ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:16/67)

Drożdżowy placek z dynią 156

łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest dość suche, z masłem wyśmienite. Ciasto udaje się też w prodiżu. Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić

Proste Potrawy
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 234

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało(...)masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami.Polewamy olejem i zimnym mlekiem.Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką.Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę.Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA :Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając

Ostra na Słodko
Czas na rabarbar 128

roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła(...)mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie i pokroić je na kawałki. Kombinacja delikatnych aromatów rabarbaru i brązowego cukru doskonale współgra z orzechowym smakiem kruszonki. Doskonałe do porannej kawy. To wilgotne ciasto można przechowywać w przewiewnym miejscu nawet do kilku dni i nie straci swoich walorów. Tak na wszelki wypadek, gdyby pogoda miała się jednak nie polepszyć, przyda

les mirabelles
Muffiny z kruszonką 216

resztę cukru brązowego, wyrobić Dodać orzechy, wgnieść w kruszonkę i wstawić na 15 min.do lodówki Wymieszać śmietane z jajkiem i żółtkiem, dodać sodę i skórke pomarańczową Wsypac pozostała kruszonkę, wymieszać ciasto Przełożyć je do nasmarowanej masłem formy na 12 muffinek, ( lub wpierw do papierowych foremek) Posypać schłodzoną kruszonką z orzechami Piec 20 min. w 180 stopniach C. Studzić

Proste Potrawy
Drożdżówki z rabarbarem 212

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)minut.Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy je aż zrobi się kruszonka.2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę

UgotujmyTo.pl
wiśniowy ucieraniec z kokosową kuszonką... 169

szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto(...)dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza foremka

W Mojej Kuchni Lubię
sernik z żurawiną w kakaowym kruchym cieście... 193

pieczenia - szczypta, ser biały 1/2 kg, olej rzepakowy 2 łyżki, żurawina suszona Royal Brand 10 dag, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w robocie zrobić ciasto kruche jak na kruszonkę tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować 3/4 ciasta dać do blaszki i łyżką je uklepać, resztę zostawić na kruszonkę całe jajka ubić z cukrem(...)mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Crumble 203

Najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki(...)cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejłyżka cukrułyżka mąki pszennej lub kukurydzianej kruszonka80g mąki40g cukru40g zimnego masłaSposób przygotowania:Owoce mieszamy z przyprawami, cukrem i mąką. Przekładamy do foremek.Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Posypujemy obficie owoce. Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do czasu aż kruszonka będzie twarda i delikatnie rumiana

W kuchni wieczorem
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 202

wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1). Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2). Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić

Świat Ciasta
Kołaczyki ze śliwkami 163

których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki-10 dkg cukru-1/2 kostki margaryny-aromat-szczypta solioraz najważniejszy(...)które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.   Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto.   Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo zrumienienia.   Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki są gotowe.Oczywiście

Maminek kulinarny
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI 229

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto(...)stopionego oleju kokosowgo - 100g ksylitolu Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrabiać tak długo aż wszystko się rozkruszy, wówczas dłońmi posypać, (rozkruszyć) na ciasto. Można również przygotować kruszonkę ręcznie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Placek z owocami i migdałową kruszonką 167

masłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi.Owoce wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką.Piec 25 minut w 200 stopniach na średniej półce. Kolejne 10 minut piec na górnej półce piekarnika. Manewry ze zmianą półek są opcjonalne, ale u mnie się

W kuchni wieczorem
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 240

szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka:  Z podanych składników zagniotłam ciasto. Uwaga: klei się dość mocno do rąk,  ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto do lodówki na ok. 20 minut. Blachę 21 x 30 cm wysmarowuję(...)dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1h i 10 minut w 180 stopniach. Studzę w uchylonym piekarniku, a gdy sernik jest całkowicie wystudzony, chowam

W kuchni Karmel-itki
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 326

dodatkiem malin. Jak dla mnie jeszcze smaczniejszy, taka mała odmiana. Uprościłam także procedury przygotowania. Nie ubijałam białek na sztywno, tylko roztrzepałam całe jajka, nie mroziłam także ciasta. Rozkruszyłam ciasto na kruszonkę do miski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych malin. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm . Składniki kruchego(...)jajka - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 250g miękkiego masła - 2 białka pozostawione od kruchego ciasta - 60g mąki ziemniaczanej (lub 1,5 paczki proszku budyniowego) - ok.200-300g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder do posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło z dodatkiem ksylitolu

Smaczne Zdrowe

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję