jest polecana osobom, które mają stwierdzoną insulinoodporność. Stewia, a ogólniej mówiąc - zamiennik dla cukru, pojawia się na blogu po raz pierwszy. Nie testowałam nigdy wcześniej zamienników w ciastach i na pytania: czy można zamiast cukru dać stewię/ ksylitol/ erytrytol, szczerze odpisywałam: nie wiem, nie stosowałam. Pierwszy raz więc w 10-letniej historii bloga, mogę napisać: tak można dodać stewię(...)roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 250 ml mleka (zwykłego lub roślinnego) szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek, stewię lub cukier. Dodajemy mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i szczyptę soli. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem na niskich obrotach. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy wewnątrz olejem. Wlewamy ciasto i pieczemy przez
bistro mamaciasto, szczególnie za delikatne połączenie kremu z ciemnym biszkoptem. Wprost smakuje jak ze sklepu! Z tym, że jest go znacznie więcej ! Składniki na biszkopt: Jajka 6 szt. Mąka pszenna 1 szklanka Cukier 1 szklanka Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Olej 6 łyżek Mocna kawa parzona 1 szklanka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Składniki(...)biszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić. Wykonanie
Tradycyjna Kuchniakuchni. Ciasto robi się mega szybko, najdłużej trwa ugotowanie buraków niż samo jego przygotowanie (można też użyć gotowych ugotowanych dostępnych np. w Lidlu). Brownie wychodzi pyszne, delikatne, soczyste i wcale go nie czuć go buraczkami jakby kto pytał. Dobra, przejdźmy do przepisu na brownie z buraków: Składniki (na blachę o wielkości 18x18cm): ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane(...)zostało kilka większych kawałków. Buraki blendujemy na gładka masę, dodajemy jajka, kakao, migdały i resztę przypraw. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do ciasta. Brownie z buraków pieczemy około 35-45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Możemy polać np. czekoladą przepis tutaj . Smacznego! Artykuł Brownie z buraków, najzdrowszy deser? pochodzi
PaleoLifedostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuszczamy na sporej teflonowej patelni dodajemy płatki i prażymy mieszając, aż się zbrązowią dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy/ksylitol, mieszamy na małym ogniu, aż cukier/ksylitol się skaremlizuje dodajemy aromat według smaku studzimy płatki dodajemy mąkę, jajka, proszek, mak, bakalie z powstałego ciasta formujemy półkule, ja użyłam miarki w takim kształcie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzień dobry :) Uwielbiam wymyślać różne ciasta, najczęściej otwieram szafki i lodówkę, patrzę co mam i tworzę z tego coś pysznego. Dzisiaj mam dla Was rafaello na biszkopcie z herbatnikami regionalnymi i kandyzowanym aloesem.Pyszotka Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wody 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Masa rafaello: 1 puszka mleczka kokosowego Radix-Bis 200 g mieszanki bakaliowej ( orzechy rodzynki) 1łyżka lejącego miodu 1kopiasta szklanka wiórek kokosowych 2 paczki herbatników regionalnych w czekoladzie Cukry Nyskie 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki śmietanki 12 % foremka okrągła o średnicy:28cm Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel
Sama słodycz i szczypta chilibatatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto: 120 g (1 szklanka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy korzennej 35 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 jajka 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (użyłam wersji kokosowej) 1/3 szklanki mleka 200 g obranego batata skórka otarta(...)orzechy i skórkę z pomarańczy. Startego batata dodawać do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem i wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka), po wyjęciu z piekarnika przestudzić. Białka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę, wyłożyć na tortownicę (z papierem
Fitkotbyło cappuccino , które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim(...)ramach festwialu serwowano tu Bulletproof coffee z mlekiem (z masłem i olejkiem kokosowym) oraz Lebkuchen z kawałkami jabłek i suszonych owoców pokryte nugatowym toffee . Od razu przyznaję, że wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle
Grunt to przepis!porcję! Składniki: 1 ⅓ szklanki mąki migdałowej, ⅓ szklanki masła (może być też olej kokosowy), 2-4 łyżek miodu, szczypta soli. Dodatkowo dżem ! Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, aż połączą się w jedną całość i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki formujemy ciasto w małe kulki, powinno wyjść około 8-12 ciasteczek. Kulki rozkładamy na blachę
PaleoLifełyżek dżemu malinowego 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ) 2 - 3 łyżeczki cukru pudru wiórki kokosowe, do obsypania boków tortu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz(...)następnie rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu i rozsmarować drugą połowę dżemu. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem. Boki obsypać wiórkami kokosowymi i wstawić tort do lodówki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem
Opowieści z piekarnikaszklanka rozgniecionych bananów (2 duże banany); 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki cynamonu; 1/2 szklanki białego cukru; 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego); 2 duże jaja (klasy L); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. POLEWA CZEKOLADOWA: 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej); 2 łyżeczki miodu(...)zastąpić zwykłą mąką pszenną (np. tortową) a olej kokosowy każdym innym, płynnym olejem roślinnym np. rzepakowym. Do polewy można użyć zarówno słodkiej, mlecznej czekolady, jak i deserowej, czy gorzkiej. Miód w polewie można zastąpić syropem z agawy czy syropem kukurydzianym. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki
Gospodyni Miejskadługo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 3/4 szkl mąki pszennej typ 500 50 g ciemnego kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre(...)drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec
Ala piecze i gotujePrzepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych 20 dag agrestu ok 2/3 szkl czerwonej porzeczki cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie
Smakołyki Asiidealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki:Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku(...)Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeDeser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjakokosowa także świetnie orzeźwia, a schłodzona smakuje jeszcze lepiej :) Otworzenie młodego kokosa może wielu osobom wydawać się trudną czynnością. Ja sama myślałam, że zanim dojdę do jego wnętrza minie dużo czasu. Jednak całkowicie nie spodziewanie otworzyłam go w niecałe 3 minuty:) Mój sposób - ściąć wierzchnią skórę kokosa, następnie przyłożyć czubek noża i uderzyć drugi koniec noża np. wałkiem do ciasta(...)tego ciemnego, starego kokosa, którego rozłupaniem męczę się od zawsze :D W razie jakichkolwiek problemów w Internecie jest mnóstwo filmików pokazujących jak poradzić sobie z otworzeniem kokosa. Podsumowując , woda kokosowa oprócz pysznego smaku jest co ważne bardzo bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Dostarcza wiele cennych substancji odżywczych i pomaga w wielu schorzeniach. Jest nieporównywalnie lepsza od produktów kokosowych dostępnych
Zdrowie na języku :P