łyżeczki sody szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki na kruszonkę do otrzymania w miarę jednolitych okruchów i chowamy ją do lodówki. Masło roztapiamy na małym ogniu. Marcepan kroimy w kostkę pilnując, żeby to co pokroiliśmy nie skleiło się z powrotem(...)suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu pamiętamy, że kruszonka jest bardzo gorąca i zastyga kiedy stygnie- może być ciężko wyjąć z formy zimne muffiny. I jemy! Świętujemy i słuchamy, wyobrażając sobie, że zamiast
les mirabellesChyba najlepszą reklamą tego wypieku będzie to, że strucle zniknęły w ciągu kilku godzin.. Tak puszystego, pachnącego ciasta ze wspaniała kruszonką już dawno nie jadłam.. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na strucle: 750 g mąki pszennej 300 ml mleka 90 g cukru 8 g cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)świeże, to należy z odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić zaczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche należy je wymieszać z mąką i dodać pozostałe składniki. Wyrobić dokładnie miękkie, elastyczne ciasto . Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki
Na słodko lub wytrawnietymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika. Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta .... Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia. Składniki: 2 całe jaja 1 opakowanie zsiadłego mleka(...)Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180st ok 50 minut
Walijskie Pichcenieżółtka3/4 szklanki mlekaszczypta soli250-300g borówek (jeszcze lepiej jagód)cukier waniliowyNa kruszonkę:1/3 szkl. cukru1/4 kostki masła1/2 szkl. mąki Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.Wykonanie:Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Walijskie Pichceniemożecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem(...)wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż owoce, rozcięciami do góry i posyp kruszonką (masło rozetrzyj w miseczce palcami z cukrem i mąką). Ciasto piecz około 35 - 40 minut do zezłocenia, wyjmij z piekarnika i wystudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto :3 szkl. mąki1/2 szkl. cukru1 margaryna Kasia4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie cześci. Blachę wysmarować margaryną i pokruszyć jedną część ciasta, tak jak kruszonkę. Przygotować masę z tych składników :4 białka3/4 szkl. cukru2 budynie śmietankowe2 śmietany 18% po 400ml każdadodatkowo :sezonowe owoceBiałka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, 2 budynie śmietankowe(...)sobą połączyć. Gdy wszystko będzie dokładnie wymieszane dodać owoce (u mnie czerwone porzeczki) i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę i kruszymy drugą część ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 180st. C.Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem.* jeśli nie mamy owoców nie musimy ich koniecznie dodawać.Smacznego
charlotte gotujeCiasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia . składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłek(...)przepis Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy
Smakowite Daniamasło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy
I tu będę miała takie temuszę się z tym pogodzić. Z wielkim bólem serca piątek spędziłam w kuchni, aby zająć się tym co lubię i przestać myśleć. Stworzyłam Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką. Dobre na weekendowe leniuchowanie - dla mnie pojęcie nieznane =), a dla Was? Leniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?"Składniki:3 jajka150 g cukru50 g mąki ziemniaczanej250(...)cukier oraz małe kawałeczki masła. Zagniatamy opuszkami do momentu powstania małych okruszków, odstawiamy.Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy. Na wierzch ciasta układamy owoce, a następnie całość posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 35 minut.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościzdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam(...)pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy grubo posiekaj)wymieszaj razem i ułóż na wierzchu ciasta Piecz ciasto w temp. 180 C około 50 minut na środkowej półce. Gotowe ciasto zbajerowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego
greenscarfsercu mała dziewczynka, z radościąrzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody(...)wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy ciasto i równomiernie rozprowadziłyśmy (Babcia niczym nie kazała smarować blachy)*. Rabarbar obrałyśmy i pokroiłyśmy na małe kawałki. Ułożyłyśmy na cieście. Z margaryny, cukru i mąki zagniotłyśmy kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach i posypałyśmy wierzch ciasta. Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło
W kuchni Karmel-itkiwymieszaj mąkę, cukier i roztarte migdały w małej miseczce. Dodaj masło i rozgnieć widelcem lub palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki.PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj.Dodaj puree z dyni i zamieszaj.Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki(...)wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką.Posyp kruszonką i płatkami migdałów.Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego,PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel
Gotowanie to kochaniekilka kropli aromatu waniliowego około 100g mąki pszennej typ 500 Sposób przygotowania: Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy(...)składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy
Pyry na Gazrodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni
Anioły w kuchni