długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 3/4 szkl mąki pszennej typ 500 50 g ciemnego kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre(...)drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec
Ala piecze i gotujePrzepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych 20 dag agrestu ok 2/3 szkl czerwonej porzeczki cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie
Smakołyki Asiidealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki:Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku(...)Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeDeser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjakokosowa także świetnie orzeźwia, a schłodzona smakuje jeszcze lepiej :) Otworzenie młodego kokosa może wielu osobom wydawać się trudną czynnością. Ja sama myślałam, że zanim dojdę do jego wnętrza minie dużo czasu. Jednak całkowicie nie spodziewanie otworzyłam go w niecałe 3 minuty:) Mój sposób - ściąć wierzchnią skórę kokosa, następnie przyłożyć czubek noża i uderzyć drugi koniec noża np. wałkiem do ciasta(...)tego ciemnego, starego kokosa, którego rozłupaniem męczę się od zawsze :D W razie jakichkolwiek problemów w Internecie jest mnóstwo filmików pokazujących jak poradzić sobie z otworzeniem kokosa. Podsumowując , woda kokosowa oprócz pysznego smaku jest co ważne bardzo bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Dostarcza wiele cennych substancji odżywczych i pomaga w wielu schorzeniach. Jest nieporównywalnie lepsza od produktów kokosowych dostępnych
Zdrowie na języku :Ppieczenia 2017-05-12 11:13:06 Porcje 7 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao niesłodzonego Masa karmelowa wg tego przepisu (przygotuj 1/4 porcji i mniej mleka, żeby sos był gęstszy) http://www.powiedzdietomnie.pl/2017/05/krem-karmelowy.html Do przybrania świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, jagody(...)temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z foremek Delikatnie wyjmij minitarty i wypełnij je karmelowym kremem Ozdób owocami i posiekaną czekolada Zjedz od razu lub przechowuj kilka dni (w lodówce). Wskazówki Przygotuj sos karmelowy w bardziej gęstej wersji, dodając mniej mleka Minitarty możesz posypać także orzechami (dobrze skomponują się arachidowe z odrobiną soli) lub wiórkami kokosowymi Ilość porcji zależy od wielkości
Powiedz dietom nieweekend to i musi być ciasto na niedzielę ..u mnie w sumie to jest i ciągu tygodnia..nie tylko na niedzielę..tym razem wspólnie piekłyśmy mufinki ...ja piekłam je wczoraj późnym wieczorem..wszyscy już spali.....upiekłam 12 sztuk...a dziś już jak wstałam było tylko 8 ..mhm...chyba jakieś głodne krasnoludki mam w domu..Przepis na mufinki znalazłam(...)oleju 2 jajka 2 łyżki wiórków kokosowych Skworcu 1 łyżeczka kakao Skworcu Składniki suche [ oprócz wiórków i kakao]wymieszać w jednej misce , a mokre w drugiej. Następnie wymieszać razem i podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej wiórki.Papilotki wypełniać na przemian ciastem do 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni
Moje domowe kucharzeniepomysł na zdrowy, naturalnie słodki deser. Dodatek cukinii sprawił, że ciasto jest wilgotne, miękkie i lekkie. Naturalną słodycz zapewniają banany oraz czereśnie, które idealnie pasują do kakaowego smaku ciasta. Muszę jedynie uprzedzić, że ciężko powstrzymać się od sięgnięcia po kolejny kawałek... i kolejny... i kolejny.... :P Ale usprawiedliwia nas fakt, że ciacho jest "legalnie" słodkie, więc(...)mąki kokosowej 10 g gorzkiego kakao Odrobina sody Duża garść czereśni Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach i zostawić na sitku Banany zblendować z jajkami Masę bananowo-jajeczną połączyć z mąkami, kakao i sodą Cukinię dokładnie odsączyć z wody, dodać do masy i wymieszać Czereśnie pozbawić pestek, podzielić na połówki i dodać do ciasta zostawiając część na górę ciasta
HealthyCreationswiększa szczypta soli 2 jajka ¾ szklanki maślanki, u mnie kefir 2 łyżki masła, roztopionego, wystudzonego dodatkowo do dekoracji: 400 g czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej lub białej; 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła; rozmaite dekoracje cukierkowe i kolorowe płatki jadalne Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Z przepisu wychodzi 30-40 sztuk(...)napełniam wgłębienia formy do 2/3 wysokości. Im mniej ciasta tym donaty zachowają ładniejszy kształt. Tak przygotowaną formę wkładam do piekarnika na środkową półkę i piekę około 5-7 minut, do ładnego złotego koloru. Upieczone wyjmuję, dobrze studzę i delikatnie wyjmuję z formy. Czekoladę łamię i roztapiam w kąpieli wodnej, dodaję olej kokosowy lub masło. Maczam w czekoladzie donaty lub smaruję
Zasmakuj Kuchnidodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal w tym; B: 8,2 g; W: 29 g; T: 18,8 g. Składniki Spód - 1 szklanka (130g) mąki orkiszowej - 1 jajko - 2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzidła(...)oleju kokosowego - 1-2 łyżki jogurtu greckiego Nadzienie - 70 g gorzkiej czekolady - 75 g mleczka kokosowego - 30 g syropu klonowego lub innego płynnego słodzidła - 40 g masła orzechowego Dodatkowo - bakalie do dekoracji Wykonanie Na blat/stolnicę wysypuję mąkę. Dodajemy jajko, słodzik, olej w stałej formie oraz jogurt. Całość dokładnie zagniatamy . Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na około
Health-Fit-Lifezwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄 Składniki (śr: 21 cm) Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego -200g twarogu -100g gorzkiej czekolady z maltitolem Torras -2 pełne łyżki kakao -ksylitol -przyprawy korzenne(...)wody Dodatkowo -bezglutenowe precelki -czerwone cukierki MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Candy Pandastwarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 35 g waniliowego proszku budyniowego duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego 2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 4 kostki tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt i rozkruszone kostki(...)pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście tagatozy
Poranek na słodkolaktozy Łowicz -30g oleju kokosowego -rozpuszczonego (lub masła) -80g słodu ryżowego (lub miodu) -duża łyżeczka pasty waniliowej -1 jajko -odrobina kurkumy (my nie dodałyśmy ale można podkręcić kolor) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć część ciasta (resztę pozostawić w lodówce), rozwałkować między foliami (sprawdza
Candy Pandasimbiru łyżeczka skórki otartej ze sparzonej pomarańczy szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Czas przygotowania 15 minut Liczba porcji 8-10 placuszków (2 porcje) Wartości odżywcze w jednej porcji(...)sposób przywierania i problemu z rozpadającym się ciastem. Po usmażeniu papier bez problemu odejdzie od papieru. Usmażone placuszki dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaję je z jogurtem wymieszanym z połową łyżeczki prawdziwego kakao i odrobiną miodu oraz świeżymi owocami. Do tego orzechy włoskie i wiórki kokosowe i jest mega! A jakie będzie Wasze ulubione połączenie? Smacznego! Artykuł Placuszki
Analiza Smaku