ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:10/67)

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY I BEZ CUKRU 264

kokosowego (cała puszka)- 100g oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego- 4 jajkaDodatkowo:- 2 jabłka- 200g malin (dałam mrożone)- mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba)- płatki migdałów do posypania ciastaSkładniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka ryżowego lub owsianegoZ podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić.W jednej(...)miski ze składnikami suchymi dolewamy składniki mokre i mieszamy całość, tylko do połączenia składników.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Układamy na cieście zamrożone maliny i obsypujemy całość przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 200*C ok.35 minut na programie góra-dół.Wystudzone ciasto posypałam mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jak zrobić kruszonkę ? 170

kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach(...)wiórków kokosowych 1/.2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami Posypać ciasto i piec.                        Rabarbarowiec z kruszonką kokosową

Proste Potrawy
Proste ciasto ze śliwkami 141

prostu nie zdejmować ciasta z papieru tylko całość wyłożyć na brytfankę. Składniki:  1 opakowanie kupnego ciasta kruchego Do wyłożenia na ciasto: 2 łyżeczki cukru do posypania śliwek 6 śliwek dużych okrągłych 4 białka szczypta soli Składniki na kruszonkę: 10 dag masła (ja lubię margarynę, używam Delmy) 10 dag mąki 10 dag cukru pudru Wyłożyć brytfankę ciastem. Śliwki umyć, przekroić(...)soli. Wyłożyć na śliwki. Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dołożyć masło (lub margarynę). Wszystko lekko mieszać ręką (nie ugniatając), do momentu powstania kuleczek przypominających kruszonkę na cieście. Następnie delikatnie posypać pianę kruszonką. Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Jak ktoś lubi można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robię ponieważ śliwki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką 394

porzeczkami. KRUSZONKA Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce, wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 189

Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg mąki pszennej babuni- 1 paczka drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki mleka- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- masło 1 kostkaNa nadzienie(...)dwie części i rozwałkujemy na dwa blaty. Smarujemy nadzieniem. Rolujemy. Tniemy na równe ślimaki i ustawiamy koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na kruszonkę:- 3 łyżki cukru- 3 łyżki mąki- 4 łyżki masłaKruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C.Smacznego

SMYKWKUCHNI
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 217

RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami(...)poukładaj truskawki (możesz każdą truskawkę w połowie zanurzyć w mące, dzięki temu nie opadną na dno). W misce wymieszaj płatki owsiane z olejem i cukrem i posyp kruszonką owoce na cieście. Piecz ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z borówkami 138

dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie wybierałam(...)wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz). Przygotować kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić margarynę, dodać cukier, przemieszać a następnie dodać mąkę. Odstawić z ognia, wymieszać drewnianą

pink envelope
Muffiny truskawkowe z kruszonką 120

Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę!Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości!Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra!Sklepy i targi obfitują już w truskawki(...)pieczenia.W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem , jajkiem i roztopionym masłem.Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy(Uwaga!Ciasto wychodzi gęste).Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek ( u mnie silikonowe ).KRUSZONKA:Mieszamy razem mąkę i cukier.Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę.Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy.Kładziemy na wierzch

Ostra na Słodko
Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką 208

Składniki:CIASTO:1,5 szkl mąki pszennej1 szkl. mąki kukurydzianej170 g margaryny3/4 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaWykonanie:Margarynę rozpuścić, ostudzić.Do margaryny dodawać partiami

kolorowotorcikowo
19. Makowiec z jabłkiem 170

puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę(...)którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Ciasto drożdżowe z kruszonką 162

ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej(...)pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta.W tym czasie z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - wyrabiamy opuszkami palców.Gdy ciasto podwoi swoją objętość posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 160`C piekarnika na około 60 minut.Studzimy na kratce. Podajemy z dżemem i mlekiem <3Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 146

jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka(...)jedną całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut

codojedzenia
BABECZKI KARPATKOWE 2252

małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy spodek kawałkiem folii aluminiowej, uprzednio nakłuwszy dokładnie ciasto widelcem, a na folię

W kuchni Karmel-itki
Sernik z brzoskwiniami i bezą 266

Polecam pyszny serniczek z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście z kruszonką. Jest bardzo podobny do tego  z kruszonką i owocami , ciasto jest jasne i mamy jeszcze dodatkowo bezę. składniki: kruche ciasto 250 g masla 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa masa serowa 1kg seraz

Monia miesza i gotuje
Porzeczkowa fantazja z serem 178

cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą

Z miłości do słodkości