ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:204/345)

Domowy budyń bezglutenowy z czekoladą 207

Przygotowując ciasto pomyślałam sobie, że fajnie by było, gdyby dodatkowo ciasto było oblane polewą, która zamiast zastygnąć będzie powodowała, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i czekoladowe. Wtedy wpadłam na pomysł, że świetnie w tej roli sprawdzi się masa budyniowa! Dzięki stworzeniu tego przepisu przypomniałam sobie jak pełny i bogaty, czekoladowy smak ma prawdziwy, domowy budyń. Budyń z tego przepisu

Book of spells
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ I OWOCAMI 188

ciasta wyłożyłam spód tortownicy (wcześniej przesmarowałam boki i wyłożyłam spód papierem do pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru (dałam ksylitol bez mielenia) dodatkowo: - 200g ulubionych owoców

Smaczne Zdrowe
POEMAT JOGURTOWY 183

Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki.  Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Beza - białka ubić z cukrem. Dodać powoli wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia cały czas miksując. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Następnie stopniowo wlać

Ciastka - domowe słodkości
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 146

zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :) SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową

Kto ugości moich gości?
"Tarta" z jagodami 91

Tarta z jagodami tak naprawdę niewiele ma wspólnego z klasyczną tartą, jaką znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie

MyCookBook.pl
Muffiny marchewkowe 125

koniec dodajemy około 3-4 łyżki musu marchewkowego. Nakładamy masę do foremek na muffinki. Do każdej wystarczy po 2 łyżki, ciasto mocno wyrasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce schłodzonej masy budyniowej, na końcu mus marchewkowy. Miksujemy chwilę, aby nie pozostały żadne grudki. Muffinki po upieczeniu studzimy, na koniec dekorujemy kremem

Gotowanie moimi oczami
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 213

cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta. MASA: 400 g mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g masła w temperaturze pokojowej (150 g jeśli chcemy(...)koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. 3/4 gotowego kremu wyłożyć na kisiel żurawinowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, górę posmarować pozostałą częścią masy. DEKORACJA: kolorowa posypka Foremkę w kształcie gwiazdki przykładać na ciasto, do środka wsypywać posypkę, lekko wgnieść. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej na całą

coolinarny
Pianka wg Siostry Anastazji 191

jakość zdjęć w dzisiejszym poście, lecz robione były one starym aparatem. Nie zniechęcajcie się, ponieważ ciasto bardzo ładnie się prezentuje a poza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Ciasto Kubanka 803

przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić. Masa : żółtka, cukier i obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Ugotowany budyń przykryć folią i odstawić(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami czekolady

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 862

resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Raffaello 141

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wykładamy krem budyniowy. Następnie powtarzamy warstwy herbatników i kremu uzyskując 3 piętra (na wierzchu powinien być krem). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę z ciastem wkładamy na kilka godzin do lodówki. Krem powinien lekko stężeć a herbatniki zmięknąć

Qchnia po prostu
Jogurtowiec z owocami na kruchym cieście 611

pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić ok 20 min w lodówce a następnie upiec w 180'C ok 20 min , do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Białka ubic na sztywną pianę. Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe

Malinowa Kawiarenka
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 242

pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. Masa budyniowa: W mleku (lub ostudzonym kompocie) rozpuścić(...)biszkopcie i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią drugi blat biszkoptowy. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto, rozprowadzić również po bokach i wstawić

Domowa Cookierenka Agi
Puszysty sernik 8167

łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć). Masa serowa: 1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju(...)cukru W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania