laktozy. Składniki – keto chleb z patelni (2 kromki): 25 g mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników. W tym czasie wszystkie składniki dokładnie(...)lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki mają inne makro a tym samym inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki
Ola la LCHFSłodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną(...)masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie
Na moim talerzutruskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną(...)blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego 350 g wydrylowanych wiśni, u mnie mrożone bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem
Zasmakuj Kuchnidoskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady
Smakołyki Berenikiaromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej(...)cukier waniliowy • 3/4 szklanki oleju • 3 jajka • 100 g ananasa z puszki • 80 g wiórków kokosowych • 40 g orzechów włoskich • 30 g płatków migdałowych • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki przyprawy korzennej • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem mascarpone • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 250 g serka mascarpone • wiórki białej i mlecznej
To co kochammisce mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik. Po rozwałkowaniu kroimy je na kwadraciki, najłatwiej nożem do pizzy. Wkładamy na około 5-7 minut(...)nadal nasze paleo płatki śniadaniowe są zbyt miękkie, to możemy wrzucić je do piekarnika ustawionego na 50 stopni, aby jeszcze trochę je podsuszyć. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygną. Przechowujemy bez dostępu powietrza do tygodnia czasu. Paleo płatki śniadaniowe można podawać również z owocami. Smacznego! Artykuł Paleo płatki śniadaniowe cini minis (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeSłodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną(...)masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie
NA MOIM TALERZUkomponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam bez opamiętania bez jakichkolwiek dodatków. W przypadku innych owoców jakoś zawsze szukam im towarzystwa. Uwielbiam(...)łyżki naturalnego miodu 2 płaskie łyski oleju kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady lody jako dodatek - opcjonalnie wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy miód i olej kokosowy. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je lekko mieszanka miodu i oleju
Przysmaki KarolkiW ramach weekendowego relaksu mam dla was taki wspaniały torcik. Nieskromnie wyznam, że ten tort naprawdę mi się udał :D Smakuje rewelacyjnie i okazał się prawdziwym
Healthy food explorerLżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest
Upiecz sobie babeczkęszafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą podzieliłam na małe(...)łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić na 3 identyczne porcje; dopasować je do formy o wymiarach ok. 24 x 34 cm (lub innej dostępnej) ; blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować 1/4 roztopionego masła
Jem więc Jestemgładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C(...)mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy. • Tort wstawić do lodówki na kilka godzin
To co kochamPrzepis na batoniki Bounty “chodził” za mną już jakiś czas. Jest to druga wersja tych popularnych smakołyków na blogu (pierwszą znajdziecie tutaj ). Znalazłam jeszcze
Relaxtimewyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie na dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) . Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego (fot.2) lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką(...)ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny i delikatny. Piec bez termoobiegu przez 80 minut. Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego :) drukuj przepis
Świat Ciastaciasto wymaga minimum wysiłku, dosłownie jest to ciasto do zrobienia widelcem, bez miksowania, tylko wymieszać, przelać do formy i cierpliwie czekać, aż się upiecze. Do tego zawsze wychodzi, moje w trakcie pieczenia nawet raz wyszło z formy – pięknie rośnie, jest puszyste, a jednocześnie długo zostaje świeże. W wersji letniej proponuje do ciasta dodać świeżych owoców(...)mnie maliny smakują pysznie w tym bananowym cieście, a biała czekolada…no cóż, świetnie łączy się z malinami Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 2 dojrzałe banany 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty 4 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczna Strona