uwaga(!) z odległości ok. 15-20 cm rzucamy delikatnie blaszką płasko o podłogę. Co to daje? Szok dla ciasta, który powoduje, że ciasto już nie opadnie Ciasto odstawimy do wystygnięcia i robimy masę kokosową :) Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zagęszczenia masy (ok. 15-20 minut). Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać. W przeciwnym(...)stopi Odstawiamy masę kokosową do wystudzenia i gdy już ostygnie wylewamy na biszkopt Ostatni etap to polewa czekoladowa , którą robimy w taki sposób: obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny (garnek z wodą stawiamy na gazie, na małym ogniu a na nim naczynie, do którego przekładamy czekoladę) Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto. Ja, dla ułatwienia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieczenia złożony z ziaren słonecznika oraz chipsów kokosowych . W roli “lepiszcza” wystąpił natomiast nierafinowany olej kokosowy oraz bezcukrowy syrop klonowy na bazie erytrytolu i owocu mnicha . Wyszło pierwsza klasa… 🙂 Mleko kokosowe Drugi podstawowy składnik nadzienia. Ja korzystałam z mleka kokosowego z puszki . W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną(...)puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietana kokosowa) i ubić na sztywno z 2 łyżkami słodzidła, lecytyną słonecznikową oraz pozostałą żelatyną. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy truskawkowej, wstawić do lodówki lub do zamrażarki do stężenia. Pozostałą masę wymieszać z 1/4 ubitej śmietany kokosowej, wyłożyć na stężałą warstwę truskawkową. Następnie dodać kolejną porcję śmietany kokosowej do masy truskawkowej uzyskując jaśniejszy
Modern Cave GirlDziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie(...)składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami
Życie zaczyna się w kuchniżytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania foremki Dzień przed pieczeniem Zakwas zmieszać z mąką i letnią wodą. Konsystencja(...)także otręby z wodą, w której się moczyły. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera - w trakcie dodawać powoli letnią wodę. Składniki mieszać kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie. Długą keksówkę (lub dwie mniejsze) wysmarować olejem kokosowym (ja wyłożyłam foremki papierem do pieczenia i posmarowałam lekko olejem, po upieczeniu łatwiej jest wyjąć chleb). Przełożyć przygotowane ciasto, by sięgało do trzech
FitKotDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało przygotować ten sernik o każdej porze roku i na każdą okazję, bo prezentują się naprawdę znakomicie a smakuje jeszcze lepiej. Przepis został "skradziony" ze strony Kwestii Samku, więc zainteresowanych odsyłam do oryginalnego przepisu(...)zmieniłam w nim zbyt wiele, ale przede wszystkim nie ma w nim białego cukru, troszkę zmieniłam proporcje w masie serowej, a zamiast śmietany kremówki jest śmietanka z mleczko kokosowego, które bardziej lubię. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny i bardzo go polecam :) Składniki: Spód: 200 g ciastek owsianych (no. Digestive) 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
Healthy food explorerprzepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu niestety nie zdazylam(...)orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie wymieszac i pozostawic na 30-45 minutubic na sztywno piane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!modyfikując odrobinę oryginalny przepis. Ciasto Biskup składa się się kilku warstw: jasnego biszkoptu, galaretki z dżemem, pysznego kremu budyniowego, bezy z makiem oraz wiórkami kokosowymi i polewy czekoladowej. Sami przyznacie, że to idealne świąteczne ciasto, prawda?:) Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Biszkopt(...)większym gronie. Polecam, smacznego:) SPRAWDŹCIE TEŻ PRZEPIS NA MOJĄ KOSTKĘ ŚWIĄTECZNĄ - KLIKNIJ TU BY ZOBACZYĆ FILM :) POLECAM TEŻ PRZEPIS NA CIASTO NIEBO Z JABŁKAMI I KREMEM ORZECHOWYM:) Przepis na Ciasto Biskup: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody
Lekcje w kuchnizrobiłam. Jednym słowem - zdrowe i wartościowe. Zjadł. Z kolei Maluchy zdziwione, że ciasto na kolację, ale nie protestowały, tylko zabrały się do testowania. I test uznaję za udany, bo zjedli, aż im się uszy trzęsły :D Czasem można kaszę przygotować i w taki sposób :) Jaglane brownie Składniki: Ciasto: 1) 100 g kaszy jaglanej(...)Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut. 4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy miód i mleko i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie gładka. 5. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy np. płatkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Smacznego
Na kulinarnym poligonieTrufle z daktyli to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki czy batoniki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Są
Poezja smakuKawa kokosowa. Nic nas tak nie rozgrzeje jak pyszna, gorąca kawa kokosowa . Świeżo parzona kawa z dodatkiem cynamonu i kokosowego mleka oraz masła . Na samą myśl cieknie ślinka! Ta kawa to ciekawy napój o intensywnym aromacie i bogactwie kokosa . Kawa , która nie tylko dobrze smakuje ale także doda nam energii gdy opadamy z sił. Tej mocy zdecydowanie trzeba spróbować! Cynamon(...)jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek
Zdrowy Styl Joannyinna wersja, bardziej egzotyczna za sprawą mango, chia i mleka kokosowego. Różni się od poprzedniej owsianki także konsystencją, jest „zbita”, trochę przypominająca ciasto. Wg mnie obie są przepyszne i warte wypróbowania Pieczona owsianka kokosowa (bez jajek i mleka) 2017-09-11 17:11:33 Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 łyżki nasion chia
Powiedz dietom nieprzełożyć na prostokątna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie pokroić na nieduże kawałki. Prostokąty, kwadraty lub romby. Polewa: Składniki polewy rozpuścić w garnku, cały czas mieszając. Wiórki kokosowe wsypać do miski. W gotującej polewie moczyć ciastka. Uważajcie(...)żeby się nie oparzyć. Ja pomagam sobie łyżką i patyczkiem do szaszłyków :) Prosto z polewy ciastko przałożyć do miski z wiórkami kokosowymi. Dokładnie obtoczyć, żeby okleiło się wiórkami. Odłożyć do wystudzenia. Ja przeważnie w jeden dzień piekę ciasto, a na drugi dzień robię resztę
Agusiowe smakołykisztuk okazało się, że nie jest on taki jak sobie wyobrażałam… Może to wina zamiany mąki migdałowej na mąkę kokosową, a może gdzie indziej popełniłam błąd… Niemniej szybko zrezygnowałam z zamiaru usmażenia keto churros. Wycisnęłam z ciasta krótkie paski i wstawiłam do piekarnika. Wyszło coś w rodzaju paluszków z ciasta ptysiowego, stąd nazwa dzisiejszej propozycji. Każdy – nawet(...)morskiej 1/8 łyżeczki glucomannanu lub 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania Paluszki ptysiowe Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto
Modern Cave GirlSernik Izaura to przepyszny klasyk bardzo popularny w latach 80-tych . Sprawdzony przepis który dostałam od koleżanki. Wyśmienite połączenie czekoladowego ciasta z masą serową i polewą. Mniam.. ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto czekoladowe: 200 gram margaryny/masła 1,5 szklanki cukru 350 gram ( wszystkie składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml) 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)przekładamy wszystkie składniki na polewę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita polewa. Jeszcze gorącą polewę rozprowadzamy po przestudzonym cieście. Po wierzchu możemy posypać garścią wiórek kokosowych, tak przygotowany sernik przed podaniem wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLszklanki miodu 2 jajka kakao wanilia szczypta soli szczypta cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ szklanki kakao Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy nasze ciasto. W jednej misce mieszamy razem olej kokosowy z miodem, nasionami chia, jajkami i wanilią, w drugiej misce mieszamy mąkę, nasiona kakaowca, cynamon, sól, oraz proszek do pieczenia. Osobno miksujemy banany. W ten sposób
PaleoLife