kruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut, w końcu ma być prosto i szybko. Polecam nie czekać do weekendu! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KARDAMONEM forma: duża tortownica SKŁADNIKI: - 200 ml oleju rzepakowego - 130 g cukru pudru - 4 duże jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka(...)oczyszczonej -100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej tortowej - 4 duże łyżki jogurtu greckiego - łyżka mleka - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kardamonu - 1/4 szklanki posiekanych migdałów - 1/4 szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych - 2 łyżki startej czekolady gorzkiej - 5 dużych śliwek Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddziel białka od żółtek. W wysokim naczyniu umieść olej, żółtka, jogurt
SMYKWKUCHNIwody -150-180g ksylitolu -2 łyżki kakao -2 budynie bez cukru (po 40g) Praliny orzechowo-daktylowe -200g orzechów laskowych (ewentualnie ziemnych) -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego -1-2 łyżki kakao Dodatkowo - masło/pasta z orzechów laskowych Nutura -orzechy laskowe (do posypania góry i obtoczenia pralin) KRUCHY KAKAOWY SPÓD 1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać(...)podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie
Candy Pandaswyobrażają sobie dnia bez kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek, idealnie pasuje do kanapek. Można z niego także zrobić tosty. Jak wiecie jestem fanem prostych i nieskomplikowanych przepisów, które można przygotować(...)chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione zioła do smaku) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C z termoobiegiem
PaleoLifewspomnieniem wróciłam do serialu....:) Składniki: Na ciasto: * 1 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/2 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja * 5 łyżek wody * ekstrakt waniliowy * 70 dkg sera białego mielonego * 4 jaja * 1 szklanka cukru * 1/2 kostki masła * wiórki kokosowe do posypania Margarynę, cukier,cukier waniliowy, kakao(...)delikatnie wymieszałam. Do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy wylałam masę czekoladową i piekłam w 200 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wylałam przygotowaną masę serową na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze 50 minut. Ciasto wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Odlaną masą polałam po wierzchu ciasto i...okazało się, że nie mam wiórek do posypania :) Cóż jeszcze
Pieprzyć z Fantazjącałość dokładnie wymieszaj. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dołóż pokrojone warzywa i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek do muffinek, napełniając je do 3/4 objętości. Piecz muffinki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 20 min. Po ostygnięciu Twoje przekąski na imprezę będą gotowe. Kokosowe kuleczki A słodkie przekąski na imprezę? Będą i takie! Do przygotowania kokosowych kuleczek potrzeba
Blog z Apetytemorzechów (dałam włoskie) Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, śliwki pokroić, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłozyć papierem. Z ciasta formować kulki
Obiad gotowyprzepis. Składniki: 4-4,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka kokosowego (może być też krowie jeśli ktoś nie ma alergii), szczypta soli, ok 50ml oleju. Do miski wlewamy wodę, mleko, olej oraz wsypujemy sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 15 minut
Słodki Zakątekciasteczek: -2 szklanki mąki ryżowej -40 g roztopionego masła/oleju kokosowego -50 g wiórków kokosowych -1 jajo -niecałe pół szklanki wody -50 g gorzkiej czekolady -łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta. 2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach
zdrowo i aktywniewyszło 6 tostów (pojedynczych trójkątnych) Pół cukinii Duży dojrzały banan Jajko Łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mąki orkiszowej Cynamon Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć z wody Banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem Dodać cukinię, mąki, cynamon i wymieszać Nakładać porcje ciasta do rozgrzanego opiekacza do kanapek Piec około 15 minut, otwierając ostrożnie sprawdzić czy tosty
HealthyCreationsSkładniki (na ok 10 babeczek): 1 1/2 szklanki mąki jaglanej 1 szklanka wiórków kokosowych 2 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka miodu ulubione owoce Wszystkie składniki (poza owocami) dosłownie wrzucamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy foremki na muffiny lub papilotki (ja tradycyjnie użyłam silikonowych foremek
Cynamonowe szczęściełyżki mleka wiórki kokosowe do posypania Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe,cukier oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Do blendera wrzucić umyty,osuszony szpinak,wlać mleko,olej oraz ocet i zmiksować na jednolitą masę. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Piec
Niespełnione zdolności kulinarneDelikatne, a zarazem słodkie ciasto z dodatkiem soku z cytryny. Słoneczną barwę zawdzięcza mące kukurydzianej, która idealnie nadaje się dla osób z problemem spożycia glutenu. Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 6 łyżek mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej
Truskawkowa Fiestaoleju kokosowego 50 g preparowanej kaszy jaglanej Masło orzechowe, miód i olej kokosowy podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu, aż uda nam się je całkowicie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę łączymy z kaszą jaglaną, robimy to bardzo dokładnie, najlepiej dłońmi. Powstałe "ciasto" upychamy do foremki na lód, najlepiej silikonowej, żeby łatwo było wyjąć z niej pralinki po schłodzeniu
MamaOskarkaulubionych owoców (jagody, borówki, maliny) – szczypta soli Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopiony olej kokosowy i miód lub syrop, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki lub inne owoce i delikatnie łączymy z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki, formując ręką kuleczki, wykładamy ciasteczka
Be Fit Be Strongzimno, a w tym roku lato przyszło nieco wcześniej. Na upały takie zimne, delikatne ciasto jest niezastąpione. Na szczęście dziś zrobiło się trochę chłodniej, nawet trochę popadało. W każdym bądź razie upał czy nie, taki serniczek warto zrobić. Jest pyszny i delikatny, posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ja zrobiłam go na biszkopcie bo taki najbardziej lubimy, ale można
Agusiowe smakołyki