ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:198/345)

Przekładaniec z wiśniami 140

termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania. Miksujemy dodając po jednym żółtku(...)minut. Studzimy. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła. Przełożenie: Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć

Kuchnia w czekoladzie
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 418

otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie(...)łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.  Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.  Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce

Smaczne Zdrowe
Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie – Blogmas 2019 #4 139

budyniu) Spód: Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód. Odstawić. Warstwa sernikowa: Jajka ubić mikserem z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo dodawać twaróg z mascarpone. Proszek budyniowy rozmieszać z mlekiem tak, aby nie było grudek. Zmiksować

Fitkot
Jesienne Ciasto Orzechowe Miodownik 177

słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu wykładamy na pierwszą blaszkę z ciastem (ciasto oczywiście surowe!), i pieczemy w temp. 180*C przez 15 minut. Pozostałe placki pieczemy same również w tej samej temperaturze i tym samym czasie. Z reszty mleka i budyniu należy przygotować gęstą masę budyniową od czasu do czasu ją mieszając, którą studzimy i wykładamy na jeden

W Moim Magicznym Domu
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 240

Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady  Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)korówkową i przykrywamy warstwą herbatników.  Następnie wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto "Pijak" 1104

proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo

Smakołyki Asi
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami 342

lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl   Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka 7 białek 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 x 40 g budyniu waniliowego

Czerwona Porzeczka
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami (bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu) 132

sama się zdziwiłam!) tylko jakoś nie potrafiłam go później wyłożyć ,,do góry nogami".  Z pewnością byłoby mi o wiele łatwiej, gdybym piekła w okrągłej formie. Dopiero po rozkrojeniu ciasta na mniejsze kawałki mogłam je swobodnie odwrócić na drugą stronę.  Pomimo swej ,,zdrowotności" wyszło naprawdę smaczne i słodkie. Babci też bardzo zasmakowało, chociaż jest wierna tradycyjnym wypiekom. Naprawdę warto(...)oprószyć płatkami jaglanymi lub innym, bezglutenowym zamiennikiem. Wyłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać zmiksowane wcześniej banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na brzoskwinie, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przed ok. 35-40 minut. Upieczone

Kuchnia Ellie
Sernik dietetyczny z multicookera Redmond 369

PRZYGOTOWANIE: Do miksera wkładam twaróg, żółtka, jogurt, kakao, proszek budyniowy, miód i stewie. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut.  W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez

ClauditteMissCooking
Tarta z figami i kremem migdałowym 134

Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko

Poezja smaku
ciasto "Bogacz" 253

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu malinowego 40 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 100 g masła dodatkowo: puszka kakaowego kajmaku cukier puder do posypania Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rabarbarowa euforia. 175

płynu, jeśli nie ma uzupełniamy niedobór wodą. 300 ml soku zagotowujemy, w reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego soku. Zagotowujemy, trzymamy jeszcze na ogniu 15-20 sekund, cały czas mieszając. Studzimy. Gd budyń ostygnie dodajemy do niego rabarbar, mieszamy i przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie kolejno wlewamy

Rozpustne gotowanie
Warstwowa wariacja z wiśniami 184

Dzisiaj coś dla miłośników  słodkości i wisienek. Warstwowe ciasto z wiśniami i kremowym zwieńczeniem.    WARSTWOWA WARIACJA z WIŚNIAMI Składniki: (forma 20x30 ) biszkopt: 5 jajek 80 g cukru 100 g mąki 2 łyżki kakao 30 g masła Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej(...)tarce o drobnych oczkach. 2 łyżki startej czekolady odkładamy do posypania wierzchu ciasta, resztę mieszamy z ubitą śmietaną.  dodatkowo: wiśnie drylowane Przygotowanie:  Na początku pieczemy biszkopt oraz warstwę sernikową.  Przestudzony biszkopt skrapiamy ponczem.  Na nim układamy upieczoną warstwę sernikową, a następnie masę budyniową i odsączone wiśnie.  Całość przykrywamy  śmietankową straciatellą i posypujemy startą czekoladą

Bon appetit mon amie
Metrowiec 816

pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao aromat migdałowy Masa budyniowa 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)łyżki masła Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać olej, aromat i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Piec w dwóch podłużnych formach takiej samej wielkości przez 40-45 min. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem

Pieguskowa Kuchnia
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 533

cukrem Ubijając dodajemy wodę i po łyżce olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ocet. Dodajemy 4 białka ubite na pianę. Mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka. Krem 1 szkl. mleka(...)Garnek przykrywamy folią spożywczą, aby nam masa nie podeschła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy w mikserze, dodajemy budyniową masę po 1 łyżce. Jeśli chcemy przełamać smak, dodajemy alkohol, kawę lub syrop. Polewa Składniki polewy rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu Ostudzone ciasta kroimy na kromki. Każdy kawałek ciasta smarujemy kremem i układamy na przemian w blaszkach - raz kromka biała

Mieszam w Garnku
Kruche z jabłkami i budyniem. 177

wypróbowania,  do niedzielnej kawki będzie w sam raz :)  SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki kwaśnej śmietany MASA BUDYNIOWA : 1 l mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 1 łyżka kopiasta mąki

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania