ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:202/345)

Ciasto shrek 161

sztywno, stopniowo dodajemy cukry. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Gdy ciasto się piecze możemy przygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy(...)dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę delicji a na nie rozsmarowujemy masę śmietanową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy je do lodówki by wierzch stężał

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1158

kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń śmietankowy(...)wyrównać i rozłożyć drugą warstwę. Odstawić do lodówki. Krem budyniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i masą kajmakową. Stale mieszając podgrzewać, aż kajmak się rozpuści, a następnie zagotuje. Ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy

https:KKuchniaMniam
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 150

limonki... I co wy na taki słodki dzień dziecka. Moja córka była zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki

vaniliowoczekoladowa
kruche babeczki z owocami i kremem :-) 151

chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko.  Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie -1 cukier waniliowy *dodatkowo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem krówkowym 1181

toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Mania Wypiekania
Tarta na kremie budyniowym z borówkami 173

blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki: 1 łyżka masła 270 ml mleka 1 opakowanie budyniu 3 łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Budyń rozpuszczam w mleku

Pause Gotowanie!
Z masą budyniową i śliwkami 141

szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić żółtka

Motylkowa Kuchnia
Rożki budyniowe 8327

Pyszne małe rożki..taki na jeden kęs ..ja mam specjalną blachę do takich rożków, ale można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże

Moje domowe kucharzenie
Ciasto św Jakuba 203

łyżki cukru 200 g masła W szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu Złożenie ciasta: połowę budyniu wykładamy na jeden z ostudzonych placków, przykrywamy drugim, wykładamy

Cynamonowe szczęście
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1078

Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej

Opowieści z piekarnika
Eklerki Magdalenki 214

jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy pozostałe mleko z cukrem.  Żółtka mieszamy z mąką, dolewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji. Śmietanę(...)ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera.  Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera

Luźna Kuchnia
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 540

Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej

Z Majeczką w kuchni
CIASTO AMBASADOR 313

drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA) 1 litr mleka 400 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru(...)minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzić. Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło trzeć, dodawać po łyżce budyniu, spirytus i miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto serowa Zośka 553

żółtkami, budyniem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wszystko zagotować aż zgęstnie i powstanie masa budyniowa. Po ugotowaniu wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń stale ucierając. Odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Dodatkowo 50 g startej czekolady Składanie ciasta Ciasto serowe krem z brzoskwiniami ciasto orzechowe pozostały krem całość posypać startą czekoladą

O kuchni z uczuciem
Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 213

wzdłuż i wyskrob nasionka, dodaj je do ubijanej masy. Na koniec dodaj proszek budyniowy, i wszystko dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy delikatnie przełóż sztywne białka i wmieszaj je szpatułką. Kiedy składniki się połączą, przelej masę na spód tarty, na wierzchu ułóż umytą i osuszoną żurawinę. Resztę ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta i wytnij 8 długich pasków (ok. 1 cm szerokości

Moje Qulinaria