ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:196/345)

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 218

pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce. W 200 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj, na gotujące wylej budyń i mieszaj do momentu, aż budyń stanie

Kulinarna (nie)codzienność
Karpatka z kremem i śmietaną 203

wersją karpatki, która chyba mi bardziej przypada do gustu. Urozmaicenie wnika z dodania warstwy śmietany, która przełamuje ciężkość kremu budyniowego i wydaje się delikatniejsza. Oczywiście każdy może mieć inne preferencje, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. Składniki Na ciasto: 125 g masła (lub margaryny) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) szczypta soli 5 jajek średniej wielkości tłuszcz(...)rozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry".  Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku

My sweet a life
CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ 112

pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców 3 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA: 2 op. budyniu waniliowego 3 szkl. mleka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia ugniatamy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy

Kuchnia w oparach
Placki twarogowe z rodzynkami 266

owocowy/czekoladowy/waniliowy cukier puder dowolny dżem lub konfitura sałatka owocowa w wersji luksusowej - lody Przepis na placki twarogowe: Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól - dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Placki trudno

Rodzinka w kuchni
Ciasto z budyniem kokosowym, śliwkami, malinami i bezą :) 144

Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm wysmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 st. C.  Warstwa budyniowa: - 1 budyń śmietankowy (40g)  - 2 łyżki cukru  - puszka mleka kokosowego  -  1/3 szklanki wody Do garnka włożyłam gęstą

Receptura smaku
Ciastka grzybki 186

Urocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego  1 wafelek Lusette mleczny

Wrzosowa Polana
CYTRYNOWIEC 120

nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi.  SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku(...)składniki się połączą. Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą

Kuchnia w opałach
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 144

Kolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli !   Składniki: biszkopt jasny: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek(...)żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po trochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy Masa:  Z mleka i proszku budyniowego przygotowujemy budyń, jeśli budyń jest niesłodzony dosładzamy 4 łyżkami cukru. Studzimy, Margarynę ucieramy na biało z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym

Z Majeczką w kuchni
TORCIK WIELKANOCNY 141

łyżeczki kakao  Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko(...)przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować 1/2 masy budyniowej waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i wycisnąć nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem waniliowy i lekko  posmarować boki kremem. Na koniec ułożyć trójkąty ciasta z ciasta francuskiego, tak by lekko zachodziły na siebie i utworzyły

Ciastka - domowe słodkości
Snikers 625

ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Najlepiej rozłożyć ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około(...)Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować. Gorącą masę wyłożyć na ostatni placek. Krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż powstanie gładki krem. Złożenie ciasta: Na spód blachy wyłożyć jeden placek miodowy. Rozsmarować na nim krem i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować masę

My simple kitchen
Francuskie ciastka z budyniem i dżemem 212

francuskich ciastek z nadzieniem: W rondlu zagotować 200 ml mleka z dodatkiem cukru. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Do ugotowanego budyniu dodać jajko i bardzo dobrze wymieszać, najlepiej rózgą. Budyń odstawić do zupełnego wystygnięcia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na blacie lub stolnicy. Przeciąć wzdłuż na dwa równe kawałki. Następnie każdy pasek

kolorowotorcikowo
Ciasto sernikowo-bananowe toffi (ok. 140 kcal/100g) 194

mieszamy (możemy użyć miksera - miksujemy aż żelatyna całkowicie się rozpuści) 6. Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy

Malowane smakiem
Przebrzmiała Izaura czyli ciasto czekoladowe z masą serową. Mezalians polskiego murzynka z sernikiem. 214

żółtka. Wymieszaj.(białka wlej do miski i odłóż do lodówki) 4. Do ciasta dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 5. Ubij białka ze szczyptą soli. Ostrożnie wmieszaj do masy masa serowa 1. Zmielony twaróg utrzyj z cukrem,żółtkami  i masłem. 2. Dodaj proszek budyniowy i ubite białka* (jeżeli boisz się że sernik Ci opadnie-białka dodaj razem

U Fiolki
Przebrzmiała Izaura czyli ciasto czekoladowe z masą serową. Mezalians polskiego murzynka z sernikiem. 161

żółtka. Wymieszaj.(białka wlej do miski i odłóż do lodówki) 4. Do ciasta dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 5. Ubij białka ze szczyptą soli. Ostrożnie wmieszaj do masy masa serowa 1. Zmielony twaróg utrzyj z cukrem,żółtkami  i masłem. 2. Dodaj proszek budyniowy i ubite białka* (jeżeli boisz się że sernik Ci opadnie-białka dodaj razem

Fiolka w kuchni
TORT RÓŻANY OMBRE 150

Tort pięknie pachnący, przepełniony aromatem róży, zarówno świetnie wygląda jak i smakuje. Niestety nie udało mi się na zdjęciach uchwycić ombre, który niezaprzeczalnie dodaje uroku tortu

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania