olej kokosowy do smażenia - 8 g środek (5 porcji): - twaróg chudy - 250 g - miód pszczeli - 45 g - cynamon - 1/2 łyżeczki polewa (1 porcja): - olej kokosowy - 10 g - miód pszczeli - 6 g - kakao - 5 g WYKONANIE: ciasto n naleśniki: Jaja zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki z obu stron
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasBardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 80 g masła 1/2 szklanki mleka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mlecznej ciemnej czekolady wiórka kokosowe do posypania 2 jajka Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)wyłożonej papierem tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku. Ostudzone ciasto polewam czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi
Kukuleczkiktórej najczęściej używam 3 jaja 1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g 1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich ciast 1 szkl mleka - użyłam mleczka kokosowego, wyszło równie dobre co z krowim 1/2 szkl oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze smakiem bez glutenusztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut. Ciasto wystudzić. Krem: Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem(...)Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy, aby ciasto łatwiej
Kuchcik gotujeVoila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno(...)masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Domowa cukiernia EwyNazwa ciasta może nie jest zbytnio przyciągająca, ale ciekawy wygląd ciasta już tak. Ciacho wychodzi naprawdę podzielne, a smak? Dla mnie bomba! 🙂Koniecznie spróbujcie 😘 Na wierzch możecie dać maliny lub borówki. U mnie mieszanka 🙂 Składniki blaszka 23 /33: Ciasto : jajka 7 szt, cukier 200 g, olej 100 ml, mąka pszenna 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe(...)obrotach miksera. Do oddzielnej miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie mieszać całość za pomocą szpatułki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać suchy mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej kakao. Każdą część delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wyłożyć łyżką ciasto tworząc szachownicę. Następnie nożem przeciąć
kulinarne odsłony patimogą śmiało konkurować, a nawet je zdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa – raz się żyje. Pieczone pączki (donuty): 3,5 szklanki(...)żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 1 łyżka gęstej śmietany 18% 150 g masła lub margaryny szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% płatki kokosowe lub wiórki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie, a nie gorące) dodajemy do niego dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę
Poezja smakuSałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarny S.O.S.Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy. *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki wrzątku 1. Margarynę(...)osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkaPyszne warstwowe ciasto z niebiańskim kremem czekoladowym , galaretką i kokosem. Ciasto bardzo smaczne i efektowne. Składniki: Biszkopt kakaowy 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4 białka 200 g cukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady(...)masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy
Ala piecze i gotujemascarpone - 75g miękkiego masła - 100g pudru (można dać więcej, dla mnie było idealnie) - 2-3 szczypty soli przy dodatku mascarpone - orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ubijamy chwilę serek z mascarpone z solą i pudrem. Wystudzone ciasto wyjmujemy z blachy i przekrawamy poziomo na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy z papierem z powrotem na blaszkę, smarujemy 1/3-1/2 polewy, rozsmarowujemy(...)przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą część polewy. Rozsmarowujemy. Dekorujemy orzechami i obsypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi lub dowolnie. Smacznego
Smaczne Zdroweugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać patelnię z łyżką oleju kokosowego lub innego. Łyżką nałożyć porcje ciasta i lekko spłaszczyć. Formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Bardzo dobrze się je smaży, nic się nie rozlatują. Można polać placuszki płynnym miodem
Kuchnia Pokoleń