swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu
Raj dla Podniebieniaproszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną
kgwjanczewoTorcik Cappuccino Smak tortu zaczerpnięty z ciasta o tej samej nazwie Ciasto cappuccino , które jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, dlatego też stwierdziłam, że warto
My sweet a lifepieczemy w 180 C około 30 minut. Ciasta gotowe, więc pora na przygotowanie kremu. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka oraz cukier, zagotowujemy. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy
Zainspirowana w kuchnicukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C. Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione(...)Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia. Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą. cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatywystarczająco na każdym kawałku i nie było powodów do narzekania Zapraszam na pyszną domową karpatkę Karpatka Składniki: Ciasto ptysiowe: 14 dag masła lub margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (około 180 g) 5 jaj szczypta soli szczypta cukru waniliowego Krem budyniowy: 1 litr mleka 6 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki cukru 2 opakowania(...)gładka i będzie odchodzić od ścianek (mieszamy trzymając rondelek na dość dużym ogniu, ale uważamy, żeby spód się nie przypalił) Odstawiamy do przestudzenia. Po 10-15 minutach, do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku całość dobrze miksując ale miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Dobrze jest mieć dwie blachy takiej samej wielkości
UgotujmyTo.plsłodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy, następnie wkładamy do lodówki na czas wykonywania kremu. Krem maślany: Cukier puder ucieramy z masłem na puch, przez około 3 minuty. Dodajemy proszek budyniowy i śmietankę i dalej ucieramy nasz krem przez następne
MamaOskarkabitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika. 'Migdałowiec bez pieczenia' Składniki ( na formę 22x13cm* ): - 1 duże opakowanie krakersów - 1 puszki masy kajmakowej/krówki - 100g płatków migdałowych * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki UHT - 2 łyżki cukru pudru * masa budyniowa: - 0,5 l mleka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 2 łyżki cukru - 100g
CookYourselfmasy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego mleka, budyniu i masła. W niepełnej szklance zimnego mleka mieszamy proszek(...)budyniowy razem z dodatkową skrobią. Resztę mleka zagotowujemy mieszając je z cukrem. Wlewamy rozmieszany dokładnie proszek budyniowy do gotującego się mleka i mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem. W osobnej miseczce albo w garnku w którym go gotowaliśmy miksujemy najpierw sam ostudzony budyń, a następnie dodajemy do niego po łyżce zmiksowanego
Karo in the Kitchenblachy wykładamy 1 warstwę herbatników. Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników. Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki. Wykładamy na pokruszone herbatniki. Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto. Wstawiamy do lodówki
Lena Gotujetaką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl. śmietany 18% Z podanych składników zagnieść ciasto. Mąke przesiać dodać zimne masło pokrojone w kostkę
Radość kipiąca uśmiechem.chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia (ważne: blaszkę wyłożyć papierem tak, aby wstawał poza blaszkę). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut(...)Ostygnięty budyniowy krem wymieszać mikserem na gładką masę ( patrz FILM ). Ubitą śmietankę w 4 partiach dodać do budyniowego kremu. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą. Gotowy krem wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 30-60 minut. Masa gruszkowa: 12. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki
Mała Cukierenkaogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć. W mleku rozrobić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia. Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik odstawić
kolorowotorcikowomiód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową ( uprzednio należy wyjąć laskę wanilii(...)dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na jedną dobą, żeby smaki się przegryzły. Ciasto najlepsze jest na drug - trzeci dzień po upieczeniu
My simple kitchenpapierem do pieczenia.Cisto wkładamy do formy i wylepiamy dno. Na koniec ugniatamy palcami ciasto w miejscach złączeń. Ciasto możesz dodatkowo wyrównać wierzchem łyżki.Robimy widelcem dziurki. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybieramy środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Spód podpiekamy tak przez 10 minut. Po tym czasie możemy od razu wyjąć formę(...)który został wcześniej odłożony do małej miseczki. Na podpieczony spód wykładamy kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód może być jeszcze ciepły. Na truskawki wykładamy budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły.. Budyń rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Wyjmujemy kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Startym ciastem
Mała w garnku miesza