krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- Masło ucieramy z większością cukru i cukrem(...)piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie wykładamy białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy
Wypisz Wymalujczas wyrastania ciasta włożenie do piekarnika niewielkiego pojemnika z wrzącą wodą; nie musisz wtedy przykrywać go folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie.W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: zagnieć masło, makę i cukier do równomiernego wymieszania składników. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie posyp kruszonką.Wstaw ciasto(...)ostygnięcia.Wyrobione ciasto zaczyna wyrastać. Pkt 1.Wyrośnięte ciasto. Pkt 2.W foremkach drugie wyrastanie. Pkt 5.Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 5.Przygotowana kruszonka. Pkt 6.Ciasto posypane kruszonką. Pkt 7.Upieczone ciasto. Pkt 8.Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.inspirowa
Grahamka, weka i kajzerkaIdealne ciasto na podwieczorek lub do porannej kawy. Jabłka z cynamonem zawsze tworzą pyszny duet...tak więc zapraszam.... Po cynamon oraz błonnik jabłkowy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki na małą tortownicę: 25 dag mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka(...)ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy.3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta.4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na jabłka.5. Piec
Apetyczna babeczkastrucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej21 gr drożdży świeżych175 ml letniego mleka 2 jajka70 gr roztopionego masla/ margaryny85 gr cukruCukier waniliowyOtarta skórka(...)spód równomiernie wykładamy ciasto. Truskawki myjemy w szypułkach, potem suszymy ręcznikiem najlepiej papierowym, kroimy na pół. Na na cieście układamy na przemian w ukośnych pasach połówki truskawek i kruszonkę. Ciasto odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30-35 minut Smacznego
Mia Cucina Sofietaplacku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki: Kruszonka: 400 g mąki (używam krupczatki) 250 g masła 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo(...)polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce i wyrobić palcami na kruszonkę. Formę kwadratową o wymiarach około 23 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dno formy delikatnie wylepiamy połową kruszonki
Mania GotowaniaCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie(...)kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto.Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone
Gospodyni MiejskaCiasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)Składniki:Ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 i 1/2 szklanki cukru- 250 g margaryny- 6 jajek- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka- 150 g margaryny- 10 łyżek cukru- 8 łyżek mąki pszennejoraz 1 kg śliwekPrzygotowanie(...)smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką...Puszyste ciasto drożdżowe.Soczyste jagody prosto z lasu.Chrupiąca kruszonka na wierzchu.Nic dodać, nic ująć.Pychota!Składniki:Ciasto:30 g świeżych drożdży;3 szklanki mąki krupczatki;1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%);1/2 szklanki białego cukru;2 jaja;1/2 kostki margaryny;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.Kruszonka:1/2 szklanki mąki(...)margaryny przygotować kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskaznajomymi lub jako klasyczny domowy niedzielny wypiek. Ciasto jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu. Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160 ml oleju2 duże jajka2 łyżki proszku do pieczeniaok. 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone(...)wylewamy przygotowane ciasto.Na masę jogurtową wykładamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Moje posty
Słodka StronaSkładniki na ciasto:4 jajka 1 czubata szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Składniki na kruszonkę:1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Dodatkowo:500 g rabarbaru kilka truskawek cukier puder do posypaniaSezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie(...)przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 x 24 cm (fot.3). Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta (fot.4). Piec
Świat CiastaUwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 żółtka 1 kostka margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy mannej 1 kg śliwek 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Margarynę ucieramy(...)wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy gorącym budyniem (2 budynie, 4 łyżki cukru, 3 szklanki mleka). Budyń posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówMoja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki piekarnika podczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej(...)kroimy w płaskie plasterki. 4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka.6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut
Apetyczna babeczkawrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą, a dopiero potem ułożyłam śliwki ) Piekłam około 50 min.w prodiżu. W piekarniku w temp. 175-180 *C Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić ręką na okruszki
Proste Potrawypatrzeć na porę roku.W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie i rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonkąSkładniki:Ciasto500(...)pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około 40 minut, do czasu, aż ciasto się lekko zrumieni, do tzw. „suchego patyczka”.W czasie pieczenia należy pilnować, aby góra za bardzo się
Mania GotowaniaZapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 450 g mąki(...)kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około
Mania Gotowania