ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:47/67)

SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 424

czystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się

Słodko-Słony Świat Ilony
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 440

taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier – 4 łyżki* żółtko – 5 szt* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Muffiny z jagodami i kruszonką 140

"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była

Słodkie Przyjemności
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 164

spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć  kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bułeczki z lilakiem vel bzem 135

pracy Rozgrzewamy piekarnik do 220*C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło

les mirabelles
Makowiec świąteczny. 223

ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 141

wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 183

masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje.  Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Puszyta drożdżówka 115

Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :) Składniki na ciasto:30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550),opakowanie drożdży suchych 7 g,1/4 łyżeczki soli,125 ml ciepłego mleka,1 jajko,50g roztopionego masła,1/4 łyżeczki(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na  180°C na ok. 35 minut.Składniki

Delicious Titbits
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 374

letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z  kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem!Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Szwedzkie ciasto z jabłkami 198

upiec. Niepotrzebnie. Teraz już wiem, ze będzie to jedno ze "sztandarowych" ciast mojej kuchni :) Do jego zrobienia nie potrzebny jest żaden robot czy mikser, wystarczy widelec... A do takiego ciasta pasują lody, bita śmietana lub po prostu wystarczy posypać je cukrem pudrem :) Do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale już dziś polecam ten prosty jabłecznik :) Składniki : 1 i 1/2 szklanka(...)cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie jajko ) Ciasto dzielimy na 2 części, tą większą z nich wykładamy dno wysmarowanej masłem

Proste Potrawy
Drożdżówki 195

już wiele razy i zawsze wyszły tak samo - rumiane, wilgotne w środku i proste w wykonaniu.  Składniki: *ciasto: 0,7 kg mąki pszennej 60 g drożdży 100 g cukru 3 jajka 60 ml oleju 400 ml mleka aromat waniliowy *kruszonka: 200 g mąki 100 g margaryny/masła 100 g cukru Dodatkowo: marmolada białko Wykonanie: Zaczynamy od wykonania rozczynu. Podgrzewamy(...)swoją objętość. Do innej miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy ok. 500 g mąki, aromat waniliowy, wyrośnięty rozczyn i masę jajeczną, w trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące się do rąk, podsypujemy mąką jeżeli to konieczne. Następnie gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki około 50 g jedna, gdy podzielimy odstawiamy na chwilę

Piekę, bo lubię
Mini karmelowe jabłeczniki w gościnie 161

przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu? Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel. Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem(...)muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również podawać polane domowym sosem karmelowym. Smacznego!Paulina

Gotowanie to kochanie
Drożdżówka "Topielec" z powidłem i kruszonką 149

jajka 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub owoce Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić) po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Z margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut

Praktyczna pl