ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:52/67)

Ciasta 439

żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec

Ala piecze i gotuje
Dyniowa chałka domowa 166

chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką… Chałka dyniowa jest wypiekiem, który naprawdę warto przygotować tej jesieni :)! Zapraszam Dyniowa chałka domowaSkładniki: na dwie średnie chałki500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania(...)miejsce.  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 126

byłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie.  Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki.  Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką.   Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY(...)lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę. W osobnej miseczce rozmieszać jajko i połączyć z Somersby Blackberry Beer Drink . Przelać do miski z suchymi składnikami i dodać owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate.  Tak przygotowaną masę przenieść na wyłożoną

KUCHARNIA
476. Niemiecki wypiek. 323

Niemiecki pudding z makaronem na słodko z kruszonką, domowymi truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś(...)następnie dodajemy pozostałe składniki. Powstałą masę wylewamy na makaron, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką.Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier

More food, love and dreams
Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 227

natki, drobno posiekanej Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czas w góry! 206

ósemkinektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn.Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam dopodwojenia jego objętości w ciepłe miejsce.Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę.Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłamją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca.Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach.Polałam lukrem

W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 136

łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKIWykonanie:Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 245

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z Dżemem II 127

Dodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki

Blondynka Gotuje
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3976

dopieka się z każdej strony. Wiem, można chleb piec w zwykłej keksówce, takowe też mam, ale nie chcę! Po upieczeniu w keksówce muszę potem szorować wszystkie kąty z przypieczonego ciasta, nie lubię. Wiem, rozbestwiłam się, ale jeśli mam do dyspozycji lepsze rozwiązania to oczywiste, że wybieram te lepsze. Forma do chleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
Biscotto di Pasta Frolla, czyli przepyszne owocowe ciasto sypane. 158

dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec

BaRepas
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 124

letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki na 9 sztuk:5 jabłekSzklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)łyżka cukru brązowegołyżeczka cynamonu1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę:50 g masła3 łyżki maki kukurydzianej3 łyżki płatków owsianych3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru brązowego Sposób przygotowania:Jabłka

Słodkie Przyjemności
Bagietki Francuskie z Sezamem 277

był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
Ciasteczka kakaowe 164

utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  Zostało mi trochę kruszonki , którą robiłam do drożdżówek ..i ciasteczka posmarowałam roztrzepanym jajkiem , posypałam kruszonką i też upiekłam

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki serowe – przepyszne! 172

mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ,  solą i cukrem.Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami na kruszonkę.Dodajemy starte na grubych oczkach sery ( trochę odkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy.Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę.Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny (  jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania