Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4 - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie
AZgotuj!koleżanką, Sławek i dzieciaki nie byli zainteresowani. Sławek pojechał nawet do Auchan i kupił sobie kawałek „prawdziwego” sernika. Składniki: Ciasto: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 1/4 szklanki mleka • 4 łyżki oleju kokosowego płynnego • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 2 łyżki cukru • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa • 500 g sera ricotta(...)łyżek płatków z kaszy jaglanej • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego • 2 łyżki cukru • 2 banany • otarta skórka z 1 cytryny • garść drobnych cukierków czekoladowych Wykonanie: Ciasto • Kaszę jaglaną ugotować zalewając 2,5 szklankami wody. Gotować ok. 15 minut. Jeśli kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do lekko przestudzonej kaszy dodać olej
To co kochamprzyrządzeniu. Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych(...)zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić
W poszukiwaniu inspiracjiPrzedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju(...)mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia
Pyry na GazZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica
FitKottruskawkami bez pieczenia. Na pewno bardzo posmakuje dzieciom, bo jest kolorowy i z galaretkami. Spód to podłużne biszkopty, następnie masa jogurtowa z dodatkiem galaretek kokosowych, a w niej kolorowe galaretki, wierzch truskawki i galaretka. Ciasto pełne galaretek, lekkie i orzeźwiające :-) Udanego weekendu :-) Blaszka: 25 x 25 cm Składniki: 2 galaretki kokosowe po 375 g każda 800 g jogurtu greckiego
kruche babeczkimąki orkiszowej pełnoziarnistej - 160g mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka (mniejsze) - 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 pęczka koperku - 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (nie trzeba) +olej kokosowy bezzapachowy do smażenia Sos jogurtowo-czosnkowy: - 1 jogurt typu bałkańskiego (b.gęsty) - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Czosnek obrać, zmiażdżyć, lekko posolić, dodać(...)dodać trochę mąki lub odlać nadmiar płynów. Najlepiej przygotować masę bezpośrednio przed smażeniem, gdy postoi dłużej, trzeba będzie dosypać trochę więcej mąki. Nakładać po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej kokosowy (lub dowolny inny tłuszcz), rozpłaszczyć i smażyć kilka minut do lekkiego przyrumienienia. W trakcie smażenia kilka razy przewrócić placki na drugą stronę. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
Smaczne Zdrowecukru 5-6 łyżek kakao 100 ml mleka 250-300 g wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, kolejno powoli wlewamy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym dodajemy ją na przemian z mlekiem. Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (u mnie były to dwie blaszki(...)zagotowujemy. Masę wystudzamy. Po wystudzeniu masa zrobi się gęsta, rozrzedzamy ją mlekiem, kontrolując ilość mleka tak aby polewa nie była za rzadka. Kawałki ciasta nabijamy na widelec, zanurzany w polewanie i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Od razu możemy zajadac
Kolejny blog o gotowaniuzatrzęsienie borówek, które Tosia uwielbia całym swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego(...)zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki
Przepysznik - BLW i nie tylkominut przed końcem wyrastania ciasta namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy go i dokładnie, przy użyciu pędzla, smarujemy wnętrze olejem kokosowym (pokrywę garnka również). Obie części oprószamy płatkami orkiszowymi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, kilka razy zagniatamy i formujemy bochenek. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, posypujemy czarnuszką i oprószamy mąką luksusową. Bochenek przekładamy
mojewypiekiinietylkomleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; w ostateczności może być zwykłe) 1/2 szklanki oleju Wierzch bezowy: 2 białka 1 szczypta soli 60g cukru 60g wiórek kokosowych 3/4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę(...)mąkę. Wszystko razem dokładnie (i delikatnie) wymieszać i przełożyć (równomiernie) na gorący sernik. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika - na 20 minut. Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). (Przed podaniem wierzch oprószyłam cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
Di gotujedobrze sprawdzają się figi z Lidla) -100g suszonej żurawiny -100g suszonych daktyli -4-5 łyżek soku z cytryny Ciasto -140g masła orzechowego Horizon -2 łyżki lnu mielonego -100g suszonych daktyli -30g oleju kokosowego - ¼ - ½ szkl. wody -60g mąki kasztanowej -50g mąki gryczanej -100g mąki owsianej (bezglutenowej) *zamiast mąki kasztanowej można użyć(...)mąki gryczanej CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem. Mąkę owsianą, gryczaną i kasztanową połączyć i dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję
Candy Pandasklasyczne słodkie wypieki i są dość ciężkie i zbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej, a w tych zdrowych używa się cięższych mąk (kokosowa, orzechowa, jaglana,pełnoziarnista itp.). Ale to brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko moja opinia, bo degustację zrobiłam w szerszym gronie i każdemu(...)smakowało, wszyscy byli mocno zdziwieni, że ciasto bez cukru może być tak słodkie. Składniki: / piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm/ ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki ćwikłowe 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 100 g gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao
Blondynka Gotujesię nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sezonowymi czerwonymi porzeczkami. Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto. 3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami
vaniliowoczekoladowaczerwoną cebulą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI (1 tarta o średnicy 24 cm) ciasto 200g mąki pełnoziarnistej 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/3 szklanka zimnej wody masa serowo- jajeczna 100 ml mleka kokosowego 1 jajko 100g dowolnego tartego sera żółtego lub mozarelli 2 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki imbiru lub galangalu 1/2 łyżeczki(...)kroimy w niedużą kostkę. Pastę curry łączymy z sokiem z limonki oraz mlekiem kokosowym. Zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło posiekane w mniejsze kawałki. Po środku robimy dołek, do którego wbijamy jako. Delikatnie zarabiamy i dolewamy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15 min. Cebulę kroimy w piórka
DefinicjaSmaku