ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:37/67)

Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 250

wsypujemy cukier.Wszystkie suche składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru

Blondynka Gotuje
Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-) 200

być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK. Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)Ciasto:300g mąki1 płaska łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenianiecałe 100g cukru1 opakowanie(...)misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
ciasto pyszne wanilią i truskawkami pachnące... 153

minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić na pół z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią truskawki piec w 200C około 35-40 minut - do suchego patyczka z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką 155

zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).Składniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajka1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju+ szklanka czarnych porzeczek+ kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru(...)łyżka masła)Sposób przygotowania:1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki. Mieszałam łyżką.2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać łyżką.3. Ciasto wylać na blaszkę (20x30cm), wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Całość piec w 180 st. C przez 40-45 minut.Smacznego!!!Źródło: Majanowe pieczenie

Kuchnia domowa Ani
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 161

czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie:  Zrobić(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki

Walijskie Pichcenie
Rabarbar z truskawkami zapiekany pod kruszonką 122

Korzystając z tego, że sezon na rabarbar i truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką. Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich lodów. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 600 g truskawek(...)ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części. Rabarbar i truskawki wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać cukrem. Przygotować kruszonkę: do miski włożyć wszystkie składniki i rozcierać palcami do momentu aż powstanie zbity kawałek ciasta, który łatwo się kruszy. Owoce posypać pokruszonym ciastem i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 o C. Podawać na gorąco lub ciepło

Mama Gotuje
Szybkie kruche ciasteczka 122

mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło i utrzeć w palcach aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać jajko i wyrobić. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść w gładką kulę - dodać odrobinę zimnej wody. Rozwałkować, wykrawać ciastka foremkami, układać na papierze do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym 217

wlewać na zmianę: jasną masę, ciemną, jasną, ciemną. Za pomocą cienkiego przedmiotu (np. patyczka do szaszłyków) delikatnie "pomieszać" ciasto tworząc "esy floresy". Całość posypać drugą częścią ciasta rozdrabniając je w rękach jak kruszonkę. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę, a następnie nie wyciągając z pieca studzić w uchylonym  piekarniku.Moje posty

Słodka Strona
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 143

masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 538

się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła(...)lubi) 300-350 g truskawek  kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki pszennej Przygotowanie:Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć

Ze smakiem i z pasją
WANILIOWY ŚLIWKOWIEC 147

Korzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jestSkładniki:20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka aromatuwaniliowego kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60dag śliwek węgierek kruszonka: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyzki margaryny(...)ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 191

najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną wodę i mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie robić się zbite. Wyrób ciasto na posypanej mąką stolnicy. Nie powinno się za bardzo kleić. Wyrób w kulę i podziel na dwie części

Gotowanie to kochanie
Sernik z morelami i kruszonką 351

budyniów, przez co niestety sernik był trochę zwarty, ale i tak bardzo smaczny! Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 125 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 puszka(...)koniec z pozostałe ciasto rozdrobnić na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. (W przepisie było na 200 stopni, ale bałam się, że wierzch mi się za bardzo przypali…) Wystudzić na kratce i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Sernik z morelami i kruszonką pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 471

Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką  Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka

Proste Potrawy
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 148

budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi, i gwarantuję, że nikt(...)mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze