ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:46/67)

Sycylijskie cannoli z ricottą 120

miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie

mojewypiekiinietylko
Mazurek z Advocatem i Czarną Porzeczką 128

miski, przesiewam cukier puder, wkładam zimne masło pokrojone na małe kosteczki i rozcieram pomiędzy palcami,aż zrobi się coś w stylu kruszonki, wtedy dorzucam żółto, śmietanę i zagniatam wszystko razem, zagniatam szybko do połączenia się składników. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. W tym czasie formę o wymiarach

Blondynka Gotuje
Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką 128

margaryny 50 g cukru 16 g cukru waniliowego Marmolada wieloowocowa Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka Kruszonka: 55 g roztopionego masła 60 g cukru 80 g mąki pszennej Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 128

godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 149

Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki 30%   Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i ziarenkami wyłuskanymi z połowy laski wanilii. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła w robocie). Następnie dodać żółtko

Moja Delicja
Dyniowa tarta z migdałową posypką 122

łyżkę śmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników (początkowo robimy coś na kształt kruszonki). Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma

Moja Delicja
Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką (Marthy Stewart) 148

Proste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym

Słodka Strona
Drożdżówki z truskawkami 104

znów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się(...)piekarnika w temp. 30 ° -40 ° C ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem lub rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut. Podrośnięte bułki pieczemy

Pełny talerz
Chałka 417

zadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl. ciepłej wody5 żółtek w temperaturze pokojowej2 łyżki oleju3 - 5 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 i 3/4 szkl. mąki pszennej1 płaska łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy(...)wszystkie wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Miksturownik
Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem 389

folia aluminiowa, obciążniki/fasola/groch itp. Mąkę, sól i masło umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem ( do momentu powstania kruszonki). Robimy dołek i wlewamy wodę. Szybko zagniatamy zbierając mąkę z zewnątrz, tak aby nie wylała się woda. Wyrobione ciasto formułujemy w kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć

Pudełko rozmaitości
Apple Pie 170

Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło i miksujemy mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę.Dodajemy 140ml wody (musi być naprawdę zimna) i tak długo miksujemy, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodajemy tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).Ciasto przekładamy

Pudełko rozmaitości
Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 205

ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowaniaprzygotowanieMąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu

Stare Gary
Torcik Kakaowy z Gruszkami i Orzechową kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.21 146

wrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam!kruszonka:po 50 g orzechów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 181

gałązki  czosnek 2 ząbki  parmezan do posypania ok 3 łyżki   SPOSÓB WYKONANIA   CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę  z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy

Basia w kuchni
Ananasowe z kremem budyniowym 304

wiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie :  Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką  Czekoladowe kratery z kremem budyniowym  Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś

Ostra na Słodko