ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:51/67)

Mazurek z musem czekoladowym 160

miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 210

Apple pie in a cup. Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na  ciepło lub później na zimno. Kruszonka

Kulinarny karnet Christophera
Nocny drożdżowiec 323

wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki na kruszonkę:1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1

upichcic
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 175

ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać dżem - miejsce przy miejscu. Ponieważ uwielbiam kruszonkę..., całość posypałam obficie kruszonką.Piec około 55min w temperaturze 170oC

Walijskie Pichcenie
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 175

zmieściło na płasko w formie), myślałam o posypaniu całości kruszonką, ale jednak się rozmyśliłam. I tak smakuje wybornie - jeszcze lekko ciepła, ale najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 213

mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam warkocz jak na rysunku poniżej. Drugą część podzieliłam na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Chlebek wzbogaciłam kruszonką wykonaną z 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i ½ łyżki masła. Załączam link(...)misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Mia Cucina Sofieta
Domowa, pyszna chałka! 192

Witajcie! Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały(...)cukru; do kruszonki Jak przygotować? W garnku lekko podgrzewamy mleko z wodą, następnie ściągamy z ognia i dodajemy drożdże w małych kawałkach, cukier oraz masło. Chwilę mieszamy. Przykrywamy rondelek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nasze połączenie składników wyrosło. Powstałą mieszankę musimy teraz połączyć z resztą składników. Teraz jeśli macie robota z końcówką do ciasta drożdżowego to wszystko

Chocolate Stop Tempting
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 138

jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem, posypać kruszonką . Piec około 20-25 min nagrzanym piekarniku do 190 stopni

Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa 170

jogurtu greckiego    kruszonka:   50 g masła 50 g cukru pudru 100 g mąki PRZYGOTOWANIE:  Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe(...)miejsce.  Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki podobnej długości.  Wałki układamy koło siebie, złączamy trzy końce i zaplatamy warkocz. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut  Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.   Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krakersy 175

łyżka płynnego miodu,1 płaska łyżeczka soli.Mąkę, sól i masło rozetrzeć palcami, podobnie jak na kruszonkę. Dodać kminek (użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu), miód i wodę. (Jeśli mamy skrystalizowany miód, wystarczy lekko go podgrzać aż się rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki z budyniem 155

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski

Moje pyszne gotowanie
Chałka z kruszonką 209

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik i mieszamy składniki kruszonki.5. Wyrośnięte chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kruszonką.6. Pieczemy

Kuchnia domowa Ani
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 175

być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno(...)Pieczemy ok. 10-13 minut w 180C.CAŁOŚĆ:Ciasteczka piwno-miodowe smarujemy po całości kremem kasztanowym, a następnie przekładamy musem z białej czekolady ( ja wyciskam ze szprycy ) i dekorujemy kruszonką piernikową.PYCHA!Smacznego

Ostra na Słodko
Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką. 121

rodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki(...)ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam pod spód chałki.Blachę do pieczenia wykładam papierem i kładę na niego gotową chałke. Smaruję rozbełtanym masłem i posypuję kruszoną, duuuużą ilością kruszonki ;)(Kruszonkę robi się tak, że wrzuca się wszystko do kubka i miesza widelcem aż powstaną grudki).Po ok. pół godzinie chałka jest już wielka i chce uciekać z blachy – oznacza

Z butelką mleczka w tle
Chałka z kruszonką 1268

posmarowania 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżki masła Drożdże rozpuść w ciepłej ( nie gorącej! ) wodzie . Wlej do michy miksera, dodaj olej , żółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut(...)Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem . Ciasto odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia . Rano wyjmij je i podziel na 4 równe porcje. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz według

Food Square

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję