kruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięNastępnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie
Zawsze głodna!jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiDodatkowo :porzeczkibudyń waniliowy + mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu)Kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnego masłaPrzygotowanie:Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu(...)przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami
charlotte gotujecukru waniliowego 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania po wierzchu: 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe(...)wzdłuż dłuższego boku). Następnie składamy ciasto (jednym bokiem przykrywamy część, na której znajduje się nadzienie, następnie składamy jeszcze raz, boki składamy pod spód). Uformowane strucle wkładamy do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinamy wierzch każdej strucli i posypujemy kruszonką. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier
Słodkie okruszkisól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min. Przygotuj masę migdałową
Chilli Czosnek i Oliwazagnieść.Zrobić z niego kruszonkę.Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wyłożyć połowę kruszonki.Na nią wyłożyć nadzienie i znów posypać resztą kruszonki i startą skórką z cytryny.Piec w temperaturze 175°C ok.30 min,aż ciasto będzie rumiane
kulinarnajamka.blogspot.compomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru(...)stopni i piec, aż spód się lekko zarumieni - zajmie to około 25 minut. Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Na spód pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać miodem, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce masło, po czym dosypujemy na przemian
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg),Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy. Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru.Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy startym ciastem.PIECZENIE:około 40 minut w temp. 180 stopni, ale obserwujemy po kruszonce, czy nie trzeba
Wypisz Wymalujdługo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne
Pasja Smakuyoutube. Laptop był wprawdzie cały w mące, ale jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli KRUSZONKA: 30 g mąki pszennej tortowej 15 g masła 15 g cukru DODATKOWO(...)Przygotować mieszaninę do smarowania: w miseczce roztrzepać dokładnie jajko, łyżkę mleka i pół łyżeczki cukru. Składniki kruszonki rozetrzeć i wstawić do lodówki. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą, dodać stopione masło, roztrzepane jajko, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić dość luźne ciasto. Ja wyrobiłam przy pomocy robota i gotowe ciasto lekko kleiło się do rąk. Miskę przykryć ściereczką
Kuchenne zapiski Edytylepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka 4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon(...)imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce. Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachmiski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie
mojewypiekiinietylkomiski, przesiewam cukier puder, wkładam zimne masło pokrojone na małe kosteczki i rozcieram pomiędzy palcami,aż zrobi się coś w stylu kruszonki, wtedy dorzucam żółto, śmietanę i zagniatam wszystko razem, zagniatam szybko do połączenia się składników. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. W tym czasie formę o wymiarach
Blondynka Gotujemargaryny 50 g cukru 16 g cukru waniliowego Marmolada wieloowocowa Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka Kruszonka: 55 g roztopionego masła 60 g cukru 80 g mąki pszennej Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut
VioletoweKucharzeniegodziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Walijskie Pichcenie