ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:26/67)

Szarlotki z kruszonką i brandy 211

Coraz częściej robię w kuchni rzeczy małe - np. serniczki takie jak te lub te , ciasto marchewkowe czy te szarlotki z kruszonką, podrasowane z brandy. Jest to wygodne, łatwo zabrać na wynos, a że w ostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super! Składniki (na 4-6 tartaletek): Ciasto: 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 i 1/3 szklanki mąki(...)łyżka brandy Farsz jabłkowy: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 ml brandy Kruszonka: 1/4 kostki masła (50 g) 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder Ciasto Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 126

piekła w piecu chlebowym. Zapach ciasta drożdżowego unoszącego się był niesamowity. Przypomina on o ciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo bogatym w witaminę C która 100 gramach owocu jej zawartość sięga 260% dziennej(...)czarnej porzeczki Lodzi" zostawiają po bokach ok 2 cm nieposmarowanej części.  Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło

kgwjanczewo
Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką 1382

Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :) Składniki: Ciasto: 200g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki kukurydzianej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Kruszonka: 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
KRAKERSY ZIOŁOWE 122

Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sól ziołowa 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżówki z serem i kruszonką 154

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.Tak było i tym razem!Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy(...)mąka – 100 g* cukier 50 g* masło – 80 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NADZIENIE :Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.KRUSZONKA :Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie

Ostra na Słodko
Proste ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym 154

woli użyć papieru do pieczenia . Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.Ja zrobiłam kruszonkę w Cookin Chef i wyszedł piaseczek idealny . Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól mieszamy w jednej misce. Mokre składniki łączymy w drugiej misce(...)Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy. Połączone mokre składniki wlewamy do suchych, dobrze mieszamy łyżką - do połączenia składników .Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę, wyrównujemy, posypujemy owocami i kruszonką. I do piekarnika.  Piec około 40-45 minut w 180-200 stopniach . Ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Ciasto można mrozić. Czasem warto pokusić się

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec na kruchym cieście z kokosową kruszonką. 217

pieczenia - 1 łyżeczka śmietany - szczypta soli Masa makowa - gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie  Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól(...)najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową. Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową. Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 626

Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się(...)pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 104

sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe.Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną

Ostra na Słodko
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 128

wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż ten zeszłoroczny. Koniecznie spróbujcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 145

palcami, lekko zakładając brzeg ku gorze.Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni.Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce. Na pasztecie ułożyć warstwę serka topionego, a na nim plastry pieczarek. Całość posypać kruszonką z resztki surowego ciasta.Piec w temperaturze 190 stopni do zarumienienia się. Podawać najlepiej na ciepło, choć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta jagodowa 200

mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około 10-12 minut do zarumienienia.Je(...)cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków.Jagody myjemy, oczyszczamy i wysypujemy na upieczony wcześniej blat. Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 25 minut - Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Dodatkowo proponuję podawać je z lodami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 182

które wszystko zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek.  Być sobą. Wciąż się tego uczę.  Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa(...)misce z masłem i palcami ugniatać razem delikatnie, choć szybko, aby otrzymać coś na wzór drobnej kruszonki. Dodać sól, proszek, starty ser i posiekany czosnek i zagnieść razem. Stopniowo dolewać mleka, do momentu aż uda się całość zagnieść w kulkę ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i spłaszczyć przy pomocy dłoni, a następnie naciąć na kształt scones

KUCHARNIA
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 169

Dziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa(...)masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Muffiny z konfiturą malinową 123

Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut

Emcia Pichci