ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:18/67)

Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i migdałami 131

Nigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami  lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki(...)płatków migdałów Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na około 8 owalnych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy. Odstawiamy na około 20 minut

Mienta blog
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 164

taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml mleka1 jajko3 łyżki(...)masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut

Serce zamknięte w formie pyszności
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 127

gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :)  Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka(...)pieprz, sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto

SzczyptaSmaQ
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 132

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych(...)pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski. Dziś traktujemy ją jak część naszej

W kuchni wieczorem
Ciasto drożdżowe z malinami i borówkami 583

placek. Moje doświadczenia są diametralnie inne. Użyłam normalnej okrągłej formy, a ciasto wyrosło ogromne :)Składniki:40g świeżych drożdży 225g cukru3 jajkaszczypta soli220ml mleka120ml szklanki oleju0,5kg mąki pszennej tortowejmaliny i borówki amerykańskiena kruszonkę80 g cukru80 g masła160 g mąkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki oprócz mąki, owoców i składników na kruszonkę mieszamy w dużej misce. Odstawiamy wg Olgi na minimum 4 godziny(...)Mieszałam mikserem, choć  finalnie ciasto jest dość ciągnące się i ciężkie. Przelewamy do formy wysmarowanej dobrze masłem i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wysypujemy owoce. Kruszonkę zagniatamy rękami, aż z każdego kawałka ciasta można utworzyć zwarty kawałek po ściśnięciu ręką. Kruszonkę kruszymy w rękach i wysypujemy na wierzch ciasta.Tak jak podaje Olga pieczemy 50 min. w temperaturze 180 stopni

W kuchni wieczorem
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 428

kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy(...)każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po lekkim wystudzeniu delikatnie

Smaczne Zdrowe
Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi 198

krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Najlepiej zrobić podwójną porcję. Składniki w przepisie są na małą, podłużną formę ewentualnie

kulinarnajamka.blogspot.com
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 161

lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka "Putinka

W SMAK
Sernik 170

margaryny-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat    Krajankę twarogową kroimy w długie paski.   Zalewamy syropem cukrowym.      Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.   Na kruszonkę wykładamy dżem.   Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych

Maminek kulinarny
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 169

miseczkach, zasypuję cukrem, aby nie były kwaśne po upieczeniu. 12 foremek do kruchych babeczek natłuszczam i oprószam mąką. Porcjami wielkości  łyżki stołowej wylepiam je, zostawiając też kulkę ciasta na kruszonkę. Owoce dokładnie odcedzam (syrop pozostały świetnie smakuje rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 179

pół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć dłużej. Nam czasem zdarza się nie schładzać wcale (jedynie pozostawioną na kruszonkę część wysyłamy na lodowaty urlop do zamrażalki). Połową ciasta wylepiamy formę i nakłuwamy ją widelcem.Tak podziurawioną zawartość formy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół.Stale pilnujemy(...)temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół.Po 15 minutach w kuchennym solarium (czyt. piekarniku)wyciągamy i schładzamy. W czasie pieczenia i chłodzenia 2 część ciasta (pozostawiona na kruszonkę) leżakuje w zamrażalce.No i mamy bazę do czarów! :)))) (Czas dalszego pieczenia zależy od dodatków i... lecimy "na oko")- czy polecamy? Zdecydowanie.Choć jak się tak teraz

Wypisz Wymaluj
Jagodowy placek z kruszonką 162

łyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki 250 g - masła lub margaryny 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam(...)foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę Po tym czasie upiekłam przez 20 min. w temp. 180 stopni C.- ciasto po upieczeniu przestudziłam  Zrobiłam kruszonkę z podanych składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody

Proste Potrawy
DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 204

zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia. Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne  ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką?Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "Składniki:1/2 kg maki1/2 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtka5 dkg drożdży12.5(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st

Walijskie Pichcenie
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 169

podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła.Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne.  Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka. Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki + trochę do podsypania2 jajka + żółtko4 łyżki cukru100(...)dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać rozczyn, jajka i zacząć zagniatać ciasto. Dodać masło. Dokładnie wyrobić ciasto, jak będzie za rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części

Moje pyszne gotowanie
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 147

potrzeba !Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !Składnikina keksówkę długości około 28cm Ciasto:3 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży3/4 szklanki cukru  1 szklanki letniego mleka 100 g masła 3 jajkajagody Kruszonka:50 g cukru50 g masła100 g mąkiWykonanie:W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/3 szklanki(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.Zimne masło pokroić w kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką.Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo