ciasto kruszonka - 1000 przepisów (strona:15/67)

Ananasowe ciasto jogurtowe z kruszonką 164

ferie trwają nadal i zamierzam dalej odpoczywać i przy okazji szykować dla Was więcej smacznych przepisów. Dziś coś dla dbających o linię i lubiących słodkości z owocami. Ananasowe ciasto jogurtowe z kruszonką. Częstujcie się!"Składniki:150 g cukru3 jajka240 g ananasowego jogurtu330 g mąki tortowej40 g miękkiego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 plasterków ananasa (nie z puszki)Kruszonka100 g cukru100(...)przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy.Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy pokrojonego w ćwiartki ananasa.Do małej miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy miękkie masło i zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy wierzch ciasta.Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 50 minut.Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 177

Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste).  Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta i posypałam kruszonką. Piekłam w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam do wystudzenia w piecu. Smacznego!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto truskawkowe 132

proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta.Wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 245

czyli zaczynając od tego krótszego :)Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Kruszonka:50 g masła,3 łyżki cukru (najlepiej brązowego),3/4 szklanki mąki,4 łyżki posiekanych(...)orzechów.Masło rozetrzeć palcami wraz z mąką i cukrem. Na koniec dodać orzechy. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte posmarować je odrobiną białka i posypać kruszonką.Ja przedtem nacięłam ciasto wzdłuż, aby rosnąc utworzyło niewielką "rynienkę, którą potem wypełniłam lukrem i orzechami.Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki Babci 180

mąki dodać mleko.     Jajka z żółtkiem i cukrem ubić i dodać do reszty.       Dodać zaczyn i rozpuszczona margarynę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.     Kruszonka 1 porcja(...)margaryny (dałam rozpuszczoną), 1 porcja cukru, 2 porcje mąki  i mieszamy aż da się kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki   Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni,    nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga    i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę.  Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków

W kuchni bez szafek
Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową! 130

otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut. Po wyciągnięciu

Emcia Pichci
PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI 191

puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest.  Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.  Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek(...)szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez

Walijskie Pichcenie
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 173

woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (z termoobiegiem lub 190 bez niego). Smarujemy blaszkę masłem i posypujemy mąką. Wykładamy większą część kruszonki i przyciskamy ją do dna naczynia. Zostawiamy garść(...)kruszonki do posypania. Na ciasto wykładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy by cukier się rozpuścił. Szpryca nakładamy białka z cukrem na marmoladę, możemy robić dowolne wzorki. Pozostawioną kruszona posypujemy te miejsca gdzie bezy nie ma. Ciasto pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut (u mnie było to krótko bo beza szybko się rumieniła). Nastepnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki truskawkowe 189

składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super

Stare Gary
Szarlotka brzoskwiniowa 147

tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek lub ze szklanką mleka na kolację

pieprzny smaczek
Drożdżowe z czekoladą i owocami 156

ciepłe miejsce na 1,5 godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, ułożyć w przygotowanej blaszce o wym. 23x35cm. Owoce umyć, truskawki odszypułkować, a czereśnie wypestkować. Ułożyć na cieście. Odstawić na 30minut.       Kruszonka: 100g masła(...)margaryny, 150g cukru, 110g mąki pszennej, 2 łyżki kakao.        Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Najlepsze kruche ciasto z owocami 241

łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych migdałów 2 garście płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu Przygotowanie: Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta(...)posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców. Owoce układamy na cieście i posypujemy cukrem.   Przygotowujemy kruszonkę łącząc dokładnie poszczególne jej składniki. Owoce posypujemy kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni

Mania Gotowania
Ciasto na maślance 179

Puszyste ciasto, na maślance z malinami pod kruszonką, powstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną(...)pieczenia. Powoli wsypać do masy jajecznej i mikserem na najmniejszych obrotach wymieszać.  Blaszkę (robiłam w formie o wymiarach 25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Poukładać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. (lub piec do suchego patyczka) Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miski. Na małym ogniu postawić

pink envelope
Szarlotka z gruszkami 160

dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, następnie wykładamy na blat i  2/3 ciasta rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie.Jabłka  i gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy.Ciasto na spód(...)powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka)Na podpieczony spód nakładamy farsz który przykrywamy przygotowaną kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut

Słodkie Przyjemności
Kruszonka migdałowa 116

malutki okruszek - dodatek do ciast - wymaga, moim skromnym zdaniem, osobnej uwagi. Użyłam jej do drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa.     Składniki:        - 230 g mąki tortowej- 150 g miękkiego masła- 60 g mielonych migdałów- 110 g cukru pudru     Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami

mojewypiekiinietylko