użyłam ksylitolu z prawdziwą wanilią) szczypta soli 220g mąki orkiszowej TYP 750 3 jajka olej kokosowy do smażenia cukier puder z cynamonem do posypania Mleko zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Zestawić z palnika, dodać mąkę i dobrze wmieszać. Ciasto będzie bardzo gęste i sprężyste(...)łatwo będzie odchodziło od garnka. Przełożyć masę do miski i przestudzić. Następnie dodać jajka i zmiksować na gładką masę. W między czasie rozgrzać olej kokosowym w garnku do około 180 stopni. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ja przełożyłam do grubego worka foliowego i na końcówce zrobiłam dziurkę i nałożyłam końcówkę od szprycki. Ciasto jest bardzo gęste i przez moją
Smaczne Zdrowemąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli w kilku mniejszych
greenscarfbananowy (z ziarnami kakao) – przepis : jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) banany – 2 większe lub 3 mniejsze (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) miód – 3 łyżki mąka kokosowa – 1/2 szklanki mąka migdałowa – 1/2 szklanki olej kokosowy albo masło klarowane – 1/2 szklanki łamane ziarna kakao – 1/4 szklanki cynamon – 1/2 łyżeczki soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – szczypta ekstrakt z wanilii(...)albo nieco mniejszej) i piecz w 180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie , choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można go posmarować masłem i zjeść 🙂 Można go też dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły albo zabrać ze sobą, by zjeść poza domem
PaleoSMAKktórzy wielokrotnie z wielką przyjemnością testowali wyniki moich eksperymentów z kokosowym mochi W każdym gorąco razie polecam ten słodki japoński bezglutenowy przysmak! Pewnie część z Was zastanawia się co wyjdzie z tego przepisu, jeśli użyjecie zwykłej mąki ryżowej? Otóż z własnego doświadczenia powiem Wam, że będzie to jakby zwykłe ciasto z mąki pszennej i do mochi, czyli ciągnącego i kleistego(...)pieczenia i wiórki kokosowe i całość mieszamy. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być raczej rzadka – tak jak pokazano na zdjęciu. Tak przygotowane ciasto wylewamy na nasmarowane naczynie żaroodporne i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut z termoobiegiem. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Podajemy pokrojone w kawałki. Smacznego! Spodobał
Lamarida.plutrzeć wraz z cukrem pudrem , wiórkami kokosowymi i mlekiem na jednolitą masę a następnie odstawić do wystygnięcia. Ciastka zmielić przez maszynkę Zagotować ½ szklanki wody, dodać do niej kakao, cukier, 50 g masła, całość zdjąć z ognia wystudzić i dodać zmielone ciastka a następnie zagnieść tak aby powstało jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść
Na słodko lub wytrawnieMoja fascynacja czosnkiem niedźwiedzim nadal trwa, ale nie obawiajcie się, w ciastach i deserach go nie będzie. Chatka Puchatka , czy inaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego(...)trójkąta. Z czekolady i śmietanki szykujemy polewę. Śmietankę przelewamy do rondelka, zagotowujemy, odstawiamy z palnika. Dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszając rozpuszczamy. Gotową masą polewamy ciasto (można rozprowadzić szerokim pędzlem). Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin (lub na noc) do lodówki. Chatka z ptasim mleczkiem jest ciastem bardzo łatwym
mojewypiekiinietylkomasę: * 5 żółtek * 3 łyżki mąki * 1/2 litra mleka * 1 kostka masła * 1 szklanka cukru * 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do foremki (użyłam prostokątnej 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec(...)mąką. Wlewać je powoli do gorącego mleka. Trzeba ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z przestudzonym budyniem. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę wyłożyć na pianę z białek. Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, posypać startą na tarce czekoladą albo polewą według przepisu poniżej. 1/4 kostki masła roztopić w garnku. Dodać 2 łyżki kakao
Zrób to smaczniemasła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego krem: 200 g stałej części mleka kokosowego 50 g jogurtu skyr 1 łyżka miodu Suche składniki ciasta łączymy ze sobą. Jajka ubijamy ze słodziwem i ekstraktem, dodajemy mleko i masło, mieszamy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy
Kucharzycasłodzikiem na bitą śmietanę. Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Bita śmietana i truskawki oraz czekolada to idealne połączenie. Bitą śmietanę z mleczka kokosowego można śmiało zastąpić jogurtem greckim wymieszanym
Health-Fit-Lifefety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo
Kulinarne przygody Gatitytradycyjnych kotletów schabowych i panierowania ich w bułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami. Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: DESER: 75 g śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis na ciasto czekoladowe 120 g masła 100 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładką masę. Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową. Zewnętrze boki posypujemy pokrojonym wafelkiem mlecznym lusette i wiórkami kokosowymi . Ze śmietanki przygotowujemy bitą śmietanę. Do szklanki wlewamy nasz deser. Następnie dodajemy na to bitą śmietanę. Dekorujemy bitą śmietanę rozpuszczalną kawą, wafelkiem lusette i kawałkiem ciasta czekoladowego. Przepis jest przygotowany na konkurs Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette. Więcej informacji o wafelkach
Kuchnia w oparachzabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Ciasto 200 ml mleka 50 g masła 400 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 60 g cukru płaska łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)Kruszonka 50 g masła 50 g cukru 60-70 g mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo roztrzepane białko do posmarowania Mleko podgrzać w garnuszku, rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i ciepłe (nie gorące!) mleko z tłuszczem Wyrabiać mikserem lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne
Słodkie inspiracjenaszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego! **** Ed ecco(...)mąkę migdałową, wiórki kokosowe oraz ziarna z laski wanilii. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka. Na dno foremki wykładamy pokrojone śliwki a na górę wysypujemy kruszonkę. Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca