Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy nadarzy się wyjątkowa okazja, a Ty nie wiesz co podarować bliskiej Ci osobie, gdy akurat na wieczór zapowiedzieli się goście, a nie masz w domu
Z Majeczką w kuchniwyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki(...)zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180 o C). Przygotować krem Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki
Czerwień i błękitMakowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego
nietadietażółtka - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1/2 szklanki oleju - 3/4 szklanki cukru ( dałam trochę mniej) - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatki - 1 łyżka kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie kisielu ( u mnie wiśniowy) Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie Białka ubiłam z połową cukru(...)szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem
Kuchnia z widokiem na ogródcytryny 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy ksantanowej 1/4 łyżeczka soli 10 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 6 dkg mąki z sorgo 10 dkg erytrytolu Masa melonowa: 12 dkg erytrytolu 120 ml puree z melona 20 dkg masła kokosowego lub masła wegańskiego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne(...)melona wraz z sokiem z cytryny i kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia, gumę ksantanową oraz obie mąki. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić 3/4 wysokości każdej foremki ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny wystudzić. Masa melonowa
MeCookswrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany(...)dodać suche składniki, banany i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek
Kucharzycastarczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia(...)łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać. Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-3 godziny. Można serwować z pokruszonymi
moj przepis naDelikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki. Krem lotus*podany w przepisie kupicie tutaj Blaszka 24/24 cm Składniki: 30 dag herbatników(...)porzeczki Ciasteczkowy krem: 20 dag masła 82% 3 pełne łyżki kremu lotus 2 budynie śmietankowe po 40g 2 żółtka 600 ml mleka 3 łyżki cukru Dodatkowo: ½ szklanki prażonych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Sposób przygotowania: Krem: 400 ml mleka połączyć z cukrem i doprowadzić do wrzenia. W reszcie mleka roztrzepać budynie i żółtka , wlać na gotujące się mleko
Wanilia i Kardamonblaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon. Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem makowym i odstawić do schłodzenia do lodówki. Polewa Mus kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać jogurt kokosowy lub mleko kokosowe i dobrze(...)wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej): Wartość energetyczna: 226 kcal Tłuszcz: 19,4 g Węglowodany: 6 g Błonnik 4,2 g Białko 6,6 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null
Modern Cave Girltakże wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane(...)morza cukru. Kto biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub karobu czubata łyżka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu orzechy/pestki/suszone owoce – ilość według uznania 200 g powideł śliwkowych (najlepiej takich domowej roboty
365 dni dookoła kuchniciasto, które chcę Wam dzisiaj pokazać ma wiele zalet – jest bez pieczenia, jego przygotowanie zajmuje nam jedynie nieco ponad pół godziny, jest odpowiednie dla bezglutenowców i wegan. Jedynym minusem jest fakt, że zawiera cukier – lecz można go zastąpić innymi słodzikami, jeśli nie używacie cukru. Ciasto jest idealne dla osób ćwiczących, które to potrzebują sporo kalorii(...)energii. Jednak na pewno każdy skusi się na to cudo! Produkty, z których skorzystałam, tworząc przepis pochodzą ze sklepu BioIndygo . W wielu sklepach produkty takie jak daktyle, czy olej kokosowy są bardzo drogie, jednak w ofercie sklepu BioIndygo znajdziecie konkurencyjne ceny, nie tracąc przy tym na jakości produktów. Zapraszam do obejrzenia przepisu oraz skorzystania z oferty sklepu BioIndygo // Składniki
Via Gustoglutenem - orkiszowej), 130 ml wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego, szczypta soli, nadzienie: 3 jabłka, 10 suszonych daktyli, łyżeczka cynamonu. dodatkowo: 4 łyżki płatków owsianych bez glutenu, odrobina kakao lub karobu. Wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek. Jabłka myjemy, kroimy na kawałki(...)umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiurozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić(...)najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu. Wtedy idealnie nada się budyń bez glutenu , który bez problemu możecie nabyć w sklepie eSłoneczko
Di gotujestarczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia(...)łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać. Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-3 godziny. Można serwować z pokruszonymi
moj przepis na