ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:54/67)

Babeczki z granatem 181

Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g

Ciastkozercy
Scones na śniadanie 172

pieczenia i masło- do momentu aż powstanie coś przypominającego lekką kruszonkę. W drugiej misce widelcem mieszamy jajka z mlekiem. Odsączamy rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto

les mirabelles
Pyszne ucierane ciasto z czereśniami 145

200 g margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia )250 g mąki tortowej1/4 szk białego cukru1/4 szk brązowego cukru Derimara2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaKruszonka :200 g

Ewa w kuchni
Quiche z pieczarkami i kurczakiem 162

dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe(...)boczku wędzonego 8 pieczarek 1 duża cebula 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego 2 ząbki czosnku Masło siekamy , dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz . Kurczaka , cebulę

Ogrodnik w podróży
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 287

Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej zagniecione ciasto, nakrywamy ją lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wyrośnięte wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. ( Jeśli naszym wypiekiem jest chałka lub np. bułeczki z owocami wierzch topielca możemy posmarować rozkłóconym jajkiem  i posypać kruszonką) Smacznego (: (function

Symfonia Smaków
Ciasto orkiszowo-drożdżowe z truskawkami 106

sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek.  Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę przyznać, że uwielbiam ten specyficzny smak

bistro mama
Cynamonowy placek z manny ze śliwkami 171

Aż sama jestem zdziwiona, że wcześniej nie pokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat!Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna

Kraina Miodem Płynąca
Bułeczki dyniowe z powidłami 114

stolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Kruszonka: 60 g masła 100 g mąki

kulinarnyswiatdomi
Babeczki z budyniem 156

Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę.  Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta, na to trochę mniej niż łyżkę

W kuchni bez szafek
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 136

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Ecie plecie - chałka 140

Chałka z kruszonką..Jest to jeden z moich ulubionych przepisów wielorazowego użytku. Po tym jak nauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły

Z butelką mleczka w tle
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 119

będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku z tym zaczęłam się zastanawiać, co by tutaj zrobić... Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort truskawkowy 130

wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy

Delicious Titbits
Sernik gotowany 154

szklanka cukru  60 dag maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki.Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam orzechową kruszonką

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 159

ciasto). Następnie w zagłębienie należy włożyć trochę ugotowanego budyniu, na budyń wyłożyć umyte i pokrojone truskawki. Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 st.C. Na koniec należy podgrzać konfiturę i rozetrzeć ją z łyżką przegotowanej wody. Każdą drożdżówkę posmaruj konfiturą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Moich drożdżówek nie smarowałam konfiturą, ale przed włożeniem do piekarnika posypałam je kruszonką

In my kitchen