wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe Robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką(...)podłogę a następnie odstawiamy do uchylonego piekarnika. Całkowicie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę
Dzieje kuchennej Wiewiórysposób - zróbcie z nich bajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki: Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka 1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska(...)łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka) 60 gramów czekolady Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść
Garniec MagaliePyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań! Składniki na dużą keksówkę: 300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych 160 ml oleju 5 jajek kilka kropli aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej szczypta soli 3 czubate łyżeczki proszku(...)pieczenia i kakao, a następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy miód. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przelewamy do przygotowanej keksówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy
My Culinary Artpierwszymi, pysznymi papierówkami, które zaczęły pojawiać się na straganach. Zdecydowanie polecam ich zakup i wypróbowanie przepisu. A ciasto najlepiej smakuje w plenerze ;) Szarlotka z papierówek 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek pół laseczki wanilii 3/4 szkl(...)zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki
Przepysznik - BLW i nie tylkopuszyste, kokosanki Składniki ; 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka 2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek każdego krążka nałożyć masę kokosową
Apetyczna babeczkamlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20-25 minut. Upieczone babeczki studzić na kratce. Smacznego
kuchnia doskiKolejny eksperyment smacznego a przy tym zdrowego ciasta, z wykorzystaniem puree z dyni i bananów. Uwielbiam takie wilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne. Składniki (na małą formę "keksową"): 2 banany 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido 3 jaja 1/3 szklanki mleka 5 łyżek ksylitolu 2 łyżki kakao 1 szklanka mąki(...)papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao oraz dwoma łyżkami miodu. Polewą polej ciasto i udekoruj orzechami laskowymi. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabyło bardzo sypkie, więc posypałam ciastem dno formy, następnie małym wałeczkiem wałkowałam ciasto, tak aby wszędzie miało równą grubość. Białka ubić na prawie sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Wyłączyć mikser. Orzechy wymieszać z budyniem, delikatnie wmieszać do białek szpatułką. Mleko kokosowe wyjąć z lodówki, NIE WSTRZĄSAĆ, otworzyć, wbić dwie słomki do samego(...)Przez powstałe dziurki wylać mleko kokosowe, a śmietanę kokosową przełożyć do misy miksera. Śmietanę kokosową ubić mikserem, bardzo krótko, tak aby ją lekko napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć). Ubitą śmietankę delikatnie wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik
moj przepis najako dziecko mogłam go jeść od tak - rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w cieście lub plackach. Dziś zapraszam Was na waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie ;) Śniadanie z rabarbarem musi być. Moje dzieci też przepadają za tymi placuszkami. Placuszki wychodzą puszyste(...)więc mogę smażyć (nie tylko placuszki) do woli. Jeśli tak jak ja lubicie rabarbar, zapraszam Was również na rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe . Składniki: 2x150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii 1 łyżeczka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do smażenia 1 pełna szklanka mąki pszennej 2 małe jajka odrobina soli szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiciasta. Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka Ciasto Pani Walewska z kremem czekoladowym (ciasto Pychotka) Via Gusto Ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa się z kilku warstw – kruchego ciasta(...)mniejsze części, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać je dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 40-50 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy (podane proporcje
Via Gustodzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji! Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego większa
Zasmakuj Kuchniugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie. Ciasto szafranowe jest puszyste i pięknie pachnie
codojedzeniaminut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać
coolinarnypieczenia - 1 łyżka kakao - 1 kisiel truskawkowy - 1/2 szklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru kryształu - 250 g masła - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenia ciasta(...)Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak a do czwartej wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje
Zainspirowana w kuchniprzepisem z bloga nakuchennymprogu.pl . Kopiec ten jest zdrowszą wersją tradycyjnego. Jest naprawdę pyszny i ma ciekawy smak dzięki mące gryczanej. Na ciasto: 170 g mąki gryczanej 80 g mąki migdałowej czyli zmielonych migdałów 400 ml mleka kokosowego z puszki 100 g masła 80 g ksylitolu 30 g kakao ewentualnie karobu czubata łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego(...)masło ubij na puch i powoli dodawaj do niego budyń ucierając. Na koniec dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Ciasto: Wymieszaj suche składniki mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia. Oddzielnie połącz mokre składniki. Masło roztop, wystudź i zmiksuj razem z mleczkiem kokosowym. Następnie do mokrych składników stopniowo wsypuj suche. Dokładnie wszystko wymieszaj. Piecz w tortownicy 23 cm w temperaturze
cukrem pudrem posypane