Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówtorebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej jednolitej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny
Wyprawy kulinarnemnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :) Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru(...)godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości
Świat Ciastarównież dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.Układamy na stolnicy wałki obok siebie ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.Tak przygotowaną chałkę przekładamy do natłuszczonej wąskiej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy
charlotte gotujedrożdży 1 szklanka ciepłej wody 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 średnich żółtek 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki Ze wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, więc gdyby tak się zachowywało - można wyrabiać je dłużej podsypując po trochu mąką(...)czasu aż przestanie się kleić. Uformować kule i włożyć do posmarowanej olejem miski, którą przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dodałem jedno opakowanie (16 gram) cukru wanilinowego. Dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła i całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko i 3 łyżeczki mielonego cynamonu, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto
Wyprawy kulinarnezrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :) Ciasto: 50 dag mąki 10 dag cukru 30g cukru waniliowego 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) Szczypta soli 250ml mleka 15dag masła Kruszonka: 10dag masła 10 dag cukru 15g cukru waniliowego (ok.2 łyżeczki) 1 szklanka mąki Dodatkowo: Ok. 40 – 50 dag jagód(...)wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami. Ciasto pieczemy
Smakowy Rajniż 10 minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem."Składniki:6 białek150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego90 g mąkiłyżeczka ekstraktu waniliowego2-3 plasterki ananasaszklanka truskawekDodatkowo:50 g masła80 g cukru80 g mąkiSposób przygotowania(...)kawałki miękkie masło, dodajemy cukier i mąkę i ugniatamy, do momentu powstania małych okruszków.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej blaszki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi owocami i posypujemy przygotowaną kruszonką.Pieczemy około 35 minut w 180`C. Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpołączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy kruszonką (ok. 2/3 szklanki mąki, 5 łyżek cukru i masła razem połączyć). Piec około 45min
Amatorka kuchennaczęścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
MiksturownikEwelina już pisała o szarlotce, ale ja chcę podzielić się przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa.2 szklanki mąki150g
Kulinarna rozmowaBardzo szybkie do przygotowania ciasto dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawekZ truskawkami... z pianką...mniam...Składniki:1/2 kg truskawek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl
Z Majeczką w kuchnidwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.Wystudzić, ułożyć połówki śliwek(...)piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.Wyłożyć pianę na owoce.Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko).Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na pianie tak aby powstały romby i posypać je kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp
Mix smakuuszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrze