Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto.Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikoworazem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie! Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 200g jogurtu naturalnego aromat śmietanowy Konfitura z rabarbaru: 5 łodyg rabarbaru cynamon Kruszonka: 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 Sposób przygotowania(...)miseczki wsypujemy cukier, olej i mąkę. Zagniatamy delikatnie dłońmi, rozkruszając pomiędzy palcami. Do blaszki lub natłuszczonego naczynia ceramicznego przelewamy ciasto. Na środek rozsmarowujemy konfiturę. Następnie po całym cieście posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki na ciasto:150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 jajko Składniki na nadzienie:800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki rumu 150 g cukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę:100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta(...)sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2). Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3). Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4). Ciasto
Świat Ciastawierzch i przykrywam warstwą kruszonki. Przygotowanie babki nie zajmuje więcej niż kwadrans i jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier puder Na kruszonkę(...)olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami, kruszonką posypujemy wierzch babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. wystudzoną babkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia(...)jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane
Smakołyki Berenikipierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru(...)czasie wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Jagody oczyścić i rozsypać na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłożyć na jagodach. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia. KRUSZONKA Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 40 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiSkładniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w 180"C. SMACZNEGO
Luźna Kuchniaferie trwają nadal i zamierzam dalej odpoczywać i przy okazji szykować dla Was więcej smacznych przepisów. Dziś coś dla dbających o linię i lubiących słodkości z owocami. Ananasowe ciasto jogurtowe z kruszonką. Częstujcie się!"Składniki:150 g cukru3 jajka240 g ananasowego jogurtu330 g mąki tortowej40 g miękkiego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 plasterków ananasa (nie z puszki)Kruszonka100 g cukru100(...)przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy.Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy pokrojonego w ćwiartki ananasa.Do małej miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy miękkie masło i zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy wierzch ciasta.Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 50 minut.Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościFormę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste). Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta i posypałam kruszonką. Piekłam w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam do wystudzenia w piecu. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki