ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:197/345)

Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 291

cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w około

Świat Ciasta
Sernik Korsarz 146

Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.  Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową i rodzynkami w rumie.   Dodatkowo: słoik ( 200 g ) dżemu morelowego WYKONANIE: ½ ciasta kruchego   dżem morelowy   masa serowa   ½ ciasta kruchego   Pieczemy 65 minut w temp

Domowe ciasta
Snikers -moja ulepszona wersja 196

łyżeczki sody  2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka kilka kropli olejku waniliowego  Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru  100 g masła 2 kropelki olejku waniliowego   Masa orzechowa na wierzch ciasta : 150 g orzechów włoskich lub pekan 3 łyżki cukru 110 g masła 2 łyżki miodu

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 121

woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki. Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną(...)szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).  Poukładać

VioletoweKucharzenie
Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką 228

Jest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche z jabłkami i budyniem 142

szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: mleko - 1 l budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g ) cukier - 4 łyżki Dodatkowo: jabłka - 1,20 kg cukier - 3 łyżki Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem(...)kruszonkę. Budyń: Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na jabłka. Jabłka posypać resztą kruszonki. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Sezamowiec 167

szklanki cukru masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych masa budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła 3 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy

Pobite gary Barbary
Ciasto Pychotka 161

inną nazwą. Błędne było moje myślenie;) To zupełnie inne ciacho… Dwa kruche blaty ciasta spulchnione dodatkiem amoniaku( ach te urocze bąble w kruchym J )przykryte cukrową bezą posypaną orzechami włoskimi( tutaj smakują zupełnie jak prażone-mniam!). Całość bardzo słodka dzięki pysznemu budyniowemu kremowi, ale jednocześnie nie zamulająca, bo dżem przełamał ten efekt. Jeśli chcecie wypróbować Panią Walewską przepis tutaj

Domowe ciasta
Kruche z czekoladową pianką i borówkami 173

cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto

Ala piecze i gotuje
Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem 386

łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do  pieczenia   , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy  wyłożonej  papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut(...)sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy ,   wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód. Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.  Całość piec  jeszcze   przez około 60 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 132

mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru + 0,5kg moreli Miękkie masło utrzeć(...)pudrem (z ksylitolu lub cukru) na puszystą masę, dodać partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na kruchy spód. Na masie serowej ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki morele. Masa bezowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna

Smaczne Zdrowe
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki ananasa jako dekoracja(...)już jakiś przedsmak i wiem, gdzie powinnam szukać stałych praktyk. Tutaj zniechęciła mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety.  Ludzie natomiast są wspaniali - Lone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 104

zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek   szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego(...)całkowitego połączenia. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką 117

sokiem cytrynowym. W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Całość przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe. Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły). Piec 60 minut w 190 stopniach. (Pod koniec

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania