Lżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest
Upiecz sobie babeczkęszafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą podzieliłam na małe(...)łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić na 3 identyczne porcje; dopasować je do formy o wymiarach ok. 24 x 34 cm (lub innej dostępnej) ; blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować 1/4 roztopionego masła
Jem więc Jestemgładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C(...)mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy. • Tort wstawić do lodówki na kilka godzin
To co kochamPrzepis na batoniki Bounty “chodził” za mną już jakiś czas. Jest to druga wersja tych popularnych smakołyków na blogu (pierwszą znajdziecie tutaj ). Znalazłam jeszcze
Relaxtimewyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie na dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) . Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego (fot.2) lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką(...)ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny i delikatny. Piec bez termoobiegu przez 80 minut. Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego :) drukuj przepis
Świat Ciastaciasto wymaga minimum wysiłku, dosłownie jest to ciasto do zrobienia widelcem, bez miksowania, tylko wymieszać, przelać do formy i cierpliwie czekać, aż się upiecze. Do tego zawsze wychodzi, moje w trakcie pieczenia nawet raz wyszło z formy – pięknie rośnie, jest puszyste, a jednocześnie długo zostaje świeże. W wersji letniej proponuje do ciasta dodać świeżych owoców(...)mnie maliny smakują pysznie w tym bananowym cieście, a biała czekolada…no cóż, świetnie łączy się z malinami Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 2 dojrzałe banany 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty 4 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczna Stronakleiku ryżowego. Pyszne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze wypełnione dżemem, ale smakują też bez niego. Gorąco polecam! Składniki: 190 g kleiku ryżowego 8 łyżek wiórków kokosowych 200 g masła, w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: dżem do wypełnienia ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy mikserem(...)dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem
Smakowity Blog Kulinarnymiękkiego oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 130 ml) 100 g cukru Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na puszystą, gładką masę banana, olej i cukier. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Zagnieć ciasto formując ostatecznie kulę. Zawiń kulę ciasta w folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia(...)sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie
greenscarfSmacznego:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (3 szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia suszona żurawina - do woli woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo(...)smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy suszoną żurawinę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimąki kokosowej 50 g mąki kukurydzianej 1 płaska łyżka erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżeczka sody 200 g gęstego naturalnego serka sok z połówki cytryny Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić(...)części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki i zlepiać je w "oponki", kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, gdyż urosną. źródło przepisu
FitKotkokosowych, 100g cukru, szczypta soli, 50g płatków migdałowych, 3 wafle Princessa kokosowe (37g każda). Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Z miłości do słodkościJak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem - oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem
Bon appetit mon amiekokosowe, 100g sól, szczypta Składniki na bezę białka, 3szt cukier, 60g mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy(...)Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamijajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette(...)łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód i dolać nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę, po czym dodać masło bądź olej kokosowy. Kiedy sos nieco
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym
W kuchni Karmel-itki