ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:45/67)

DROŻDŻOWE CYNAMONOWE 135

jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem.Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :DPrzepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!SKŁADNIKI :ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna(...)przesiewamy z odrobiną soli.Dodajemy cukier i schłodzone masło.W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.NADZIENIE :Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy

Ostra na Słodko
Drożdżowe muffiny z truskawkami 175

kruszonkę: 50 g masła 60 g mąki pszennej 50 g cukru Dodatkowo: 12 truskawek 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka 1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto(...)niej obtoczoną w mące ziemniaczanej truskawkę i ponownie uformować kulkę, tak, aby owoc znalazł się w środku. Gotowe kulki ciasta układać na wysmarowanych tłuszczem foremkach do muffinek i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut, żeby podrosły. Przygotować kruszonkę : Masło rozpuścić dodać mąkę i cukier. Ręką wyrobić kruszonkę. Podrośnięte babeczki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Całość

Na słodko lub wytrawnie
w kruszonce jabłuszka... 131

kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 158

Następnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie

Zawsze głodna!
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 154

jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiDodatkowo :porzeczkibudyń waniliowy + mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu)Kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnego masłaPrzygotowanie:Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu(...)przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami

charlotte gotuje
Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką 365

cukru waniliowego 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania po wierzchu: 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe(...)wzdłuż dłuższego boku). Następnie składamy ciasto (jednym bokiem przykrywamy część, na której znajduje się nadzienie, następnie składamy jeszcze raz, boki składamy pod spód). Uformowane strucle wkładamy do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinamy wierzch każdej strucli i posypujemy kruszonką. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier

Słodkie okruszki
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 157

sól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z nadzieniem twarogowo - makowym 196

zagnieść.Zrobić z niego kruszonkę.Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wyłożyć połowę kruszonki.Na nią wyłożyć nadzienie i znów posypać resztą kruszonki i startą skórką z cytryny.Piec w temperaturze 175°C ok.30 min,aż ciasto będzie rumiane

kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 202

Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.     Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 100 g masła szczypta soli 2 jajka 1 żółtko   śliwki, jabłka   kruszonka: 60 g mąki 40 g masła(...)Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne.  Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu położyć owoce (śliwki przekrojone, skórką w dół).  Z masła i mąki wyrobić palcami kruszonkę.  Dodać cukier i wymieszać.  Gotową kruszonkę wysypać na owoce.  Wstawić do piekarnika

Sto kolorów kuchni
Kruche ciasto z rabarbarem 135

pomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru(...)stopni i piec, aż spód się lekko zarumieni - zajmie to około 25 minut. Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Na spód pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać miodem, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce masło, po czym dosypujemy na przemian

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 201

Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg),Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy. Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru.Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy startym ciastem.PIECZENIE:około 40 minut w temp. 180 stopni, ale obserwujemy po kruszonce, czy nie trzeba

Wypisz Wymaluj
Prezentacja produktów firm: Brześć i Mispol 162

długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne

Pasja Smaku
Chałka z kruszonką 185

youtube. Laptop był wprawdzie cały w mące, ale jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli KRUSZONKA: 30 g mąki pszennej tortowej 15 g masła 15 g cukru DODATKOWO(...)Przygotować mieszaninę do smarowania: w miseczce roztrzepać dokładnie jajko, łyżkę mleka i pół łyżeczki cukru. Składniki kruszonki rozetrzeć i wstawić do lodówki. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą, dodać stopione masło, roztrzepane jajko, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić dość luźne ciasto. Ja wyrobiłam przy pomocy robota i gotowe ciasto lekko kleiło się do rąk. Miskę przykryć ściereczką

Kuchenne zapiski Edyty
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 99

lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka   4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon(...)imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić.   Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.   W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce.  Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Sycylijskie cannoli z ricottą 127

miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie

mojewypiekiinietylko