ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:8/67)

Ciasto podwójnie czekoladowe 188

Wilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką.Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć, że jest z mąki kukurydzianej.Osoby z nietolerancją glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto!Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :)Zachęcam do wypieku!Ciasto:* mąka kukurydziana- 125 g* jajka- 4 szt.* drobny cukier(...)kruszonkę odłożyć na później.Krem:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.Przygotowanie:Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać kruszonką z ciasta.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką. Jak u Babci :) 221

już stało się moją osobistą tradycją, że na Dzień Babci piekę ciasto drożdżowe z kruszonką. Dwa lata temu tak było, rok temu tak było, wczoraj tak było, i w przyszłym roku na pewno tak będzie. Wszystko dlatego, że od wielu lat nie mogę już spróbować tej "prawdziwej i oryginalnej" babcinej drożdżówki. Jednak wspomnienia(...)żywe i na hasło Dzień Babci przenoszę się w czasie do dużej jasnej kuchni.... Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi

Pełny talerz
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 154

łyżeczki cynamonu szczypta soli 0/5 szklanka mleka 3/4 szklanki puree z dyni 30 g roztopionego masła  skórka starta z pomarańczy 7 g drożdży suchych łyżka mleka zagęszczonego do posmarowania ciasta kruszonka: łyżka mąki 3 łyżki cukru trzcinowego łyżka tartych migdałów łyżka wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Mleko mieszamy(...)resztą suchych składników po czym zalewamy je mokrymi. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam 25 x 10 cm). Odstawiamy do podwojenia objętości po czym smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut w 175 stopniach. Smacznego

Mienta blog
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42834

skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez 50-60 minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA

Karo in the Kitchen
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 216

Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy(...)koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić pod przykryciem w ciepłe do podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz króciutko zagnieść. Formę (u mnie 36x21 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, posypać kruszonką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia

Pełny talerz
RAbaRBARowa FAntazJa 170

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 laska wanilii kruszonka: 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch(...)jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej

Luźna Kuchnia
Jabłecznik na cieście ucieranym 148

składnikiciasto* 100 g masła lub margaryny* 2 jajka* 150 g cukru* 150 g mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie* 6 dużych jabłek* 5 łyżek cukru

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką 122

Znów kolejne próby odchudzania  i basen zaraz po pracy..  Zmęczona jestem okropnie. W lodówce mam jeszcze kawałek ciasta z kruszonką.. Zjeść? czy też nie?.. Może położę się ZAMIAST spać.. ;-)  i jeszcze przepis na ciacho ..   Znalazłam je  TUTAJ   składniki na zaczyn: 16 g  suchych drożdży lub 32 g drożdży świeżych ½ szklanki letniego(...)należy owoce układać rozciętą częścią do góry. Posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, sprawdzić ciasto patyczkiem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 226

cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli wolimy grubszy spód, można kruszonkę pominąć). Na tak przygotowany spód wylewam masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!)  4 duże(...)stopniowo cukier, aby piana była sztywna i lśniąca. Delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki, łączę bardzo dokładnie pianę z masą bananowo-śmietanową. Masę wylewam na przygotowany spód. Jeśli zostało ciasto na kruszonkę, nierównomierne rozrzucam kawałeczki na wierzchu. Całość piekę przez 1h 30 minut w temperaturze 180 stopni, ustawiając na termoobieg (upiecze się równomiernie i spód ani wierzch się nie spali

W kuchni Karmel-itki
Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają 272

mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!  Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na kruszonkę. 113

Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać wszystko razem. Następnie dodajemy margarynę i zagniatamy tłuszcz z mąką , tak aby powstała sypka konsystencja.  Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika.  Kruszonką możemy posypywać ciasta drożdżowe, ciasta z owocami np. jabłeczniki, ciasta z wiśniami

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówki z brzoskwiniami 170

maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego – 50 g cukru – szczypta soli – 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła – 350 g brzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła(...)blaszke az do skonczenia ciasta. Uformowane, napelnione owocami smarujemy rozkloconym jajkiem, najlepiej za pomoca silikonowego pedzla. Przygotowujemy kruszonke: podane skladniki laczymy palcami, rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy drozdzowki. Odstawiamy je do wyrosniecia na okolo 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, okolo 10-12 minut. Upieczone drozdzowki beda puchate, zarumienione, wyrosniete. Wykladamy

dom-agi.pl
Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką 111

przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z masłem, konfiturami, owocami, nutellą itp. - według upodobań.  W każdej wersji smakują wyśmienicie.Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Składniki:Ciasto:750 g mąki pszennej350 ml mleka120 g masła (rozpuszczonego)40 g świeżych drożdży150 g cukru (lub mniej)cukier waniliowyszczypta soliKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyodrobina mlekaProste(...)pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut.Kruszonka:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą bułeczkę smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia.Moje posty

Słodka Strona
Drożdżówka z owocami 136

czasie wszystko dokładnie mieszamy (nie przejmujcie się konsystencją) i przekładamy do formy o wymiarach 37 x 25 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto kruszonką i owocami (mrożone owoce należy wcześniej odmrozić). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 30-40 minut

Delicious Titbits
Pierniczki bez glutenu, wegańskie 212

cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym.  W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie(...)BIO2 łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżeczka zmielonego imbirupo 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około

Mała Cukierenka