Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej zagniecione ciasto, nakrywamy ją lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wyrośnięte wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. ( Jeśli naszym wypiekiem jest chałka lub np. bułeczki z owocami wierzch topielca możemy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką) Smacznego (: (function
Symfonia Smakówsezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę przyznać, że uwielbiam ten specyficzny smak
bistro mamaAż sama jestem zdziwiona, że wcześniej nie pokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat!Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna
Kraina Miodem Płynącastolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 60 g masła 100 g mąki
kulinarnyswiatdomiZostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę. Przepis dodała Milena M w grupie na facebooku Składniki: 2 szkl. maki 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju Szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Nakladac do foremek łyżkę ciasta, na to trochę mniej niż łyżkę
W kuchni bez szafekDzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia 21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała
Ostra na SłodkoChałka z kruszonką..Jest to jeden z moich ulubionych przepisów wielorazowego użytku. Po tym jak nauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły
Z butelką mleczka w tlebędzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku z tym zaczęłam się zastanawiać, co by tutaj zrobić... Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował
Pożeraczka, czyli raz adobrzewolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy
Delicious Titbitsszklanka cukru 60 dag maki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki.Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)szklanki mleka 1 kg białego sera Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam orzechową kruszonką
Moje domowe kucharzenieciasto). Następnie w zagłębienie należy włożyć trochę ugotowanego budyniu, na budyń wyłożyć umyte i pokrojone truskawki. Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 st.C. Na koniec należy podgrzać konfiturę i rozetrzeć ją z łyżką przegotowanej wody. Każdą drożdżówkę posmaruj konfiturą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Moich drożdżówek nie smarowałam konfiturą, ale przed włożeniem do piekarnika posypałam je kruszonką
In my kitchenciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąka, następnie dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy a następnie pleciemy z nich coś na kształt warkocza, tylko z czterech części i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia - po tym czasie chałkę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną kruszonką
Słodkie Przyjemności" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięTo kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej Wiewióry