uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto: 4 szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki śmietany Masa(...)koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Czas na kruszonkę. Wszystkie składniki do kruszonki rozdrabniamy palcami, aż do połączenia. Po upływie 45 minut wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika aż kruszonka się zrumieni
Walijskie Pichceniejajko3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru2 łyżki śmietanyBeza:3 białkaniecałe pół szklanki cukruszczypta soli1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka:50 g margaryny100 g mąki50 g cukruDodatkowo:75 dag śliwekcukiercynamonSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.2. na cieście(...)cukrem.3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.4. Pianę wykładamy na śliwki.5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier oraz mąkę i wymieszać. Dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujebani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste(...)stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę
Smaczne Zdrowenajlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka(...)mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych. Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościtarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma mikserem utrzeć z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować(...)tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować na drobną kruszonkę i wsypać na ciasto piec w 200C około 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć wystudzone ciasto jest rewelacyjne smakowo.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu.6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch.7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka.Smacznego!!!Źródło: Moje ciacho
Kuchnia domowa Anistopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto. W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego
Emcia Pichcikruszonką. Polecam Składniki na keksówkę 60 cm 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 250 g masła śliwki kruszonka: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło. Wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy jogurt. W osobnej misce ubijamy białka(...)ciasto blisko siebie. w osobnej misce wsypujemy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Ugniatamy w palcach masło tak aż wymiesza się z resztą składników i powstaną grudki. Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto. Ja jeszcze dodałam płatków migdałowych do smaku. Ciasto wkładamy do pieca na około 45 minut w temp. 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić
ciastkarnia na kruchym spodziesię okazało dla mojej rodzinki również :) Uwielbiam takie chwile gdy mogę kogoś kulinarnie zaskoczyć. A na podsumowanie, napisze tylko tyle, że orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 łyżki soku z cytryny150 g masła200 g cukru3 jajkaskórka z połowy cytryny400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia180
Serce zamknięte w formie pysznościmoże się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki.4. Wyrobione ciasto odstawić na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.5. Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.Smacznego!!!Źródło: BaBy w kuchni
Kuchnia domowa Aniwlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni./BEZABeza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut./KRUSZONKAmasło i pozostałe składniki wyrabiamy bardzo krótko (nie dodajemy(...)Godzina w temperaturze 180 stopni - góra - dół, termoobieg. - Masę serową wyciągamy po 45 minutach, nakładamy bezę i kruszonkę. /STUDZENIE:Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.MĄKA KOKOSOWA:Coś niesamowitego! To jest miłość od pierwszego "upieczenia". Smak, zapach - wszystko rewelacyjne. Ciasto zrobione z tej mąki nabiera zupełnie innego wymiaru. Jest delikatne, a przy tym bardzo kruchutkie. Nie tylko podczas
Wypisz WymalujSkładniki:1 margaryna1 szkl. cukru5 jajek2,5 szkl.mąkicukier waniliowy1 łyżka cynamonu1 kg śliwekKruszonka20 dkg mąki10 dkg cukru15 dkg margarynySkładniki zagnieść i zetrzeć na tarce na
Anioły w kuchnimiedzy palcami kruche ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartejna ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzicna owocach rozkruszyc kruszonkepiec w 180°C 40-45 minut,do zezlocenia kruszonki .Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To już ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od
Bernika - moj kulinarny pamietnik