Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć z łyżką(...)przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Budyń: - 1 opakowanie budyniu waniliowego; - 300 ml mleka; - 2 łyżki cukru; Z podanych składników ugotować budyń Kruszonka: -100 g masła, w temperaturze
dom-agi.plłyżeczki soli – 3 łyżki cukru – 9 g suchych drożdży Do smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe(...)Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód. 3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników
dom-agi.plłyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest dość suche, z masłem wyśmienite. Ciasto udaje się też w prodiżu. Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić
Proste PotrawyUwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało(...)masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami.Polewamy olejem i zimnym mlekiem.Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką.Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę.Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA :Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając
Ostra na Słodkoroku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła(...)mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie i pokroić je na kawałki. Kombinacja delikatnych aromatów rabarbaru i brązowego cukru doskonale współgra z orzechowym smakiem kruszonki. Doskonałe do porannej kawy. To wilgotne ciasto można przechowywać w przewiewnym miejscu nawet do kilku dni i nie straci swoich walorów. Tak na wszelki wypadek, gdyby pogoda miała się jednak nie polepszyć, przyda
les mirabellesresztę cukru brązowego, wyrobić Dodać orzechy, wgnieść w kruszonkę i wstawić na 15 min.do lodówki Wymieszać śmietane z jajkiem i żółtkiem, dodać sodę i skórke pomarańczową Wsypac pozostała kruszonkę, wymieszać ciasto Przełożyć je do nasmarowanej masłem formy na 12 muffinek, ( lub wpierw do papierowych foremek) Posypać schłodzoną kruszonką z orzechami Piec 20 min. w 180 stopniach C. Studzić
Proste PotrawyDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)minut.Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy je aż zrobi się kruszonka.2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę
UgotujmyTo.plszklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto(...)dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza foremka
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia - szczypta, ser biały 1/2 kg, olej rzepakowy 2 łyżki, żurawina suszona Royal Brand 10 dag, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w robocie zrobić ciasto kruche jak na kruszonkę tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować 3/4 ciasta dać do blaszki i łyżką je uklepać, resztę zostawić na kruszonkę całe jajka ubić z cukrem(...)mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo
W Mojej Kuchni LubięNajprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki(...)cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejłyżka cukrułyżka mąki pszennej lub kukurydzianej kruszonka80g mąki40g cukru40g zimnego masłaSposób przygotowania:Owoce mieszamy z przyprawami, cukrem i mąką. Przekładamy do foremek.Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Posypujemy obficie owoce. Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do czasu aż kruszonka będzie twarda i delikatnie rumiana
W kuchni wieczoremwyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1). Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2). Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić
Świat Ciastaktórych łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki-10 dkg cukru-1/2 kostki margaryny-aromat-szczypta solioraz najważniejszy(...)które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto. Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki są gotowe.Oczywiście
Maminek kulinarnyblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto(...)stopionego oleju kokosowgo - 100g ksylitolu Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrabiać tak długo aż wszystko się rozkruszy, wówczas dłońmi posypać, (rozkruszyć) na ciasto. Można również przygotować kruszonkę ręcznie. Smacznego
Smaczne Zdrowemasłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi.Owoce wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką.Piec 25 minut w 200 stopniach na średniej półce. Kolejne 10 minut piec na górnej półce piekarnika. Manewry ze zmianą półek są opcjonalne, ale u mnie się
W kuchni wieczorem