ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:50/67)

Szarlotka ucierana 213

Od kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA

Ostra na Słodko
Bułki orkiszowe na jogurcie 234

szklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego masła i wyrobiłam jak kruszonkę. kolejno dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego * , małe jajko i sól. Rozczyn dolewałam stopniowo i zużyłam ok. 1/3 szklanki. Wyrobiłam elastyczne ciasto choć trochę się kleiło, ale podsypywałam blat mąką. Odstawiłam pod przykryciem w cieple do wyrastania na godzinę . Po tym czasie ciasto odgazowałam

apetytnapieczenie
Placek z jabłkami 155

następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy  w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast  jabłek  można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce  można posypać  kruszonką

Smakowite Dania
Sernik z brzoskwiniami 181

każdy miał jakieś "ale". A ostatnio naszła mnie ochota na taki na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto kruche:1 margaryna (u mnie Kasia)3 łyżki cukru pudru3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtek (białka

Kto ugości moich gości?
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 212

polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak  świeży 1op- czosnek 2 ząbki-sól, pieprz- paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki masła- śmietanę

Basia w kuchni
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 169

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w  odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko  cudowne wspomnienia .............. <3SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych 1 szklanka(...)papierem do pieczenia-  posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki  - włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli

Basia w kuchni
Drożdżówki z jabłkami 173

Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać

dom-agi.pl
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 194

truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki.5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.6. Składniki kruszonki rozcieramy dokładnie palcami.7. Dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki

Kuchnia domowa Ani
Chałka migdałowa z rodzynkami 169

Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.5. Pieczemy w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 210

żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Na kruszonkę: 60 dkg m ąki 40 dkg cukru pudru 50 dkg rozpuszczonego masła Wykonanie:  Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp 180st

Walijskie Pichcenie
Mazurek z musem czekoladowym 172

miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 225

Apple pie in a cup. Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na  ciepło lub później na zimno. Kruszonka

Kulinarny karnet Christophera
Nocny drożdżowiec 341

wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki na kruszonkę:1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1

upichcic
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 194

ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać dżem - miejsce przy miejscu. Ponieważ uwielbiam kruszonkę..., całość posypałam obficie kruszonką.Piec około 55min w temperaturze 170oC

Walijskie Pichcenie
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 190

zmieściło na płasko w formie), myślałam o posypaniu całości kruszonką, ale jednak się rozmyśliłam. I tak smakuje wybornie - jeszcze lekko ciepła, ale najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze