być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno(...)Pieczemy ok. 10-13 minut w 180C.CAŁOŚĆ:Ciasteczka piwno-miodowe smarujemy po całości kremem kasztanowym, a następnie przekładamy musem z białej czekolady ( ja wyciskam ze szprycy ) i dekorujemy kruszonką piernikową.PYCHA!Smacznego
Ostra na Słodkorodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki(...)ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam pod spód chałki.Blachę do pieczenia wykładam papierem i kładę na niego gotową chałke. Smaruję rozbełtanym masłem i posypuję kruszoną, duuuużą ilością kruszonki ;)(Kruszonkę robi się tak, że wrzuca się wszystko do kubka i miesza widelcem aż powstaną grudki).Po ok. pół godzinie chałka jest już wielka i chce uciekać z blachy – oznacza
Z butelką mleczka w tleposmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej ( nie gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj olej , żółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut(...)Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem . Ciasto odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia . Rano wyjmij je i podziel na 4 równe porcje. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz według
Food Squareżurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec
Ala piecze i gotujechałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką… Chałka dyniowa jest wypiekiem, który naprawdę warto przygotować tej jesieni :)! Zapraszam Dyniowa chałka domowaSkładniki: na dwie średnie chałki500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania(...)miejsce. 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plbyłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie. Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki. Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką. Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY(...)lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę. W osobnej miseczce rozmieszać jajko i połączyć z Somersby Blackberry Beer Drink . Przelać do miski z suchymi składnikami i dodać owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate. Tak przygotowaną masę przenieść na wyłożoną
KUCHARNIANiemiecki pudding z makaronem na słodko z kruszonką, domowymi truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś(...)następnie dodajemy pozostałe składniki. Powstałą masę wylewamy na makaron, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką.Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier
More food, love and dreamsnatki, drobno posiekanej Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaósemkinektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn.Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam dopodwojenia jego objętości w ciepłe miejsce.Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę.Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłamją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca.Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach.Polałam lukrem
W kuchni Karmel-itkiłyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKIWykonanie:Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki
Walijskie Pichceniedrożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód
Walijskie PichcenieDodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki
Blondynka Gotujedopieka się z każdej strony. Wiem, można chleb piec w zwykłej keksówce, takowe też mam, ale nie chcę! Po upieczeniu w keksówce muszę potem szorować wszystkie kąty z przypieczonego ciasta, nie lubię. Wiem, rozbestwiłam się, ale jeśli mam do dyspozycji lepsze rozwiązania to oczywiste, że wybieram te lepsze. Forma do chleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką
Blondynka Gotujedzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec
BaRepasletnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki na 9 sztuk:5 jabłekSzklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)łyżka cukru brązowegołyżeczka cynamonu1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę:50 g masła3 łyżki maki kukurydzianej3 łyżki płatków owsianych3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru brązowego Sposób przygotowania:Jabłka
Słodkie Przyjemności