przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka )cukier wanilinowy Kruszonka:1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki4 łyżki cukru1 łyżka płatków owsianych1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtkoDodatkowo:dowolne owoce lub marmoladaWszystkie składniki ciasta wymieszać(...)wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni z termo-obiegiem
Praktyczna plmacie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 200g masła - 1 jajko + 1 żółtko - śliwki(...)cukru wymieszanego z cynamonem (jeśli śliwki są kwaśne). Z pozostałych składników (zimnego masła, 1 szklanki cukru i mąki (najpierw dodajcie 1 szklankę i ew. dosypujcie), cynamonu) zrobić kruszonkę. Obficie oprószyć wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 55 min, do tzw "suchego patyczka". Po 45 minutach można już sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Wystudzić
CookYourselfgotowy!Uwierzcie : smakują nieziemsko!Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!SKŁADNIKI:( 8 szt )CIASTO:- mąka pszenna(...)placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri )Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Posypujemy obficie kruszonką.Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut
Ostra na Słodkokoniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki. Jeśli nie będzie się kruszyć, dodać jeszcze nieco mąki. Kruszonką posypać ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż ciasto się zrumieni. Potrwa to ok. 50 minut
W SMAKNastępnie wyłożyć nimi formę z ciastem. Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2). Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania. Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto
Świat Ciastadrugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny.Wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościnaprawdę zaskakujący. Obiecuję Wam, że na jednej się nie skończy! Kruszonka : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu 3 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki muesli W misce umieścić wszystkie składniki. Wyrobić ręcznie, rozcierając składniki tworząc swego rodzaju posypkę. Umieścić w lodówce na czas przygotowania muffinek. Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki brązowego cukru(...)suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie wlać po 1 łyżce ciasta. Położyć pół kostki czekolady i przylać resztą ciasta. Posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.składniki:1 kostka margaryny lub masła1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego600 g rabarbarukruszonka1/3 kostki margaryny lub masła2/3 szklanki maki1/3 szklanki cukruPrzygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić(...)cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut
Monia miesza i gotujeidąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła, 10 dkg mąki, 10 dkg brązowego cukru, Wykonanie;Mąkę, sól(...)godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut. wg "Ciasta na lato" - magazyn
Anioły w kuchniszklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą(...)dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować
Jadło i czytadłoczęsto, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25(...)grube plastry i wrzucić je do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki. Następnie dodać migdały i jeszcze raz wszystko zmieszać
Stare Garyżurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozgnieść palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowy placek z owocamiMoja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami(...)ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę i rozgniatamy palcami na całej powierzchni (żeby się nie przyklejało można nałożyć na ręce trochę masła). Na ciasto nakładamy owoce i kruszonkę. Pieczemy około 20 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyNigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki(...)płatków migdałów Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na około 8 owalnych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy. Odstawiamy na około 20 minut
Mienta blogtaka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml mleka1 jajko3 łyżki(...)masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut
Serce zamknięte w formie pyszności