zadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl. ciepłej wody5 żółtek w temperaturze pokojowej2 łyżki oleju3 - 5 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 i 3/4 szkl. mąki pszennej1 płaska łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy(...)wszystkie wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Miksturownikfolia aluminiowa, obciążniki/fasola/groch itp. Mąkę, sól i masło umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem ( do momentu powstania kruszonki). Robimy dołek i wlewamy wodę. Szybko zagniatamy zbierając mąkę z zewnątrz, tak aby nie wylała się woda. Wyrobione ciasto formułujemy w kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć
Pudełko rozmaitościWystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.Dodajemy 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksujemy, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodajemy tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).Ciasto przekładamy
Pudełko rozmaitościciepłego mleka + 1 łyżka do smarowaniaprzygotowanieMąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu
Stare Garywrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam!kruszonka:po 50 g orzechów
Dzieje kuchennej Wiewiórygałązki czosnek 2 ząbki parmezan do posypania ok 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy
Basia w kuchniwiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś
Ostra na Słodkoczystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się
Słodko-Słony Świat Ilonytaką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier – 4 łyżki* żółtko – 5 szt* proszek do pieczenia
Ostra na Słodko"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była
Słodkie Przyjemnościspód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pracy Rozgrzewamy piekarnik do 220*C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło
les mirabellesziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować
Kuchnia Beatywmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka
Z Kuchni Do Kuchni