3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp(...)momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mniewłączonym termoobiegiem. Bezy piekę zawsze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszę je przez około 2,5 – 3,5 godziny. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości bezy. Jeśli pieczecie małe beziki – upieką się zdecydowanie szybciej i już po 1,5 godzinie w piekarniku mogą być gotowe. Większe bezy lub pieczenie kilku grubszych blatów bezowych na jeden(...)wbić patyczek w środek bezy - tam beza piecze się najdłużej – jeśli patyczek jest suchy – beza jest gotowa. Można też popukać w bezę – głuchy odgłos daje pewność, że beza jest już wysuszona. Gotową bezę należy zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Papier do pieczenia można oderwać dopiero po całkowitym ostygnięciu bezy – inaczej ryzykujemy jej pokruszenie. Beza daje mnóstwo możliwości. Szczególnie
maniapieczeniakokosowy z bezą chodził za mną jakiś czas. Wymyśliłam sobie sernik lekki, mocno kokosowy w smaku z lekką bezą i delikatnym zdobieniem. Po tym, jak bardzo licznie robiliście sernik dyniowy , postanowiłam stworzyć kolejny przepis dla wielbicieli kokosa i serników. Sernik przygotowałam z dużą ilością wiórków kokosowych, bez masła dzięki czemu jest lekki, na wierzchu ma cienką warstwę bezy kokosowej(...)pieczemy w temp. 160 stopni C przez 1 godzinę i 20 -30 minut, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut w piecu. Wyjmujemy tortownicę wylewamy wodę z blaszki. Sernik ponownie wstawiamy, wykładamy na niego bezę kokosową i pieczemy z bezą około 20 - 25 minut w temp. 160. Grzanie dół+ góra BEZA KOKOSOWA: - 2 białka - 4 łyżki wiórek kokosowych
SMYKWKUCHNIpiankową konsystencję. 10. Ciasto snikers bez pieczenia . Ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. 11. Kolorowe jajeczka to deser na zimno, który zasmakuje każdemu. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. 12. Mazurek z masą orzechową i upieczonym koglem . Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama(...)zajączków . Ciasteczka idealne na wielkanocny stół. 15. Kruche, słodkie i bardzo smaczne babeczki z masą krówkową . 16. Kokosowy pudding z tapioki podany z musem z mango . Pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny deser - pudding z tapioki przygotowany na mleku kokosowym polany musem z mango i podany z malinami oraz borówkami. Świetne połączenie smaków 17. Mini tiramisu z kremem kajmakowym
Ugotowaćdodawać do nich więcej cukru. Banan ma podobne właściwości do jajka i dobrze wiąże ciasto na placki. W składnikach jest wymienione jajko, ale dodać je tylko wtedy, gdy ciasto będzie zbyt gęste. W placuszkach zamiast mąki ryżowej dobrze sprawdzi się mąka kukurydziana lub kokosowa (kokosowej dodawać o połowę mniej). Placuszki na pewno przypadną do gustu osobom będącym na diecie bezglutenowej(...)śmietany, a jeśli zbyt rzadka więcej mąki ryżowej. Ciasto na placuszki powinno być dość luźne, ale nie lejące. Mieszając w misce, powinny zostawać ślady po łyżce. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym. Placki obracać na drugą stronę, gdy się delikatnie przyrumienią i zapiecze się spód. Placuszki są smaczne bez dodatków, ale można je podać z ulubioną
Gotuj w domubatatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera). Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę(...)kakao. Tylko delikatnie podgrzej, do momentu rozpuszczenia oleju. Całość energicznie mieszaj. Dodaj teraz proszek maca i ponownie dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewą polej wierzch brownie. Wartość odżywcza całego ciasta (bez polewy): energia: 3370 kcal węglowodany: 414 g w tym cukry: 101 g białko: 62 g tłuszcz: 164 g błonnik: 50,5 g Wartość odżywcza polewy: energia: 674 kcal węglowodany
Zdrowie na języku :Pjednej ciężko skończyć 😁 Składniki (10 muffinek): 250 g bananów, bardzo mocno dojrzałych 100 g mąki gryczanej 15 g wiórków kokosowych 10 g Złota Kurkuma Latte (Vivo Life - Siła Roślin) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła migdałowego 50 g gorzkiej czekolady 125 g napoju roślinnego, u mnie sojowe Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem(...)bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze: 6 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pmelasa, a niezwykła strukturę płatki owsiane. Jeszcze nie jest za późno, zdążycie upiec i będziecie mi wdzięczni ps. Piekłam za jednym razem dwa, stąd taka ilość składników na zdjęciu Składniki na 1 piernik: 1 średniej wielkości banan 200 g oleju kokosowego rafinowanego lub innego delikatnego oleju roślinnego 250 g melasy (użyłam z karobu) może być ewentualnie 150 g melasy(...)cukier i olej kokosowy. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w blenderze, ale nie na mąkę tylko tak na 50 %. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Połącz wszystko razem (nie zapomnij o mleku). Ciasto jest gęste ale lejące, więc spokojnie Przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub innym roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temp
greenscarfNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że
Słodkie Przyjemnościwarzone leniwo. Każdy łakomczuch wyszedł najedzony, łapiąc się za brzuch swój zdrowo napełniony. Taka to historia miała miejsce w niedzielę, o mój Boże, ja się chyba ocielę! Dalej już bez rymów przeczytajcie, proszę, bo ja z łóżka ledwo co się podnoszę. Myślę, że takie właśnie słowa po zeszłej niedzieli rzekłby dobrze nakarmiony poeta. Na czwartej edycji Wrocławskich Ulicożerców pysznie(...)mojej ukochanej baklavy, Obok tradycyjnej z orzechami włoskimi i pistacjami, gorąco polecam kokosową w formie bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest
Food Squareskładnikowy sernik dyniowy to ciasto, które ratuje w kryzysowych sytuacjach, np. takiej, gdy masz ogromną ochotę na sernik, ale niestety aktualna dieta nie pozwala na jedzenie sera. Wersja z tofu i dynią jest chyba moją ulubioną wersją tofurnika. Do tej pory dzieliłam się z Wami przepisami na tofurniki w wersji bez pieczenia (gorąco polecam Ci wypróbowanie Dyniowego tofurnika(...)czekoladowym spodem oraz Czekoladowego tofurnika ). Ten przepis możecie traktować jako bazę: możecie dołożyć do niego spód, np. taki z ciasteczek i oleju kokosowego, możecie wierzch udekorować np. gruszką lub jabłkiem. Eksperymentujcie i dajcie znać jak Wam smakowało 8 składnikowy sernik dyniowy Składniki: 300 g puree z dyni hokkaido kostka tofu jajko ok. 40 g dowolnego słodziwa – ja użyłam cukru
365 dni dookoła kuchniPolecam je i Wam. Pyszne, delikatne lekko kokosowe ciasto i pulpa z mango, to dla mnie duet doskonały. Spróbujcie. Składniki: (na około 6 sztuk) 100 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 100 g masła 2 jajka klasy M 100 g cukru kokosowego 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia po 3 łyżeczki pulpy z mango na babeczkę cukier puder(...)oprószenia babeczek Dodatkowo: forma na muffinki i kolorowe papilotki Stella Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W misce mieszamy dokładnie 2 jajka i cukier (ja używam ręcznej trzepaczki). Następnie wlewamy przestudzone masło, mieszamy. Kolejno wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki
Słodkie okruszkipieczenia. Chleb na formę: 31cm x 12cm SKŁADNIKI: 12 jajek 1 szkl. roztopionego masła 3 łyżki miodu HUZAR 1 łyżeczka soli 180g mąki kokosowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: 1. Jajka, miód i sól ubijamy na gładka konsystencje, po chwili wlewamy masło delikatnym strumieniem. 2. Następnie dodajemy mąkę kokosową zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijamy(...)całkowitego połączenia się składników. 3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, pieczemy w temp.180* około
Dziś Ja gotujedaktyli + woda do namoczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka gorzkiego kakao Odrobina sody Woda z daktyli KREM 220g twarożku typu włoskiego 4 łyżki jogurtu naturalnego Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia Łyżka budyniu waniliowego bez cukru CIASTO Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę Czerwoną fasolę dokładnie wypłukać(...)daktyle odcedzić z wody Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody, w której moczyły się daktyle Masę wlać do formy, ja wykorzystałam małą foremkę 16cm Piec 50-60 minut w 180 stopniach Zostawić do ostygnięcia KREM Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę, następnie odcedzić Twarożek zblendować z daktylami, jogurtem oraz budyniem Jeśli konsystencja będzie zbyt
HealthyCreations