ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:53/67)

Bagietki Francuskie z Sezamem 269

był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
Ciasteczka kakaowe 156

utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  Zostało mi trochę kruszonki , którą robiłam do drożdżówek ..i ciasteczka posmarowałam roztrzepanym jajkiem , posypałam kruszonką i też upiekłam

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki serowe – przepyszne! 160

mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ,  solą i cukrem.Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami na kruszonkę.Dodajemy starte na grubych oczkach sery ( trochę odkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy.Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę.Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny (  jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac

Ostra na Słodko
Mini chałka z nutą pomarańczy 141

kruszonka! ahhh czego chcieć więcej? 'mini chałka z nutą pomarańczy' Składniki (na 4 szt.chałeczek): - 500 g mąki pszennej + mąka do kruszonki - 5,5 łyżki cukru + cukier do kruszonki - 3 łyżki miękkiego masła - 300 ml ciepłego mleka - 1 jajko - skórka z 1 pomarańczy - sok z 1 pomarańczy - 7g drożdży instant lub 20g świeżych - szczypta soli Drożdże rozpuścić(...)podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformować 5 ruloników jednakowej wielkości. Zapleść chałkę*. Zaplecione chałki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Z pozostałego masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę. Chałki nasmarować rozkłóconym

CookYourself
Bułki z wiśniami i migdałową kruszonką 168

internetu. Trochę żal, ale z drugiej strony mogę się z Wami podzielić przepisem na bułeczki, które przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. A bułeczki są naprawdę smaczne. Delikatne, puszyste i z kruszonką. Wiśnie i migdały jak zwykle komponują się razem doskonale. Polecam! Składniki na 12-14 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajo 6 łyżek drobnego(...)cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 12-14 części. Z każdej uformować placuszek na środku ułożyć 6-8 wiśni. Brzegi mocno zlepić, uformować bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w 180°C przez

Pełny talerz
Ciasto z jabłkami na walentynki 175

wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze

Proste Potrawy
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 266

powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina(...)największego połączenia masła z suchymi składnikami i otrzymania konsystencji kruszonki(oczywiście zamiast można posiekać masło na mące). Gdy takową otrzymamy dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min

Symfonia Smaków
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 96

naczynia wsypać mąkę i małe kawałki masła. Zmiksować szybko tak żeby powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko

Kuchnia Pokoleń
Cynamonowe Drożdżówki 159

cynamonu Opcjonalnie: cynamonowa kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki

Blondynka Gotuje
573. Najlepsza chałka świata. 137

 pudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie

More food, love and dreams
Tartaletki z domowym twarogiem i malinami 162

Sezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz

Słodkie Przyjemności
Bożonarodzeniowe ciasteczka 276

święta, już nie mogę się doczekać ! :D Przepis na ciasto znalazłam na blogu 'moje wypieki' , natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :)Składniki na ciasto :240 g mąki pszennej60 g masła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki(...)kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :cukier puder do posypania ciasteczekPrzygotowanie:Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy to w przypadku kruszonki. Przesypujemy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 20 min.Sok z pomarańczy łączymy ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki na 20 min.Robimy nadzienie : W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy

charlotte gotuje
Chałka z jagodami 215

Jagody zaowocowały w tym roku dość wcześnie. Drożdżówka to chyba jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie tych owoców. U mnie była to zazwyczaj wyrośnięta drożdżówa z jagodami i kruszonką na wierzchu. Pycha. Dzisiaj jednak inna propozycja. Składniki: 0,5 szklanki maślanki0,5 szklanki wody0,5 kg mąki5 łyżek cukru2,5 dag masła1 duże jajko4 dag świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżeczka(...)drożdże "ruszą", wbić jajko, wlać pozostała część płynu, cukier wanilinowy i zagnieść do połączenia składników. Wlać roztopione masło i chwilę wyrabiać. Naczynie przykryć i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi objętość. Jagody umyć i dobrze osączyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Blat posypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, uformować prostokąt (mniej więcej 25x35). Jagody wymieszać z cukrem i od razu

Praktyczna pl
Babeczki z granatem 192

Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g

Ciastkozercy