drożdży - cała kostka2 garści cukruzapach do ciasta (ja dałam migdałowy)1/2 kostki margaryny3,5 szkl ciepłego mlekaok. 1 kg mąki (musiałam dodawać więcej, bo ciasto było zdecydowanie za rzadkie)kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnej margarynydodatkowo :żółtko1/4 szkl mlekaPrzygotowanie :Mąkę przesiewamy do większej miski. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.Mleko podgrzewamy w garnuszku(...)zagniecione, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz).Po tym czasie wyjmujemy po kawałku ciasto z miski i formujemy długie wałki. Ja zrobiłam 4 i przeplatałam je ze sobą. Gdy uformujemy chałkę, przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki szybko ze sobą rozcieramy.Żółtko z mlekiem miksujemy i smarujemy drożdżówkę, a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy
charlotte gotujeokoło 60 min Temperatura pieczenia: 175 °C Wielkość formy : Ciasto:kostka margaryny do pieczenia 250g2 łyżki smalcu2 łyżki śmietany3/4 szklanki cukru5 żółtek3 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowyOwocowe nadzienie:75dag rabarbaru i jabłek1 opakowanie jasnego kisielu(...)postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto.Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce.Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto.Piec ok. godziny w 175 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka(...)wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia kruszonki, w razie potrzeby przykryć pergaminem
Jadło i czytadłoszklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany) 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego) 1,5 szklanki jagód Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 2/3 szklanki mąki Ciasto przygotowujemy na takiej samej zasadzie jak muffiny. Mieszamy w jednej misce składniki suche a w drugiej te mokre. Po czym mieszamy je ze sobą tylko(...)połączenia - nie trzeba długo mieszać a o włączaniu miksera nawet nie ma mowy Gotowe ciasto wykładamy do blachy posypujemy owocami - delikatnie je wcisnęłam. Składniki kruszonki rozcieramy palcami i posypujemy nimi owoce - delikatnie dociskamy. Blaszka do pieczenia oryginalnie powinna mieć wymiar 22/33 jednak ja chciałam aby ciasto było wyższe więc użyłam formy 22/22. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut (sprawdzałam
sierotka maRysia w kuchnistarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód
Luźna Kuchniabiałkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy(...)sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy babkę 45 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętwarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto(...)nadzienie: Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej
Wanilia i Kardamonmnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać(...)ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie
Walijskie PichceniePomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie
Moje domowe kucharzenieczerwona cebula150-200 g sera koziego200 ml śmietany 36%2 jajkasól, pieprz, zioła prowansalskie1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka. Następnie zagnieść krótko ciasto (w razie konieczność dodać 1-2 łyżki zimnej wody) żeby całość się połączyła, zawinąć w folię i wstawić na min 60 min do lodówki. Wyjąć i rozwałkować (najłatwiej
UgotujmyTo.plSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna Kuchniakruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście(...)ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki. Pozostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną(...)idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić
Wypisz WymalujSkładniki:Ciasto:200 g przesianej mąki pszennej2 łyżki cukru + 1 łyżeczka2 łyżki kakao1/4 łyżeczki soli110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 lekko ubite białkoNadzienie:1 pomarańcza2 łyżki masła50 g cukru1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterkibita śmietana lub dobre lody do podaniaPrzygotowanie:Mieszamy(...)mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek
Smakowity Blog Kulinarnywypiek jest po prostu rewelacyjny Ciasto śmietanowo-czekoladowe SKŁADNIKI: KRUSZONKA cukier 0,5 szkl margaryna 1 kost żółtka 6 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki mąka 3 szkl tłuszcz do formy KREM CZEKOLADOWY śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane(...)tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki cukier kryształ - 0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować kruszonkę. Podzielić kruszonkę na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę połowę kruszonki. KREM CZEKOLADOWY Do wysokiego naczynia wylać śmietankę czekoladową
Kuchnia Danusi