czasie pozostałe 3 jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a maliny opłukujemy. Przygotowujemy leistą kruszonkę poprzez zmieszanie łyżki mąki z łyżką cukru i łyżką oleju. Kruszonki wystarcza, aby zrobić na cieście małe ciapki, jeśli chcecie pokryć nią całe ciasto, wtedy trzeba zrobić jej więcej i wtedy też ciasto może wyjść baaardzo słodkie. Gdy mus jabłkowy wystygnie, dodajemy go do wcześniej(...)przygotowanej mieszaniny i łączymy. Ciasto powinno wyjść dość lepkie. Wykładamy je na małą tortownicę i wciskamy delikatnie w jego wierzch kawałki pokrojonych jabłek i maliny. Na koniec robimy ciapki z kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut. Znalazłam w Realu coś takiego jak długopisy wykonane z materiałów ulegających biodegradacji
Weganizm infantylnypodaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:) Składniki:-3 żółtka-1/4 kostki masła-62,5g-250ml mleka-50g drożdży-550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej)-szczypta soli-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki(...)przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie na placku). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle się nie klei.Kruszonka:-ok.1/2 kostki masła-mąka orkiszowa ok.1 szklanka-cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklankiDo masła
Smaczne ZdroweSzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru(...)smażymy około 30 min.) płatki migdałów prażymy na suchej patelni, ciastem wykładamy kokilki, wkładamy mus z jabłek, posypujemy prażonymi migdałami, kładziemy truskawki pokrojone w ćwiartki, posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika do zrumienienia kruszonki (190 stopni około
Kuchnia Beatytwisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki 25 g drożdży 50 g cukru 1 łyżka masła 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 100 g mąki ponadto: 1 długa łodyga rabarbaru 1/2 szklanki cukru Przygotowanie(...)szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć
Aga w kuchniktóre zamieszczam na swoim blogu. Dajecie mi ogromnego "kopa" do działania. Dziękuję i czekam na więcej. Tarta z mascarpone w wykonaniu Justyny Ciasto z truskawkami i kruszonką w wykonaniu Justyny Ziemniaki po szwedzku w wykonaniu Justyny Kawa mrożona w wykonaniu Justyny Sałatka z brokułem w wykonaniu
Passion of Cookingsernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej
Smaczne ZdrowePrzepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się
bistro mamaNawet po powrocie z „Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;)A , że
Ostra na Słodkominuty twaróg półtłusty, jogurt bałkański zmiksować w rozdrabniaczu i dodać do misy robota, wsypać budyń waniliowy i mieszać z 1 minutę SPÓD KRUSZONKOWY:miękkie masło - ciasto na spód kruszonkowy mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, tortownica 24cm wysmarowana masłem, posypana tartą bułką wsypać kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać w blaszce na ciasto wlać masę serową i piec około 55 minut
W Mojej Kuchni Lubięsmarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta drożdżowego można posypać kruszonką, polać lukrem lub po prostu cukrem pudrem
prawdziwe jedzeniezabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćchyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko
Mia Cucina Sofietaszczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka do wysmarowania formy 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi 16 łyżeczek- jagody + 8 szczypt cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru(...)pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię