samo dobre. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy cukier, sól , wanilię w wybranej postaci i dodajemy jedną łyżkę oleju kokosowego. Wszystko razem dokładnie miksujemy – blenderem z ubijaczką balonową, mikserem ręcznym, wszystko jedno – w cieście nie może być żadnych grudek! Ciasto lekko się spieni, będzie rzadkie – i takie ma być. Dutch baby i popoversy wyjdą z prawie każdej(...)powodu glutenu. Gdy piekarnik i patelnie w nim już rozgrzane, bez wyjmowania ich do każdej wlewamy po łyżce oleju kokosowego i poruszając patelniami (pamiętając o grubych ochronnych rękawicach!) rozprowadzamy go szybko po dnie. Wlewamy do każdej patelni po połowie ciasta i zamykamy piekarnik. Od tego momentu piekarnika nie wolno otwierać – pieczemy dutch baby przez 18-20 minut
Karo in the Kitchensię spodobały, dlatego postanowiłam zrobić swoją wegańską wersję. Składniki (na 2 ślimaki - po 1 na osobę): - 2 płaty ciasta filo, - 1 tofu naturalne (180 g), - 2 szklanki umytej porwanej lub pokrojonej zielenizny (użyłam jarmużu i buraka liściowego), - olej kokosowy, - sól, gałka muszkatołowa, pieprz. Wykonanie: Najpierw szykujemy nadzienie. Gotujemy w niewielkiej ilości wody zielone liście (najlepiej żeby woda się wygotowała, jeśli(...)odlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem przykryłam
Co na wege obiad?moim przypadku orzechy. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zachęcam również do skorzystania z innych moich przepysznych zdrowych przepisów: JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT CIASTO CYTRYNOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzumoim przypadku orzechy. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zachęcam również do skorzystania z innych moich przepysznych zdrowych przepisów: JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT CIASTO CYTRYNOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieszybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie wygląda a co najważniejsze, pachnie i smakuje świętami. Składniki – sernik piernikowy (blacha 25×36 cm): Składniki na ciasto piernikowe: 10 jajek 300 g mąki kokosowej 150 g miękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 20 g kakao 100% 10 g cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii(...)białego tłustego (nie z wiaderka) 10 jajek 200 g miękkiego masła 40 g mąki kokosowej 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub wanilii burbońskiej opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku (pod gości dodaję max 100 g erytrolu) Przygotowanie – sernik piernikowy: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera choć ja zagniatam ciasto ręcznie
Ola la LCHFdowolne ciastka kawałki czekolady kakao orzechy, rodzynki lub inne bakalie cukier puder lub miód dżem, powidło wódka, rum lub inny alkohol mleko lub śmietana wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki do obtaczania WYKONANIE : Ciasta kruszymy i dodajemy po trochę kakao, parę łyżek dżemu, bakalie i alkohol. Róbmy to ostrożnie żeby nie przedobrzyć. Masę mieszamy ma być dość gęsta, wilgotna
Pani na deserłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 4 łyżki soku -//- cukier do smaku Ciasto: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao jajko 2 łyżki masła 2 łyżki cukru szczypta soli zimna woda Oraz: łyżeczka masła wiórki kokosowe tortownica 26 cm Twaróg, pamiętamy aby wybrać ten dobrej jakości, tam gdzie jest mleko(...)składniki masy twarogowej mieszamy ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Tortownicę smarujemy masłem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko, najlepiej pulsacyjnymi obrotami ponownie mieszamy. I teraz stopniowo dodajemy po łyżce wody
Dieta moja pasjasoli Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce, resztę owocu obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do zamrażarki na min 2h lub na całą noc. Gotowe Smacznego! Artykuł Kokosowo-pomarańczowe kulki (bez glutenu, cukru, paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLiferównież trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia(...)przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę
Food SquareŻurawina suszona Żurawina jest bardzo smaczna, posiada bardzo dobrą jakość i smak. Cechuje się soczystą barwą i wspaniałym smakiem. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale(...)smakowała choć moim ulubionym smakiem jest kawa karmelowa. Winiary Galaretka Woda Kokosowa Uwielbiam wszystko co kokosowe,! Galaretka w smaku jest bardzo dobra, jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Bardzo dobrze się rozpuszcza w wodzie nie tworzy grudek. Szybko zastyga. Po zastygnięciu zachowuje odpowiednią konsystencje. Świetna do ciast, deserów. Z galaretki o smaku wody kokosowej wyczarujemy wspaniałe słodkości. Będzie
Podróż w kulinariałyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej garść orzechów włoskich / migdałów 1 łyżeczka kakao* Wykonanie: 1. Ciasto lub herbatniki zmielić w malakserze. Do powideł dodać rum i aromat dokładnie rozmieszać. 2. Bakalie drobno posiekać. Do masy ciasteczkowej dodać bakalie i skórkę
vaniliowoczekoladowamleka kokosowego (schłodzonego) • 1 op. cukru wanilinowego • 3 łyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello Sposób przygotowania: 1. Pieczenie ciasta rozpocząć dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). 2. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, nie musi być idealnie sztywna. Stopniowo(...)stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny. Całkowicie ostudzić. Najlepiej zostawić ją w wyłączonym piekarniku na całą noc. 6. Mleko kokosowe dobrze schłodzić w lodówce. Wybrać z puszki gęstą część mleka (około pół puszki) i przełożyć do misy miksera. Pozostałe przezroczyste mleko kokosowe (wodę kokosową) można wykorzystać do innych potraw
W mojej kuchnisię ciut ciasne, w pasku dziurka nie pasuje i trzeba go poszerzyć....wówczas przychodzi refleksja, czy nie za dużo sobie folguję ? Czy na pewno muszę zjeść dwa, trzy, ... kawałki ciasta ? Czy to zachcianka czy już łakomstwo ? By zdrowo jeść, nie musisz wcale odwiedzać specjalnych sklepów, szperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką(...)miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu obu stron, na rumiano. Placuszki podawać polane sosem malinowym. Smacznego
kolorowotorcikowonawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta(...)ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę z białek. Delikatnie ale starannie łączymy nasze ciasto
les mirabellesSkładniki na ciasto białka jaj, 6 szt cukier, 3/4 szkl mąka pszenna, 3/4 szkl wiórki kokosowe, 1 szkl sól, szczypta proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 1/3 kostki aromat waniliowy, kilka krope l Składniki na krem śmietanka 36%, 500ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 3 łyżki wiórki kokosowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Masło roztapia my i studzimy. Białk(...)minut. Wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy na puch, dalej miksuj ąc dodajemy cukier pude r i śmietan-fixy. Wiórk i kokosowe pr ażymy na złoto na suchej patelni, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki . Na dolny placek wyk ł adamy połowę kremówki, nakrywamy drugim plackiem, smarujemy resz tą ubitej śmietanki. W ierzch obsypujemy prażonym kokosem
Gotowanie moimi oczami